Wciąż poszukuję pomysłu na dodanie owocu granatu do potraw. Zdarzało się nawet, że dorzucałam ziarenka do zielonych sałatek (to w Grecji). Robiłam już koktajle, i nawet napój z dodatkiem soku z granatu. Jednak zwyczajowo granat jemy w sezonie, czyli w NI wypada to na okres zimowy. Zdecydowanie owoc ten został naszym ulubieńcem na walentynkowym stole. Brzmi zabawnie, ale to naprawdę czysty przypadek, że zaczęliśmy go bardzo często jeść w styczniu, i w lutym, a potem dowiedzieliśmy się o jego właściwościach seksualnych. Więcej przeczytacie tutaj. Dzisiaj wrzucam propozycję banalnie prostą, jednak deser smakujący wszystkim w naszym domu. Ponieważ Alexander niechętnie sięga po ziarenka wszelakie a i mój mąż nie lubi za bardzo ich przegryzać, postanowiłam zrobić z tego konfiturę i przecedzić na ciepło do użytku na babeczkach. Achhh babeczki! Zupełnie zapomniałabym.. Nasze ulubione kruche i cudowne ciasteczka, które wypiekamy w foremkach. Kółeczka wykrawam specjalną formą do pierogów, a następnie wyciskam na foremkach palcami. Takie babeczki można nadziać remem, ale nasze są ciasteczkowo-owocowe.
Kruche babeczki z konfiturą z nasion granatu
Składniki:
10 łyżek konfitury z owocu granatu
300 gram mąki pszennej
150 gram cukru pudru
Pół kostki masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Sposób wykonania:
- Przesiej mąkę z cukrem pudrem
- Posiekaj masło, włóż śmietanę i żółtka
- Ugnieć i wstaw do lodówki na 40 minut
- Wyjmij i rozwałkuj na grubość około 2 cm
- Odciśnij specjalna foremką, a następnie obróć ciastka
- Wyłóż foremki dociskając wnętrze i boki
- Brzegi dociskaj delikatnie, aby pozostał wzór
- Przygotuj świeżo konfiturę, lub użyj dżemu
- Najlepsza jest konfitura przecedzona przez sitko
- Posmaruj wnętrze babeczek i włóż do piekarnika
- Piecz w temp. 170 stopni przez 15 minut
- Możesz udekorować owocami lub kremami
Wyglądają obłędnie! Uwielbiam granat, będę musiała kiedyś przetestować ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa również jestem miłośniczką owocu granatu :)
Pięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNarobiłaś mi ogromnego smaka! Dziękuję Ci za taki przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
FotoHart Blog ♥
Dziękuję :) Polecam do wypróbowania :)
UsuńAleż bym jadła! uwielbiam kruche ciastki - babeczki to w ogóle musi być kosmos!
OdpowiedzUsuńTak :) Babeczki są, tak myślę, bardziej 'reprezentacyjne' ;) były smaczne :) Dzięki wielkie
UsuńTe z kiwi wyglądają pięknie, córka by się zajadała :)
OdpowiedzUsuńTo idealny deser dla dzieci :) Mój Alexander uwielbia, za to nie przepada za babeczkami z kremem ;)
UsuńSmakowicie to wszystko zabrzmiało, przepis chętnie wykorzystam, to zdecydowanie coś dla nas. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) My również ostatnio wolimy kruche ciastka :)
UsuńAle pyszności! I takie łatwe w wykonaniu - takie przepisy lubię najbardziej 💪
OdpowiedzUsuńGranat to jeden z moich ulubionych owoców, a babeczki są śliczne :)
OdpowiedzUsuń