niedziela, stycznia 13, 2019 14

Kruche babeczki z konfiturą nasion granatu

Wciąż poszukuję pomysłu na dodanie owocu granatu do potraw. Zdarzało się nawet, że dorzucałam ziarenka do zielonych sałatek (to w Grecji). Robiłam już koktajle, i nawet napój z dodatkiem soku z granatu. Jednak zwyczajowo granat jemy w sezonie, czyli w NI wypada to na okres zimowy. Zdecydowanie owoc ten został naszym ulubieńcem na walentynkowym stole. Brzmi zabawnie, ale to naprawdę czysty przypadek, że zaczęliśmy go bardzo często jeść w styczniu, i w lutym, a potem dowiedzieliśmy się o jego właściwościach seksualnych. Więcej przeczytacie tutaj. Dzisiaj wrzucam propozycję banalnie prostą, jednak deser smakujący wszystkim w naszym domu. Ponieważ Alexander niechętnie sięga po ziarenka wszelakie a i mój mąż nie lubi za bardzo ich przegryzać, postanowiłam zrobić z tego konfiturę i przecedzić na ciepło do użytku na babeczkach. Achhh babeczki! Zupełnie zapomniałabym.. Nasze ulubione kruche i cudowne ciasteczka, które wypiekamy w foremkach. Kółeczka wykrawam specjalną formą do pierogów, a następnie wyciskam na foremkach palcami. Takie babeczki można nadziać remem, ale nasze są ciasteczkowo-owocowe.

Kruche babeczki z konfiturą z nasion granatu
Składniki:

10 łyżek konfitury z owocu granatu
300 gram mąki pszennej
150 gram cukru pudru
Pół kostki masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Sposób wykonania:

  • Przesiej mąkę z cukrem pudrem
  • Posiekaj masło, włóż śmietanę i żółtka
  • Ugnieć i wstaw do lodówki na 40 minut
  • Wyjmij i rozwałkuj na grubość około 2 cm
  • Odciśnij specjalna foremką, a następnie obróć ciastka
  • Wyłóż foremki dociskając wnętrze i boki
  • Brzegi dociskaj delikatnie, aby pozostał wzór
  • Przygotuj świeżo konfiturę, lub użyj dżemu
  • Najlepsza jest konfitura przecedzona przez sitko
  • Posmaruj wnętrze babeczek i włóż do piekarnika
  • Piecz w temp. 170 stopni przez 15 minut
  • Możesz udekorować owocami lub kremami

14 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Uwielbiam granat, będę musiała kiedyś przetestować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja również jestem miłośniczką owocu granatu :)

      Usuń
  2. Narobiłaś mi ogromnego smaka! Dziękuję Ci za taki przepis :)
    Pozdrawiam
    FotoHart Blog ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ bym jadła! uwielbiam kruche ciastki - babeczki to w ogóle musi być kosmos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Babeczki są, tak myślę, bardziej 'reprezentacyjne' ;) były smaczne :) Dzięki wielkie

      Usuń
  4. Te z kiwi wyglądają pięknie, córka by się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To idealny deser dla dzieci :) Mój Alexander uwielbia, za to nie przepada za babeczkami z kremem ;)

      Usuń
  5. Smakowicie to wszystko zabrzmiało, przepis chętnie wykorzystam, to zdecydowanie coś dla nas. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) My również ostatnio wolimy kruche ciastka :)

      Usuń
  6. Ale pyszności! I takie łatwe w wykonaniu - takie przepisy lubię najbardziej 💪

    OdpowiedzUsuń
  7. Granat to jeden z moich ulubionych owoców, a babeczki są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik