niedziela, października 20, 2019 16

sernik śmietanowy z orzechami (Browncheese)

Mamy jesień w pełni. W takie chłodne i deszczowe dni, szczególnie w weekendy spędzane w domu towarzyszy nam prawie przez cały czas muzyka (prócz chwil na oglądaniu ulubionych programów telewizyjnych - głównie podróżniczych). Ostatnio raz dziennie włączamy płytę z kolekcji muzyki klasycznej przywiezioną z Polski. Dzisiejszy wybór padł na Vivaldiego. Była to odmiana po ostatnim trzykrotnym przesłuchaniu Mozarta, ulubionej płyty Alexandra ;) Tak właśnie wygląda nasza niedziela dziś, mimo iż z Czterech Pór Roku tego kompozytora to nie Jesień podbija nasze serca - my po prostu lubimy trochę tą jesień.. Lubimy ją choćby za to, że możemy spędzić rodzinny czas w domu, przy herbacie, muzyce, możemy grać w ulubione planszówki, czytać.. 
Możemy też snuć nowe plany i... zajadać się sezonowymi smakołykami. Sernik to ciasto całoroczne, zresztą nasze ulubione! A orzechy włoskie teraz są najlepsze :) Więc dzisiaj sernik browncheese - dla tych którzy myślą, że sernik tylko na serkach, lub serze białym można zrobić. Browncheese robimy głównie na śmietanie (18%). W tej wersji jest mieszanka śmietany i serka mascarpone, z którym trochę ostrożnie przygotowuję ciasta, (nie czuję się po nim najlepiej). Więc zmniejszam możliwie najbardziej jego zawartość w ciastach, dodając więcej śmietany. Zapraszam!

Browncheese with walnuts

Składniki:

śmietana 18 % 400 ml
serek mascarpone 200 gram
150 gram orzechów włoskich
2 łyżki mąki tortowej
10 ciastek degestive 
200 gram cukru
100 dkg masła
2 łyżki mleka
olejek wanil.
3 żółtka
sól

Sposób przygotowania:
  • W misce rozgnieść ciastka z 70 gram masła
  • Masą ciastkową wyłożyć tortownicę
  • W drugiej misce zmiksować śmietanę z serkiem mascarpone
  • Następnie dodać 150 gram cukru i zmiksować delikatnie
  • Kolejno dodać żółtka, po jednym, i mąkę zamieszać łyżką
  • Nastawić piekarnik na 170 stopni i włożyc orzechy (połówki)
  • W międzyczasie w tortownicy wylać masę śmietanową na ciastka
  • Włożyć sernik do piekarnika a wyjąć orzechy.
  • Po 50 minutach wyłączyć piekarnik, i po 10 min.wyjąć sernik
  • Sernik udekorować orzechami i od razu polać sosem (patrz niżej)
  • Zrobić sos karmelowy i od razu go użyć na wyjęty sernik
  • Na patelni - 50 gr cukru+30 gr masła+mleko+sól+olejek mieszać
  • Sernik można podawać na zimno i na ciepło


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z orzechami, już mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę :) Ja zawsze czekam na te jesienne orzechy włoskie :)

      Usuń
  2. Ja niestety nie przepadam za sernikami, ale ciasto prezentuje się obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, jesteś pierwszą osobą od której słyszę że nie lubi serników :) dziękuję bardzo za miłe słowa :*

      Usuń
  3. Brzmi przepysznie :) uwielbiam takie serniki z dodatkami innymi niż rodzynki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja nie lubię sernika z rodzynkami :) :) :)

      Usuń
  4. Pyszności, bardzo lubię takie lekkie serniki z mascarpone, a kawałek sernika jedzony przy akompaniamencie "Czterech pór roku" to prawdziwa uczta dla podniebienia i dla uszu :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dokładnie, wszystko ze sobą współgra :) Dzięki Kochana

      Usuń
  5. Jak zwykle deser wygląda smakowicie i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam zbytnio za ciastami, ale to jest w moich gustach smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem o czym piszesz, to bardzo oryginalne ciasto, na pewno posmakowałabyś z przyjemnością :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik