niedziela, listopada 17, 2019 27

schabowy w owsianej panierce

Kolejny tydzień i kolejne smakowite potrawy ze zakomitej książki kulinarnej. Mam dla Was wiele propozycji, ale w niedzielę postanowiłam pokazać mięsną. Od pewnego czasu mięso nie zawsze gości na naszym stole, staramy się jeść bardziej lekko, ja gotuję bardziej zdrowo. Ryby pojawiają się też częściej, odkładamy na bok ziemniaki, zastępujemy je warzywami, codziennie są dietetyczne, pyszne zupy. Myślę, że pójdziemy w tym kierunku jedzenia. Co prawda spędzam w kuchni dużo więcej czasu, ale przecież chodzi o to, aby poznać tajniki zdrowej kuchni, nauczyć się gotować w nowy sposób, i nabrać lepszych nawyków..
Zamiast tradycyjnej panierki używamy płatków owsianych co zwiększa ilość błonnika pikarmowego w potrawie.
Kotlet schabowy uwielbiamy w domu, smaczne, doprawione mięso jest też chętnie zjadane od czasu do czasu przez Alexandra. Wiadomo jest to mięso smaczne i syte, co nie znaczy, że jemy je na okrągło. A tak od niedzieli, porządny kawał mięska dla moich chłopaków, dla mnie mały kotlet ;) A żeby udowodnić Wam, ze jednak jest zdrowszy od klasycznego już piszę co w nim jest zdrowszego. PANIERKA Jeśli jecie płatki owsiane często, wiecie, że znakomicie wpływają na nasze samopoczucie. Pomagają utrzymać wagę i wyczytałam nawet, że obniżają poziom cholesterolu. Jest tych zalet dużo więcej, ale jestem pewna, ze zjedzenie takiego kotleta nie dość, że wiąże się ze smacznym posiłkiem to jeszcze polepsza perystatykę jelit... Więcej pisać nie będę, bo sami spójrzcie na te kotlety i ich złocitą panierkę :) Jest smacznie :) Polecam!

Kotlet schabowy w owsianej panierce

Składniki:

3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
1 szkl. płatków owsianych
2 szczypty pieprzu
sól do smaku
5 plastrów schabu bez kości
3 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania:

  • W trzech naczyniach przygotuj kolejno: jaja, płatki, mąkę
  • Rozbij kotlety i roztrzep jajka z solą i pieprzem
  • Rozgrzej masło na dużej patelni
  • Obtocz po kolei kotlety w mące, w jajku i w płatkach
  • Od razu nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż 2 minuty
  • Obróć i smaż kolejną minutę (lub trochę dłużej)
  • Gdy kotlet będzie złoty przełóż na talerz na pap. kuchenny

27 komentarzy:

  1. Też często robimy takie panierki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero zaczynam przygodę z takimi panierkami :)

      Usuń
  2. Też czasem robię panierkę z płatków. :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, ale ja niestety niezbyt przepadam za takimi panierkami, ale może to się kiedyś zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za płatkami suchymi tez nie przepadam, ale takie doprawione, czy w wersji z jogurtem, na słodko. Albo lekko opieczone... mmm spróbuj. Wierzę, ze Ci zasmakują.

      Usuń
  4. Ulala! Wyglądają świetnie! Zjadłabym ze smakiem :P :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super apetycznie! Kiedyś próbowałam zrobic owsianą panierkę, ale nie wyszło tak pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Bo je trzeba bardzo króciutko podsmażyć i obrócić. Najlepiej jeszcze to powtórzyć. Każdego kotleta smażyłam osobno :) Acha i jeszcze - ja rozbiłam schab bardzo cieniutko, bo takie lubimy. W oryginalnym przepisie nie piszą czy rozbić, czy nie. ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za rady :) Zrobię drugie podejście :)

      Usuń
    3. Cieszę się, ja zaufałam 'przepisowi', dziwne dla mnie było to, że schab usmaży mi się w kilka minut. Ale rzeczywiście był gotowy. Przykryłam go na koniec w parze i były ok. Więc dzięki temu, że go nie męczyłam długo - po prostu panierka wyglądała idealnie.

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne kotlety, robiłam kiedyś schabowe z płatkami kukurydzianymi, ciekawa jestem jak smakują z owsianymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że ja jestem ciekawa tych w kukurydzianych płatkach :)

      Usuń
  7. Nie wiem czy mój junior to zaakceptuje, ale ja spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój 'wcina':) chociaz wszelkich płatków nie lubi na surowo. Ale opiekane traktuje jak panierkę. Daj znać jak Wam samkowało.

      Usuń
  8. Schabowy prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Niedzielny obiad musiał być apetyczny :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. U nas schabowy to zawsze dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wyśmienicie smakować w takiej panierce 😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam i bardzo lubię taką panierkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś spróbowałam wersję z płatkami kukurydzianymi, ciekawie smakowało, ale trochę za słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż uwielbia kotlety. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha! <3 Lubię taką, pełną błonnika panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności, schabowy w takiej panierce to mój faworyt.
    Świetny blog, obserwuję i będę zaglądać częściej.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł z tymi płatkami. Jest inaczej, a przede wszystkim zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik