niedziela, listopada 24, 2019 20

bigos jarski

W przerwie między planowaniem Świąt i Sylwestra od strony podróżniczej ;) działamy intensywnie - to w kuchni, to w mojej pracowni. Nie wspominałam Wam? Stworzyłam jakiś czas temu, po pewnych przemeblowaniach i zakupie biurka-toalteki pokój tylko do własnych diy. Tworzę tam kwiaty z papieru, rysuję, a ostatnio przygotowywałam dla Alexandra kalendarz adwentowy. Post powinnien pojawić się jutro! (stąd ta zmiana, w dzisiejszej publikacji). Pomyślałam, że podzielę się z Wami idealnym tematycznie przepisem na bigos jarski, który robiłam w tym tygodniu. Co ciekawe, taki bigos możecie podać już na wigilijnym stole. Nie ukrywajmy, że wszyscy kochamy polskie dania kapustne, kochają je też obcokrajowcy. Mój mąż je uwielbia, a nawet tesciowa i bliscy ze Słowacji. Bigos jest na pewno najbardziej klasycznym polskim daniem. Ale ten bigos nie jest tradycyjny..
Zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjny mięsny bigos. Ponadto dodajemy jarmuż, który wzbogaca naszą potrawę o magnez oraz witaminę C.
Mój bigos jest gotowy i wylądował już w słoikach! Oczywiście będzie jeszcze tradycyjna wersja, lub po prostu do tej dorzucę mięso i kiełbaski (do części słoików dla mięsożerców ;) ) Na pewno każdy będzie miał co jeść. Póki co zapraszam na ciekawą wersję, która naprawdę niewiele różni się w smaku i w wyglądzie od tej mięsnej. Jest bardziej wytrawna, aromatyczna, i naturalna. Dodajcie ulubione przyprawy, zioła, i zobaczycie jaka jest pyszna. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska - Pysznie i Zdrowiej, z jakiej ostatnio gotuję i wrzucam receptury na blogu.
A Wy co ciekawego szykujecie na Święta? Gdzie spędzacie koniec grudnia i początek stycznia?

Bigos Jarski z Jarmużem
Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
4 duże cebule
200 gram jarmużu
40 gram suszonych grzybów
150 gram suszonych śliwek
3 duże jabłka
1/2 główki białej kapusty
2 małe marchewki
2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
250 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania:

  • Przepłucz kapustę kiszoną (jeśli jest sucha -nie płucz)
  • Odsącz i posiekaj ją drobno
  • Oddziel jarmuż od łodygi posiekaj
  • Namocz grzyby, na min 15 minut
  • Po tym czasie odsącz i posiekaj
  • Pokrój jabłka w plastry
  • Posiekaj kapustę białą jak tą kiszoną
  • Marchewkę pokrój w talarki
  • Rozgrzej masło na patelni i podsmaż cebulę
  • Wszystkie sładniki włóż do naczynia żaroodpornego
  • Zalej składniki winem, przemieszaj
  • Wstaw do piekarnika na 3 godziny (120 stopni)
  • Mieszaj co 30 minut


20 komentarzy:

  1. Hi! It looks delicious. Thanks for sharing the recipe.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks! My recipe is traditional polish hot cabbage dish :) For you ;) Try and enjoy :)

      Usuń
  2. Coś czuję że bardzo by mi smakował

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie tylko taki bigos mógłby być w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! A jednak dogodziłam i Tobie :) Cieszę się i pozdrawiam

      Usuń
  4. Moje ulubione danie. Uwielbiam bigos ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za jarmużem nie przepadam. Więc raczej wersja nie dla mnie. Jednak tradycyjny bigos :D Szczególnie taki mamusiny... Nie da mu się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj jarmuż jest niewyczuwalny pod warunkiem, że go dobrze poddusisz (ja też go nie lubię w innych wersjach) :) Będę nieskromna i powiem, że mój bigos klasyczny (mięsny) jest identyczny jak mojej mamy. Dopracowałam jego smak już po śmierci mojej mamy, więc mam bigos mamy w swojej kuchni. Uwielbiam go. A to taka odmiana bezmięsna, która naprawdę jest zaskakująco smaczna :) Nawet dla mnie ;)

      Usuń
  6. Raczej nie dla mnie, bo nie przepadam ogólnie za bigosem, ale wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu :) Ty mnie zaskakujesz. Zaskakujesz, nie lubisz bigosu. Jak można :) Jesteś cudowna, niesmaowita, oryginalna. Taka bądź. Całusy!

      Usuń
  7. Dobry pomysł - bigos jarski na świąteczny stół. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, i zgadzam się, bo zawsze mi w Wigilię leci ślinka na bigosik, który jest w garnku a nie na stole. ;)

      Usuń
  8. Uwielbiam bigos, ale w takiej wersji go jeszcze nie próbowałam :) Kolejny fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Super, ze Ci się spodobał mój najnowszy przepis :)

      Usuń
  9. Pyszne to musi być :) uwielbiam bigos, a w takim wydaniu to z chęcią bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, bigos, kapusta, grzybki :) idealnie w Wigilię, w Święta i też przez cały rok. Znakomity smak i zapach polskiego bigosu :)

      Usuń
  10. O matko! ciekawe jak smakuje, z chęcią przetestuje przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik