W przerwie między planowaniem Świąt i Sylwestra od strony podróżniczej ;) działamy intensywnie - to w kuchni, to w mojej pracowni. Nie wspominałam Wam? Stworzyłam jakiś czas temu, po pewnych przemeblowaniach i zakupie biurka-toalteki pokój tylko do własnych diy. Tworzę tam kwiaty z papieru, rysuję, a ostatnio przygotowywałam dla Alexandra kalendarz adwentowy. Post powinnien pojawić się jutro! (stąd ta zmiana, w dzisiejszej publikacji). Pomyślałam, że podzielę się z Wami idealnym tematycznie przepisem na bigos jarski, który robiłam w tym tygodniu. Co ciekawe, taki bigos możecie podać już na wigilijnym stole. Nie ukrywajmy, że wszyscy kochamy polskie dania kapustne, kochają je też obcokrajowcy. Mój mąż je uwielbia, a nawet tesciowa i bliscy ze Słowacji. Bigos jest na pewno najbardziej klasycznym polskim daniem. Ale ten bigos nie jest tradycyjny..
Zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjny mięsny bigos. Ponadto dodajemy jarmuż, który wzbogaca naszą potrawę o magnez oraz witaminę C.
Mój bigos jest gotowy i wylądował już w słoikach! Oczywiście będzie jeszcze tradycyjna wersja, lub po prostu do tej dorzucę mięso i kiełbaski (do części słoików dla mięsożerców ;) ) Na pewno każdy będzie miał co jeść. Póki co zapraszam na ciekawą wersję, która naprawdę niewiele różni się w smaku i w wyglądzie od tej mięsnej. Jest bardziej wytrawna, aromatyczna, i naturalna. Dodajcie ulubione przyprawy, zioła, i zobaczycie jaka jest pyszna. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska - Pysznie i Zdrowiej, z jakiej ostatnio gotuję i wrzucam receptury na blogu.
A Wy co ciekawego szykujecie na Święta? Gdzie spędzacie koniec grudnia i początek stycznia?
Bigos Jarski z Jarmużem
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
4 duże cebule
200 gram jarmużu
40 gram suszonych grzybów
150 gram suszonych śliwek
3 duże jabłka
1/2 główki białej kapusty
2 małe marchewki
2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
250 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania:
- Przepłucz kapustę kiszoną (jeśli jest sucha -nie płucz)
- Odsącz i posiekaj ją drobno
- Oddziel jarmuż od łodygi posiekaj
- Namocz grzyby, na min 15 minut
- Po tym czasie odsącz i posiekaj
- Pokrój jabłka w plastry
- Posiekaj kapustę białą jak tą kiszoną
- Marchewkę pokrój w talarki
- Rozgrzej masło na patelni i podsmaż cebulę
- Wszystkie sładniki włóż do naczynia żaroodpornego
- Zalej składniki winem, przemieszaj
- Wstaw do piekarnika na 3 godziny (120 stopni)
- Mieszaj co 30 minut
Hi! It looks delicious. Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
Thanks! My recipe is traditional polish hot cabbage dish :) For you ;) Try and enjoy :)
UsuńCoś czuję że bardzo by mi smakował
OdpowiedzUsuńNa pewno :) Jest bardzo dobry :) Dzięki
UsuńDla mnie tylko taki bigos mógłby być w kuchni!
OdpowiedzUsuńWow! A jednak dogodziłam i Tobie :) Cieszę się i pozdrawiam
UsuńMoje ulubione danie. Uwielbiam bigos ;)
OdpowiedzUsuńJa również ;) Smacznego!
UsuńZa jarmużem nie przepadam. Więc raczej wersja nie dla mnie. Jednak tradycyjny bigos :D Szczególnie taki mamusiny... Nie da mu się oprzeć :D
OdpowiedzUsuńTutaj jarmuż jest niewyczuwalny pod warunkiem, że go dobrze poddusisz (ja też go nie lubię w innych wersjach) :) Będę nieskromna i powiem, że mój bigos klasyczny (mięsny) jest identyczny jak mojej mamy. Dopracowałam jego smak już po śmierci mojej mamy, więc mam bigos mamy w swojej kuchni. Uwielbiam go. A to taka odmiana bezmięsna, która naprawdę jest zaskakująco smaczna :) Nawet dla mnie ;)
UsuńRaczej nie dla mnie, bo nie przepadam ogólnie za bigosem, ale wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :) Ty mnie zaskakujesz. Zaskakujesz, nie lubisz bigosu. Jak można :) Jesteś cudowna, niesmaowita, oryginalna. Taka bądź. Całusy!
UsuńDobry pomysł - bigos jarski na świąteczny stół. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i zgadzam się, bo zawsze mi w Wigilię leci ślinka na bigosik, który jest w garnku a nie na stole. ;)
UsuńUwielbiam bigos, ale w takiej wersji go jeszcze nie próbowałam :) Kolejny fajny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Super, ze Ci się spodobał mój najnowszy przepis :)
UsuńPyszne to musi być :) uwielbiam bigos, a w takim wydaniu to z chęcią bym jadła :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, bigos, kapusta, grzybki :) idealnie w Wigilię, w Święta i też przez cały rok. Znakomity smak i zapach polskiego bigosu :)
UsuńO matko! ciekawe jak smakuje, z chęcią przetestuje przepis.
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo dobrze, i jest zdrowy :)
Usuń