Czasem nachodzi mnie taki smak na coś wyjątkowego. Chociaż często można zastać mnie w kuchni, i lubię przyrządzać potrawy oraz desery, co z pewnością zdążyliście już zauważyć - to zwykle te dania przy których 'stoję' przy garnkach - robię zazwyczaj dla moich chłopaków. Ja cenię sobie kuchnię szybką, tanią i smaczną. Pewnie jest tak dlatego, że ogólnie łasuchem nie jestem - a typem podjadacza. Z tych podjadanych rzeczy zwykle wybieram przekąski, lub słodycze. Jednak, gdy już smak mnie na coś weźmie - to chcę to zrobić szybko i smacznie, tak, aby błyskawicznie zaspokoić mój apetyt. Dzisiaj napiszę Wam pierwszą propozycję takiego smakołyku, który od czasu do czasu robię - to przystawka, jaką możecie przyrządzić też nna grill party, bądź przy okazji niespodziewanej wizyty gości dorzucić na stół. Myślę, że każdemu - nawet dzieciom taki przysmak zasmakuje. Na wykonanie pieczarek w cieście wystarczy Wam około 20 minut.
Pieczarki w cieście
10 szt średnich pieczarek
1 jajko
5 łyżek mleka
3 łyżki mąki
olej do głębokiego smażenia
sól
Sposób przygotowania:
1. Umyj pieczarki i oczyść. Następnie ugotuj je w całości 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź
2. Jajko zmiksuj z mąką i mlekiem, dodaj szczyptę soli.
3. Pieczarki w całości, lub rozkrojone na kawałki, obtocz w cieście i usmaż w głębokim uprzednio rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pieczarki możesz jeść na ciepło, lub na zimno, do warzyw, lub kotletów. Możesz podać jako przystawkę. Są chrupiące, smaczne.. Mmmmm pycha!
Niezdrowo, ale za to jak pysznie...... :)
OdpowiedzUsuńO tak - niezdrowo, ale czasem zjadam takie niezdrowe smakołyki. Kilka razy w roku - to nic strasznego ;)
Usuń