niedziela, lipca 17, 2016 2

sernik dietetyczny i pstrąg w sosie jogurtowo-czosnkowym, smaczne i proste


Dzisiaj mam drugi weekend diety :) i pojawiła się możliwość zjedzenia czegoś 'słodkiego'. Prawdę powiedziawszy ostatnio w domu zarzucono mi, że od dwóch tygodni nie piekę żadnych smakołyków i 'jakoś tak tęskno' (słowa mojego męża). Tak więc poszukałam, sprawdziłam możliwości i połączyłam składniki. Nie uwierzycie.. Wyszedł mi smakowity, soczysty serniczek. Najważniejsze założenia to brak tłuszczu i cukru. Sernik jest smaczny, i zawiera w sobie sok z owoców (cytryna i pomarańcza). Spróbujcie i przekonajcie się sami, że można zrobić taki sernik i zaspokoić swoją potrzebę zjedzenia słodkości. Podrzucam też przepis na obiad, który w tę niedzielę zrobiłam tylko dla siebie. Jest to pstrąg w sosie jogurtowo-czosnkowym, na którego przygotowanie wystarczy 20 minut. Smacznego!


Sernik dietetyczny z owsianką (na parze) 



Składniki:

500 gram mielonego twarogu chudego
2 łyżki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
skórka z pomarańczy
oliwa z oliwek do posmarowania formy
2 łyżki otrębów owsianych


Sposób wykonania:

1. Zmiksować twaróg z jogurtem i miodem i sokami.
2. Zmiksować białka na puszysta masę i dodać cukier trzcinowy. Zmiksować.
3. Żółtka połączyć z masa twarogową i wymieszać.
4. Do piany z białka dodawać po trochu masę twarogowa i mieszać.
5. Nasmarować tortownicę oliwą i posypać rozdrobnionymi płatkami owsianymi.
6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i do głębokiej blachy wlewamy wodę.
7. Wyłożyć ostrożnie masę do tortownicy i położyć tortownicę na rozgrzaną blachę z wodą, tak, aby zanurzyła się do połowy.
8. Trzymać w piekarniku około 1 godzinę. Wyjąć z blach dopiero po przestygnięciu.


Pstrąg z sosem jogurtowo-czosnkowym



Składniki:

1 pstrąg oczyszczony
połowa cytryny
rozmaryn
kolendra
jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
bazylia rozdrobniona
szczypiorek do dekoracji
ewentualnie inne przyprawy


Sposób wykonania:

1. Pstrąga  skropić sokiem z cytryny i doprawić.
2. Nagrzać piekarnik do  180 stopni i piec pstrąga.
3. Przygotować sos mieszając jogurt z rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami. Udekorować szczypiorkiem.
4. Po 20 minutach wyjąć pstrąga z piekarnika i udekorować plastrami cytryny, oraz rozmarynem.


2 komentarze:

  1. Na hasło sernik reaguje natychmiastowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc mamy tak samo. :) a jest nas jeszcze o dwójkę więcej, bo dokładnie tak samo reagują moi domowi chłopacy :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik