Dzisiaj naprawdę mega dietetyczne kulki. Urlopujemy już od pewnego czasu (lada moment wracamy niestety do Kraju, gdzie żyjemy). Tutaj gdzie jesteśmy teraz prawie każdego dnia towarzyszy nam spory upał, jakoś nie mamy specjalnie ogromnego apetytu na sycące, a już na pewno na ciepłe (gorące) posiłki. Nie chce nam się też jeść klasycznych dań. Lody, świeże owoce, woda, zimne soki, i koktajle, kompoty, a także słodkości (ale zdrowe). Szczerze przyznam, że podpatrzone i podpytane z cateringu dietetycznego - tak nam smakowały, że zrobiłam dla nas w kolejnym tygodniu. Zatem zapraszam.
Kulki migdałowo-kokosowe (dietetyczne)
Skladniki:
1/2 szkl mleka midałowego
1/2 szkl kaszy jaglanej (uprażonej na patelni i opłukanej dokładnie wodą)
1/2 szkl wody
kilka łyżek wiórków kokosowych
łyżka oleju kokosowego
kilka łyżek syropu klonowego, lub z agawy
trochę wiórków kokosowych
trochę migdałów bez skórki brązowej
Sposób przygotowania:
- Wlać do garnuszka mleko i wodę
- Wsypać kaszę jaglaną pod przykryciem, nie mieszając
- Gdy kasza wchłonie wodę i mleko wyłączyć
- Po tym dodać olej roślinny oraz wiórki
- Na koniec dosłodzić syropem
- Zamieszać i pozostawić do ostygniecia
- Po 20 minutach zmiksować na gładko
- Uprażyć migdałki i kokosy na patelni
- Formować kulki, nadziewając wewnatrz migdałkiem
- Na koniec obtoczyć w wiórkach i wstawić do lodówki
wyglądają super! muszą być przepyszne <33
OdpowiedzUsuńDziękuję Klara, są smaczne - to ten rodzaj słodyczy, które toleruję podczas diet i teraz :)
UsuńWyglądają smakowicie, a przygotowanie ich nie zajmuję wiele czasu. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest :)
UsuńOoo, to naprawdę zdrowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńSą zdrowe, bo nic mi się po nich nie odbija, a to już na pewno o czymś świadczy :)
UsuńA tak swoją drogą niedawno dorwałam w Aldi nietypowy olej kokosowy virgin (z nutą trawy cytrynowej). I jestem strasznie ciekawa jak mi te kulki z nim wyjdą ;)
OdpowiedzUsuńByłam ostatnio w Aldi, ale go nie zauważyłam :) To może być świetny pomysł :)
Usuń