Wreszcie doczekałam się najbardziej odpowiedniej okazji na wykonanie bezowego tortu, lub jak kto woli deseru Pavlovej. Bo jaka bardziej data nadaje się na wykonanie takiego słodkiego przysmaku w wersji czekoladowego serca niż dzisiejszy 14 lutego - kiedy obchodzony jest dzień Świętego Walentego? Tort Pavlovej. Nazwę na cześć światowej sławy primabaleriny, która ponoć zajadała się bezowymi ciasteczkami z masą kremową obłożonymi owocami nadał w 1935 roku szef kuchni w hotelu w Perth w Zachodniej Australii. Tak naprawdę deser po raz pierwszy został przygotowany przez nowozelandzkie gospodynie domowe kilka lat wcześniej. Powiem Wam, że przygotowanie tego tortu - to naprawdę prosta sprawa, a smak idealny jest dla zwolenników wszelkich słodkości. Wprost idealny na Walentynki. Dodatkowo Adriana Polakova (na której wykonaniu się wzorcuję) urozmaiciła przybranie w namoczone w czekoladzie truskawki co dodaje zmysłowości temu deserowi. Wiadomo bowiem, że czekolada należy do afrodyzjaków. Według mnie dzięki temu detalowi wygląd torcika zyskuje na jakości. A smak... co tu dużo mówić. Weźcie białka i mikser w rękę, dorzućcie kilka składników i macie raj dla podniebienia. Zacznijcie od konsumpcji soczystych oryginalnych truskawek. Polecam!
Czekoladowe Serce Pavlovej
Składniki:
Beza: 6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżka kakao
50 g gorzkiej czekolady
krem: 250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki (33%)
3 łyżki cukru pudru
Ozdoba: świeże truskawki
gorzka czekolada
czekolada mleczna
biała czekolada
50 ml likier latte macchiato
Sposób wykonania:
Piana: 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Aby utworzyć błyszczącą sztywną pianę, dodajemy skrobię ziemniaczaną i octet winny. Kakao i posiekaną gorzką czekoladę delikatnie mieszamy trzepaczką w pianie na sam koniec.
2. Na papierze do pieczenia formujemy pianę w kształcie serca.
3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni C przez 1 godzinę. Następnie temperaturę obniżamy do 100 i pieczemy dodatkowe 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki otwarte.
4. Serce zostawiamy w piekarniku na noc do wyschnięcia.
Krem: Mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem mieszamy mikserem do uzyskania gęstego kremu.
Pavlovej Czekoladowe Serce
Na sercu z bezy wykładamy łyżką krem, a na nim układamy truskawki (wcześniej zanurzone w ciemnej, mlecznej i białej czekoladowej kąpieli wodnej). Na koniec polewamy likierem.
Zapraszam na słowackie pyszności - cykl pochodzący ze słowackiego wydania książki Cukierni Lidla.
Po prostu cudo :-)
OdpowiedzUsuńCudo :) do tego przepyszne :) dzięki
Usuń