Witajcie przed Sylwestrowo! Postanowiłam namówić Was jeszcze do przygotowania lodów, które jak myślę są idealnym dopełnieniem na takie uroczystości w zimowym i wystrzałowym klimacie jak zabawa sylwestrowa, czy spotkania karnawałowe. Od wielu lat w tym czasie nie brkuje u nas wszelkich ciast, tortów, przekąsek, ale też oczywiście drinków (zarówno alkoholowych, jak i bezalkoholowych) GRANITA, CYTRYNÓWKA, SKITELSÓWKA, APEROL SPIRITZ ALKOHOLOWY I BEZALKOHOLOWY (możecie wykorzystać te przepisy), no i zdecydowanie zimnych deserów i ciast.
Lody są idealną propozycją, nie tylko ze względu na orzeźwiający smak, ale też dlatego, że przepięknie można je wyeksponować. Wystarczy z foremki pięknie wyłożyć je w pucharkach, lub tak, jak ja na ładnych talerzach, dodając trochę naturalnych ozdób, bakali, lub skórek cytrusów. Jeśli chodzi o mój sorbet to dodam też, że bardzo wolno topnieje, więc spokojnie możecie wyjąć go na talerz na dłużej niż 30 minut wcześniej i nadal będą miały stabilną formę. Warunkiem jest zmrożenie minimum 6 godzin i wcześniejsze wyjęcie przed podaniem 30 minut.
Sorbet jest idealną alternatywą dla lodów mlecznych, ponieważ przełamuje słodki smak tortów i innych słodyczy serwowanych na stole. Wspaniale komponuje się też z alkoholem, jest kwaskowy i wyrazisty w smaku, mocno owocowy. Co najważniejsze jest zdrowy, pełen witamin i bardzo smakuje dzieciom. Przepis pochodzi z książki Jeść Zdrowiej Kuchnia Lidla. Przepisy z tej serii znajdziecie u mnie w tagach na dole tekstu. a dokładną recepturę na ten SORBET znajduje się tutaj podlinkowany na stronę LIDL.PL.
Sorbet z mango bananów i limonek
Sorbetu o takim smaku jeszcze nigdy nie jadlam.
OdpowiedzUsuńJa jadłam takie kupne, były tak sztuczne, że aż 'odbijało' się dodatkami smakowymi :) A tutaj sama natura ;) bardzo, bardzo dobry! :)
UsuńTo zdecydowanie coś dla mnie, wyglada bardzo kusząco 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńJa nie jestem dobra w gotowanie;D Na chwile obecną czekają mnie inne przygotowania do sylwestra, ale kiedyś wyprobuję. Takie przepisy są bardzo pomocne dla osób z "takimi zdolnościami kulinarnymi", jak moje :PP Bardzo podoba mi się Twoja grafika. Świetna robota!
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=3b32L7Oudvs
Zapraszam na mój kanał. To jeden z dwoch filmików. Ośmielę się prosić o subskrypcję, bo to zwiększa szansę na promowanie moich filmików. Postaram się tworzyć lepiej i lepiej! Dziękuje <3
Dziękuję, w przypadku tych lodów niewiele potrzeba obróbki :) Naprawdę uzyskuję taki kolor dzięki składnikom. Poza tym też na szczęście kulki się 'nie rozjechały' tak jak w przypadku lodów mlecznych lub śmietankowych. sorbet+dekoracja+światło i masz idealną fotografię. I jeszcze... do zrobienia takiego sorbetu nie potrzeba żadnych dużych zdolności, wystarczy sporo czasu na zamrożenie.Ja w Sylwestra odpoczywam, bawię się i na szczęście w tym roku nie przygotowyję sama nic. Przyjemności :)
UsuńJuż odwiedziłam Twój kanał :) Dziękuję za polecenie.
UsuńBardzo lubię sorbety. Sorbet mango to jeden z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńI moich ulubionych, lubię też cytrynowe i malinowe
UsuńO! jaka świetna propozycja! Muszę zapisać sobie przepis i wykorzystać go latem :)
OdpowiedzUsuńLatem jemy takie sorbety na okrągło. Zdecydowanie uwielbiamy ten rodzaj lodów! Polecam też latem :)
UsuńTotalnie moje smaki, już wiem że jest pyszny!
OdpowiedzUsuńI moje, im bardziej kwaśno, tym lepiej ;) mniam! Dziękuję!
UsuńWygląda przesmakowicie! Aczkolwiek zimą raczej unikam lodowych deserów - łatwo przeziębiam gardło, a potem to już lecę po równi pochyłej...;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze Cię rozumiem :) Odpukać, ale my od dwóch lat już nie mamy 'z tym' problemu :) odkąd zaczęłam kupować pewien specyfik :) Może kiedyś napiszę.. Pozdrawiam ciepło
UsuńBrzmi tak pysznie, że chyba będę jeść bez mrożenia w ramach śniadania :D
OdpowiedzUsuńJest równie dobry :) ale w Sylwestra stawiam na mrożony :)
UsuńDzięki Ola! :) Całuję
UsuńUwielbiam! Najlepszy sorbet świata :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że też Ci smakuje :) Uwielbiam go :)
UsuńMmmm... ten sorbet wygląda przepysznie. Kiedyś wykorzystam ten przepis, choć nie teraz, gdy synowie trochę pokasłują. Natomiast z chęcią podejrzę twoje propozycje napojów bezalkoholowych ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu, masz rację, wykorzystaj przepis w dogodnej chwili :) Zdrówka i polecam przepis a aperol spiritz :) Całusy
UsuńFajne zestawienie owocowe:)
OdpowiedzUsuńTakie pomieszane ;) dzieki :*
UsuńU nas w Sylwestra królują grzańce i wszystko, co gorące, bo przeważnie spędzamy go na śniegu ;)
OdpowiedzUsuńGrzańce były u nas w Święta :) Teraz na Jarmarku też były grzane napoje.. Ale w Sylwestra u nas zawsze musi być coś dodatkowo. No chyba, że ruszymy w góry.. ;) Całuję
UsuńJak zwykle nie zawodzisz😊wszystkiego najlepszego z okazji Nowego Roku
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Przesyłam życzenia Kasiu :) wszystkiego przecudownego na Nowy Rok :)
UsuńZa chwilę doczekam się wreszcie nowej , swojej wlasnej kuchni, wtedy będe chętniej robiła cokolwiek :)
OdpowiedzUsuńMadziu masz rację, kuchnia to podstawa :) ja mam dużą, przytulną i bardzo wygodną kuchnię i odkąd tutaj mieszkamy to moje ulubione miejsce w domu :) zresztą nasi przyjaciele też tutaj czują się najlepiej... Życzę Ci, aby to Twoje miejsce sprawiło Ci wiele przyjemności, i aby powstawały w nim same kulinarne cuda :)
UsuńO kurczaczki, wyglada apetycznie. 🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam sorbety. wygląda bardzo apetycznie! Duzo radości w Nowym Roku ! :)
OdpowiedzUsuńSorbety są najlepsze na świecie :) Dziękuję za życzenia i również życzę samcych radosnych chwil w Nowym Roku.
UsuńPięknie to wygląda i baaardzo świątecznie. Życzę pięknego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za życzenia :) !
UsuńPrzepis bardzo interesujący. Zapiszę sobie na cieplejsze dni. Zimą ciągle walczymy z choróbskami ;/
OdpowiedzUsuńDziękuję. :) Odpukać, ale my jakoś się zahartowaliśmy :) Poprzednie lata były pod tym względem nie najlepsze u nas..Teraz spokój.. :)
UsuńFajnie dobrałaś składniki, na pewno pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo intensywnie smakują :) pasuja idealnie, dziękuję
Usuń