Na specjalną okazję - cytrynóweczka. ;) A okazja już całkiem niedługo, więc likier cytrynowy jest jak najbardziej na miejscu, dla naszych gości. Likier z cytryn to taki alkohol, którego bardzo szybko po zrobieniu można skosztować. Ma mocny i wyrazisty smak, idealny na każdą porę roku. Ma mnóstwo witamin i orzeźwiający smak, rozgrzewa, ale można też go dodać do drinków chłodnych...
Cytrynę trzeba lubić, a bynajmniej wg mnie ją lubić bardzo, choćby tak jak my - aby cytrynówką się zasmakować. Dla młodszych można na bazie syropu cytrynowego, który zrobimy do cytrynówki przygotować lemoniadę (oczywiście przed wymieszaniem z %). Zrobienie likieru cytrynowego jest banalnie proste, choć wymaga trochę pracy. Ale za to macie po kilku dniach wyjątkowo dobrą cytrynówkę, gotową do picia. Wrzucam kilka zdjęć z przygotowania.
Efekt jak widać (specjalnie dla Was zdjęcie z ogrodu). Do zlania cytrynówki wykorzystałam butelkę po lemoniadzie, jaką kiedyś wypiliśmy. Trochę przeróbki etykietki wg mojej wizji i mamy fajnie wyglądającą cytrynówkę. A w smaku... ponoć jest idealna. Kto lubi cytrynę, tak jak my i ma okazję wypić taką buteleczkę - to proponuję zarezerwować dwa popołudnia na przygotowanie i macie gotową!
Cytrynówka (1 litr)
Skład:
3 duże cytryny
1 szklanka cukru
wódka 0,5 l
Sposób przygotowania:
- Wyłożyć duży słoik do leżakowania nalewki
- Wyłożyć dwa słoiki mniejsze do cytryn
- Przygotować wódkę (około 40 %)
- Przygotować cukier
- Przygotować butelkę do wlania cytrynówki
- Wyparzyć cytryny, słoiki i butelki
- Obrać cytryny ze skórek tylko żółtą część
- Zdjąć białą część z cytryny wyrzucić
- Pokroić cytryny wszerz w plasterki
- Wrzucić do słoika i zasypać cukrem - 24 h (zimne miejsce)
- Skórki bez białej części wrzucić do drugiego słoika
- Zalać wódką i odstawić też w zimne miejsce - 24 h
- Następnego dnia zlać przez sitko sok z cytryn
- Pozostałe cytryny dobrze wydusić
- Również sok ze skórek zlewamy do tego samego słoja
- Skórki wyrzucamy. Soki dokładnie mieszamy.
- Można uzupełnić wódką, lub spirytusem
- Wstawiamy do lodówki
- Cytrynówka gotowa do picia
Bardzo prosty przepis na cytrynówke,
OdpowiedzUsuńpewnie jest bardzo smaczna a cytryny lubimy i to bardzo...
krystynabozenna
Tak, banalnie prosty przepis, i cytrynówka wychodzi wyśmienita :) Polecam dla miłośników wyraźnych smaków! :)
UsuńCytrynówka kojarzy mi się z latem i ciepłymi wieczorami. Nigdy sama jej nie robiłam. Chętnie wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJa mam mieszane skojarzenia, dlatego, że uwielbiam cytrynę spożywać nawet z cukrem na surowo, bez przetworów :) A na jesień i zimę - sezon grypowy i zresztą właściwy sezon cytrusów na pewno będzie jeszcze bardziej aromatyczna ;)
UsuńA ja lubię cytrynówkę. Ma świetny, kwaśny posmak :)
OdpowiedzUsuńW cytrynówce podoba mi się własnie nie tylko ten kwaśny smak, ale aromat skórki (podobnie jak w lemoniadzie) :)
Usuńja teraz to tylko lemoniadę pije ale cytrynówkę lobię
OdpowiedzUsuńTo mamy tak samo :)
UsuńSuper, mogłabym pić :)
OdpowiedzUsuńTak, Ktoś zrobi, Ktoś wypije :)
UsuńMnie się cytrynówka kojarzy z góralskim weselem, bo to na każdym z nich obowiązkowy trunek :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam :) Nigdy nie byłam na weselu góralskim. :)
UsuńPychotka i taka profesjonalna etykieta, gratuluję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i fajnie, że Ci się podoba etykietka, ale raczej jest nieprofesjonalna :) ;)
UsuńPyszny i zdrowy alkohol cytrynowy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :)
UsuńAle szybki i prosty przepis :) jak to takie proste to z chęcią przygotuję 😊
OdpowiedzUsuńPolecam, na pewno Ci zasmakuje :)
UsuńTeż jestem tego zdania :)
UsuńCiekawy i prosty przepis. Wykorzystam go :) Oczywiście ja nie skosztuję na razie, ale gości będę mogła poczęstować :) A okazja zawsze się znajdzie :)
OdpowiedzUsuń