Nie wiem co to jest, ale ostatnio 'chodzą' za mną włoskie smaki.. W sercu i w myślach gorąco, a na talerzu mnóstwo pomidorów, sera i capressi. Za to w szklaneczce... No właśnie! Naszła mnie ostatnio ochota na sycylijską lemoniadę. Kupiliśmy sobie w sklepie gotową, choć można zrobić samemu. Tym razem miałam chęć na taką kupną. Nie mam pojęcia, czy lemoniada była choćby podobna w smaku do tych typowo włoskich, bo we Włoszech jeszcze nie byłam.. Niemniej wydaje mi się, że tutaj chodzi głównie o pochodzenie cytryn. Ponoć te włoskie są bardzo aromatyczne i słodkie. Skoro tak, to musi się zgadzać, bo lemoniada była bardzo smaczna. Postanowiłam zostawić jedną szklaneczkę z 1,5 litrowej butelki, aby zrobić z niej granitę sycylijską. Niby taka granita to nic zaskakującego, a już z pewnością jeśli robi się ją z gotowca. Ale nie nie nie moi drodzy. Trochę w jej przygotowanie czasiu i energii trzeba włożyć. Szczególnie jeśli robicie oryginalnie granitę i dla kilku osób.
Jest to warte poświęcenia, bo smak granity (cudowny) i jej konsystencja (kremowa) zaspokoiły moją potrzebę. Każda część Sycylii słynie z innego smaku granity. Zatem jeśli moja była lemon - to może być a'la catania. ;) Granita to nie lody, granita to nie sorbety, granita to nie lemoniada. To przymrażana lemoniada, a w najlepszych wersjach przymrażany sok z cytryny z cukrem. Im więcej soku, tym lepiej, im zimniejsza tym bardziej orzeźwiająca, im bardziej kremowa tym lepsza. O co w tym chodzi? Oryginalnie granitę przygotowuje się w specjalnych drewnianych pojemnikach otoczonych lodem, co jakiś czas mieszając drewniana chochlą. A w domowych warunkach robi się podobie - tyle, że pojemnik powinien zmieścić się do zamrażarki. Pojemnik może być szklany, ale nie może być plastikowy lub metalowy. Wyjmujemy co około 25 minut i mieszamy najbardziej zamrożone części (czyli obrzeża). W ten spossób nie dopuścimy do zlodowacenia napoju, a jednocześnie zamrozimy go maksymalnie. Jeśli macie czas i taki apetyt jak ja - to polecam!
Granita Cytrynowa a'la sycylijska
1 szklanka sycylijskiej lemoniady
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
skórka z cytryny
jajko w proszku
sok z cytryny
opcjonalnie liście mięty
Sposób wykonania:
- Zagotuj wodę z cukrem
- Przestudź lekko i wlej lemoniadę sycylijską
- Wrzuć startą skórkę z cytryny
- Dodaj sok z cytryny i przemieszaj
- Na tym etapie możesz wmieszać sproszkowane jajko
- Przelej do pojemniczka i wstaw do zamrażarki
- Zaglądaj 4 razy co 25 minut
- Za każdym razem przemieszaj brzegi
- Przemieszaj lekko też środek
- Nie doprowadź do zamrożenia
- Na koniec wyjmij z zamrażarki i przełóż do szklanek
- Podawaj od razu. Możesz udekorować miętą lub cytryną
no no mogła bym jej spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo dobra jest, oczywiście dla zwolenników cytrusowych smaków :)
UsuńNa upały idealna! Z chęcią zrobię, jak pogoda się poprawi nieco.
OdpowiedzUsuńU nas lato w pelni, ale podobnie jak u Ciebie - w kratk. Więc życzę poprawy pogody i smacznego :)
UsuńNa lato perfekcyjna :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, łaknęłam jej wręcz ;)
UsuńJajko w proszku??? Jestem w szoku!
OdpowiedzUsuńW oryginale jest :) najlepiej organiczne :) odżywcze, bezglutenowe, pełne minerałów i witamin :)
UsuńAle nie musisz dodać jeśli nie masz aktualnie w domu
UsuńMniami, spróbuję zrobić! Zajadałam się odwiedzając tam koleżankę z Erasmusa, czasem była z dodatkiem % :)))
OdpowiedzUsuńA widziałam nawet taką wersję z alkoholem, ale jakoś nie wypróbowałam nigdy u siebie :)
UsuńMuszę kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńTylko nie wiem kiedy... Tyle mam tych przepisów już zapisanych... ;)
Ja mam podobnie, nie nadążę robić :) A ślinka leci..
UsuńŚwietny napój na upały! :)
OdpowiedzUsuńTak, polecam bezwzględnie jako trzeci na liscie zaraz po lemoniadzie i kawie mrożonej :)
UsuńOjj moje smaki <3 Taką granitę zajadałabym bez opamiętania :)
OdpowiedzUsuńNo powiem, że ja też kocham ten smak i tą konsystencję :)
UsuńJajko w proszku??? No wiesz! Teraz to jestem mega zaskoczona, bo jeszcze takowego czegoś nie widziałam i pierwszy raz słyszę też o takim jajku.
OdpowiedzUsuńWłaśnie też byłam zaskoczona, ale jest coś takiego i nawet można kupić, U nas nazywa się to powdered egg :) Myślę, że taka granita z jajkami w proszku jest przesmaczna, i ma dobrą konsystencję :)
Usuń