wtorek, grudnia 17, 2019 22

pierniczki gryczane

To był ostatni przedświąteczny twórczy weekend dla mnie i dla mojego dziecka. Chyba, że synek będzie mi pomagał w wypiekach w przyszłą sobotę i w niedzielę.. Trochę się mój chłopiec napracował w niedzielę. Chciał pierniczki, i w dużej mierze sam je zrobił... No może poza lukrowaniem.. To już zrobiłam ja i bardzo mi się spodobało. Wyszło pięknie, podziwialiśmy wspólnie te pachnące dzieła sztuki. Poważnie. Nie myślałam, że rzetelne dekorowanie pierniczków jest takie przyjemne i daje tyle zadowolenia. W roku ubiegłym bawiłam się najlepiej przy wyciskaniu pierników. A w tym roku naszło mnie na zdobienie ich. 
Niedziela była jak zawsze twórcza i bardzo rodzinna, w sumie spędzona w domu. Jeśli macie dobre przyprawy, i dobry lukier - to pierniczki wychodzą OBŁĘDNE! :) Mam dla Was bardzo dobry i całkiem zdrowy przepis. W smaku różnica nie jest żadna, a pierniczki bardzo dobrze wpływają na metabolizm.. Rozważałam przygotowanie z dwóch przepisów 1. od mojej sąsiadki i 2. od mojej koleżanki. A wybrałam pierniki z mąki gryczanej z własnymi mielonymi przyprawami. Wychodzi około 40 sztuk pierniczków.




Pierniczki są delikatne i miękkie już po upieczeniu. Nie potrzebują długiego leżakowania. Po dwóch dniach są smaczne, a przyprawy dobrze w nich 'rozwinięte'. Dzisiaj kiedy kończę dla Was post, kilka z nich wisi na naszej choince. Cudnownie to wygląda. Przedziałam je złocitą wstążką i zawiesiłam na mocniejszych gałązkach. Polecam takie naturalne dekoracje. Pisałam już o tym we wpisie o choince bez plastiku. KLIK

Pierniczki gryczane

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki
100 gram masła
4 łyżki miodu
100 gram zmiksowanego ksylitolu
1łyżka sody oczyszczonej
po 1 łyżeczce: imbir, cynamon, zmielone goździki
odrobina anyżu i gałki muszkatołowej
1 jajko

lukier królewski:
pół szklanki cukru pudru
lekko ubite na pianę białko
sok z cytryny

Sposób wykonania:

  • Wysyp na stolnicę suche składniki
  • Wlej jajko, miód i wyłóż kawałki masła
  • Ugnieć dokładnie, jeśli jest suche wlej odrobinkę wody
  • Rozwałuj na stolnicy i wyrawaj foremkami pierniczki
  • Możesz zrobić otwory na zawieszkę 
  • Wyłóż blachę papierem, lub posmaruj masłem
  • Piecz w temperaturze 175 stopni przez 10 minut
  • Wyłóż delikatnie na talerz, aby przestygły
  • Przygotuj lukier, ubij białko na lekko sztywno
  • Dodaj cukier puder i sok z cytryny
  • Dokładnie wymieszaj, miksuj na wolnych obrotach
  • Wykałaczką dekoruj pierniczki
  • Pozostaw do wystygnięcia na jedną noc
Powiem Wam szczerze, że w moim domu rodzinnym pierniczków się nie piekło. Kupowało się pierniczki niemieckie i toruńskie. One są naprawdę przepyszne. Toruńskie pierniki, polewane lukrem mają specyficzny korzenny smak. Za to pierniki Lebkuchen nadziewane są marmoladą lub powidłami i cenię je za delikatny smak i to, że rozpływają się w ustach. Ale przyznajcie, że pierniki domowe mają noezastapiony urok, można je spersonalizować i zawiesić na choince, lub podarować Komuś na Boże Narodzenie z życzeniami świątecznymi.. Poza tym jeśli traficie na dobry przepis - tak, jak ten, to Wasze pierniki będą bezkonkurencyjne nie tylko ze względu na dobry wygląd, ale też za sprawą smaku. Komu mam życzyć udanego 'pierniczenia'? 


22 komentarze:

  1. Pięknie się prezentują. Z mąki gryczanej nigdy nie robiłam, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iza, wychodzą bardzo podobne do tych tradycyjnych. :)

      Usuń
  2. ooo gryczanych jeszcze nie robiłam, z chęcia wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też moje pierwsze gryczane :) Są bardzo dobre. :)

      Usuń
  3. Wow, kolejne małe dzieła sztuki! U nas dekorowanie pierniczków to działka dzieci. Tyle, że niestety w bardzo okrojonym składzie wytrzymują do świąt ;) Z choinki znikają w mig.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też macie fajnie :) Mój Alexander lubi wykrawać ;) i uwaga! wałkować :) Na zdobienie w tym roku już 'niewiele starczyło czasu' tak stwierdził i poszedł zajmowac się swoimi 'sprawami'. Choć cztery lukrowane pierniki on przeciągnął pędzlem, ja trochę poprawiłam. To te z mocna białą polewą na całości. Jak potem zobaczył moje ozdoby - to powiedział, że w przyszłym roku też będzie robił kropki :D A propos pierniczków zjedzonych: było też dziesięć sztuk w czekoladzie i te już zjedliśmy.

      Usuń
  4. Uwielbiam gryczane wypieki, więc na pewno Twoje pierniczki bardzo by mi zasmakowały! Pięknie je ozdobiłaś, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie wiedziałam, że będą tak pyszne! :)

      Usuń
  5. Tak sobie pomyślałam, ze takie pierniczki mogą być super prezentem. Takim od serca i za niewielki pieniądze. Wesołych świat 🎄❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak pomyślałam i wiem nawet Komu z naszych gości podaruję 4 sztuki :) Wesołych Świąt życzę i bardzo dziękuję.

      Usuń
  6. Zdrowe i piękne pierniczki! Takie lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem bardzo ciekawa pierniczków z mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierniczki, ale w tym roku sobie odpuściłam, za dużo się działo, żeby jeszcze piernikami się zajmować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne pierniczki :) piekłam pierniczki i ozdabiałam z moimi córkami, gdy był małe, teraz też nam się zdarza wspólnie wypiekać, ale nie co roku, a gryczanych nigdy nie piekłam, zapiszę sobie przepis do zrobienia w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pierniczki, dziękuję za przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Są naprawdę pięknie udekorowane!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm :) pierniki pycha :) ja dziś właśnie piekłam, choć przyznaję się, że część spalilam..

    OdpowiedzUsuń
  13. Gryczanych jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis! Zapisałam dobie w zakładkach! Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik