niedziela, października 28, 2018 10

Przekąska z pestek dyni

Właśnie świta, a ja przygotowuję na naszą wyprawę niedzielną ulubione pestki, które razem z klasycznymi prażonymi nasionami słonecznika weźmiemy ze sobą. Tym razem w piekarniku wylądowały pestki dyni. Zostało całkiem sporo z jej drelowania. Wczoraj umyłam i osuszyłam na papierowych ręcznikach. To bardzo ważne abyście odpowiednio wcześnie je umyli i wysuszyli, bo jeśli mokre włożycie do piekarnika to szybko się zaczną przypalać, a potem będą suche w smaku. Już kiedyś pisałam Wam, że wykorzystuję w kuchni wszystkie możliwe odpady, i do tego Was zachęcam. Ale... o nie nie! Pestki dyni (dla mnie) to najlepsza część. No cóż, może ktoś tutaj będzie się ze mną spierał, ale tyle ile podniebień na tym świecie, tyle gustów smakowych ;). Zapraszam na zdrową i smaczną przekąskę. A tu znajdziecie propozycję sprzed czterech lat. 

Przekąska z pestek dyni
Składniki:

Około 1 szkl. pestek dyni
1 czubata łyżka miodu (u mnie Manuka)
1 płaska łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
szczypta czerwonej papryki w proszku
szczypta kardamonu w proszku
szczypta cynamonu w proszku
szczypta soli
szczypta imbiru (lub anyżu w zależności od upodobań)

Sposób przygotowania:

  • Zrobić mieszankę w misce
  • Pestki dyni przełożyć do miski
  • Dokładnie wymieszać
  • Nagrzać piekarnik na 180 stopni
  • Wyłożyć papier do pieczenia 
  • Wysypać pestki i rozłożyć
  • Piec około 30 minut do zbrązowienia


10 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem smaku takich pestek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten smak bardzo mi odpowiada :) Można osolić troszkę, (tak zrobiłam dla męża)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na szybką przekąskę. Na pewno wypróbuję, gdyż sezon na dynie w pełni a mi zawsze szkoda wyrzucać nadmiaru pestek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie własne pestki dyni są bardzo smaczne, niestety kupne bywają gorzkie i jak tu zrobić takie pyszności ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie natrafiłam na gorzkie nasiona :) Ale prawdę powiedziawszy tylko ze dwa razy kupowałam pestki dyni, częściej jemy słonecznik, sezam i żurawinę z takich przekąsek :) Domowe pestki dyni są pyszne :)

      Usuń
  4. No nooo! Jakie pyszności! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. I one sie tak skleją?? Chyba muszę spróbowac zrobic bo bardzo lubię chrupać takie rzeczy! Zaraz zajrze też co proponowałaś 4lata temu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi jak super pomysł na zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna przekąska, którą z chęcią zrobię. Mam nadzieję, że mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik