sobota, września 08, 2018 12

Dreamy Marshmallow Pavlova - Comfort Food Jamie Oliver

W niedzielę w domu czeka na nas niesamowity deser, który bardzo chciałam zrobić jeszcze w te wakacje z poziomkami, jednak wczasowanie wzięło górę i ostatecznie przygotowuję ją w domu w UK z mrożonych truskawek. Nic straconego, wręcz przeciwnie, bo gdzie jak nie w miejscu skąd pochodzi twórca przepisu Jamie Oliver? Zresztą wszystkie bezy i kremowe, śmietanowe połączenia z nimi są uwielbiane przez Anglików i Irlandczyków. Ja też polubiłam takie torty i deserki. Pavlova nie pochodzi z Anglii, ale jest na Wyspach bardzo często robiona. Powiem Wam, że ta wersja z Marshmallow, którą tym razem przygotowałam bije 'na łeb' wszystkie dotychczasowe. Jamie mówi, że można zrobić z dodatkiem dowolnych berry (jagód), ale stwierdzam, że truskawki jednak są wyjątkowo smaczne z bezą.. 


Dreamy Marshmallow Pavlova



Składniki:

Beza - 8 białek, 400 gram cukru pudru

Marshmallow - Możesz zrobić wg tego przepisu, lub stopić pianki marshmallow w kąpieli wodnej (zanurzając garnek z piankami i 3 łyżkami wody, w drugim garnku wypełnionym 1/3 wody - gotować mieszając pianki aż się stopią). Można dodać barwnik różowy.

Jagody (truskawki) - 600 gram, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka cukru pudru, garść listków mięty (lub innych)

Krem - 1 laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, 400 ml śmietany kremowej, 200 ml jogurtu greckiego


Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 130 stopni
  • Ubić białka ze szczyptą soli morskiej
  • Dodawać cukier puder ubijając około 8 minut
  • Wyłożyć pianę w dwóch krążkach na papier każdy około 24 cm    
  • Piec 1 godzinę i 20 minut
  • Pozostawić aż do wystygnięcia w piekarniku 
  • Po wystudzeniu bez, przełożyć je wykonanym marshmallow
  • Przygotować owoce wymieszać ze składnikami do owoców
  • Poprzekładać owocami bezy z marshmallow i przykryć drugą bezą
  •                         Przygotować krem ze składników i udekorować bezę na wierzchu
  • Przystroić całość owocami i wstawić do lodówki                                      

12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis na deserek :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Beza i truskawki - smak marzenie :)

      Usuń
  2. Samodzielnie jeszcze nie robiłąm bezy, ale też nie przepadam za jej smakiem, zgrzyta mi w zębach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie cierpiałam bezy, dokładnie z tego samego powodu :) Pamiętam zresztą takie bezy, już Ci pisałam, które jadłam w latach 80 tych - suche, świszczące w zębach. Ta jest inna, rozpływa się w ustach. Ale to kwestia smaku, i każdy lubi coś innego :)

      Usuń
  3. Śliczna beza :) bardzo lubię książki i programy Jamie Oliver-a, zawsze zawierają dużo świetnych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rzadko oglądam tv w ogóle, ale miałam szczęście trafić na cykl kulinarny Kuchnia TV :) świetnie się ogląda :)

      Usuń
  4. wygląda tak pięknie, że aż chce się zjeść monitor! <3 szkoda że nie da sę wysłać wirtualnego kawałka bo pewnie prędko się nie podejmę tego wyzwania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym się podzieliła :) Uwielbiam piec i gotować dla Innych:) pozdrawiam!

      Usuń
  5. O deserze w takim wariancie pierwsze słyszę,a stworzony jest jakby dla mnie! Kocham bezę a jeszcze bardziej pianki! Zapisuję i postaram się zrobić! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik