niedziela, sierpnia 12, 2018 8

Blackberry fruit terrine in muscat jelly

Dzisiejszy przepis wrzucam bardzo późno. Nie bez powodu pojawia się o tak późnych godzinach, choć zazwyczaj publikuję też wieczorami. Mamy lato, mamy (a właściwie mieliśmy) weekend. O tej porze roku chętnie jemy wszystko co zimne. Jemy też mnóstwo owoców, szczególnie tych sezonowych. Dzisiaj w roli głównej jeżyny, które pokochał mój synek. Te do deseru tutaj, zebraliśmy gdzieś... w zieleni w NI.  Mówię Wam - pycha! To dopiero jest smakołyk lata. A co z nich było? No oczywiście połowa zjedzona na surowo. ;) Druga część poszła na galaretki. A jedna z galaretek jest tylko dla dorosłych!  O! Terrina z jeżynami w winie Muscat. :) Coś wspaniałego, szczególnie na spotkanie ze znajomymi w ten weekend. Terrina - to mnóstwo owoców w galaretce. Było dużo owoców, było smacznie i wesoło. A dla dzieci była galaretka bez alkoholu. Róbcie, koniecznie. 

Terrina z jeżyn w galaretce z Muscat
Składniki:
500 ml wina typu Muscat  (może być inne słodkie)
3 łyżeczki żelatyny
słoik jeżyn 

Sposób przygotowania:
  • Żelatynę rozpuścić w 3 łyżeczkach zimnej wody
  • Gdy napęcznieje dodać 3 łyżeczki gorącej wody
  • Mieszać dokładnie a następnie dodać do wina
  • Wymieszać i zalać przygotowane w formie owoce
  • Wstawić do lodówki na około 2 godziny
  • Aby wyjąć z formy, zanurzyć spód w gorącej wodzie


8 komentarzy:

  1. Już sama nazwa tego cuda mnie mocno zaintrygowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo naturalny deser, aczkolwiek tutaj w wersji z alkoholem :) Japończycy robią tą w herbacie (galaretka z żelatyny)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie i bardzo letnio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, lecz.. Nic mi nie mów, szkoda, że lato się kończy :) te owoce będą u nas w NI jeszcze pewnie wczesną jesienią, ale już nie będziemy ich wcinać w ogrodzie .. :(

      Usuń
  3. Muszę sobie coś takiego spróbować, bo wygląda taki deser smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jets świeży i orzeźwiający, smaczny :) no i oczywiście zdrowy :) Polecam i dziękuję!

      Usuń
    2. O to dziękuję za skuszenie mnie, bo na pewno coś takiego zrobię :)

      Usuń
    3. To super :) napisz jak Ci smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik