Niedziela niedzielą, ale urlop urlopem. Oczywiście nie zapomniałam o Was, i pędzę z przepisem na wyjątkowo smaczne pankejki. My zajadamy się dzisiaj lodami z Gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych. Mój ulubiony smak to truskawka. ;) Urlop rozkręca się cudownie, aczkolwiek dla Was przygotowałam przepis z poprzedniego weekendowego biesiadowania w naszym ogrodzie w NI. My uwielbiamy naleśniki i pankejki, a te o smaku bananowym wchodzą nam bardzo szybko. Pankejki wg przepisu Pawła Małeckiego, z książki Jeść Zdrowiej. U mnie z pewną zmianą (udekorowane płatkami owsianymi). Gwarantuję Wam, że będziecie dobrze wspominać ich smak.
Bananowe Pankejki
Składniki:
- ciasto: jaja – 4 szt.
- miód – 2 łyżki
- mleko 3,2% – 180-200 ml
- mąka żytnia, pełnoziarnista – 180 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- masło – 20 g
- banany – 2 szt.
- cynamon mielony
- sól – 1 szczypta
- masło klarowane do smażenia
- orzechy w miodzie: orzechy włoskie – 100 g
- miód, płynny – 150 g
Sposób wykonania:
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z solą i z miodem
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia
- Następnie stopniowo dodawać mleko naprzemiennie z mąką
- Rozgrzać masło w rondelku i dolewać do ciasta ucierając
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta
- Pokroić banany i dodać do ciasta
- Można doprawić cynamonem
- Pankejki smażyć na maśle z obu stron
- Orzechy siekamy i zalewamy na patelni miodem
- Karmelizujemy kilka minut i polewamy pankejki
Mój junior też je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńNasze dzieci wiedzą co jest dobre :)
Usuń