niedziela, maja 27, 2018 2

bananowe pankejki Kuchnia Lidla

Niedziela niedzielą, ale urlop urlopem. Oczywiście nie zapomniałam o Was, i pędzę z przepisem na wyjątkowo smaczne pankejki. My zajadamy się dzisiaj lodami z Gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych. Mój ulubiony smak to truskawka. ;) Urlop rozkręca się cudownie, aczkolwiek dla Was przygotowałam przepis z poprzedniego weekendowego biesiadowania w naszym ogrodzie w NI. My uwielbiamy naleśniki i pankejki, a te o smaku bananowym wchodzą nam bardzo szybko. Pankejki wg przepisu Pawła Małeckiego, z książki Jeść Zdrowiej. U mnie z pewną zmianą (udekorowane płatkami owsianymi). Gwarantuję Wam, że będziecie dobrze wspominać ich smak. 

Bananowe Pankejki


Składniki:

  • ciasto: jaja – 4 szt.
  • miód – 2 łyżki
  • mleko 3,2% – 180-200 ml
  • mąka żytnia, pełnoziarnista – 180 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • masło – 20 g
  • banany – 2 szt.
  • cynamon mielony
  • sól – 1 szczypta
  • masło klarowane do smażenia

  • orzechy w miodzie: orzechy włoskie – 100 g
  • miód, płynny – 150 g


Sposób wykonania:

  • Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z solą i z miodem
  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Następnie stopniowo dodawać mleko naprzemiennie z mąką
  • Rozgrzać masło w rondelku i dolewać do ciasta ucierając
  • Białka ubić na  sztywną pianę i dodać do ciasta
  • Pokroić banany i  dodać do ciasta
  • Można doprawić cynamonem
  • Pankejki smażyć na maśle z obu stron
  • Orzechy siekamy i zalewamy na patelni miodem
  • Karmelizujemy kilka minut i polewamy pankejki


2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik