wtorek, lipca 14, 2015 0

smaczne spotkanie - sezonowe smakołyki


Niestety pogoda nie chce się poprawić, i planowany z przyjaciółmi grill przekładamy z dnia na dzień. :) Nic jednak nie przeszkodzi nam w spotkaniu z Nimi, choćby przy kawie, czy też w przerwie pomiędzy przesuwającymi się po niebie chmurkami - po prostu w ogródku. Dzisiaj dzięki życzliwości przyjaciół nasz ogród został wyczyszczony, odświeżony (w końcu już półtora roku tutaj mieszkamy). Tak więc Panowie z dobre dwie godziny siłowali się ze specjalną ciśnieniową maszyną, czyszcząc strumieniem wody nasz chodnik przed domem i w ogrodzie. Woda była wszędzie - dosłownie, nawet trochę się sięgło naszym skaczącym w trampolinie synkom. Wujek sprawił dzieciom taki prysznic, że maluchy miały wielką radochę. Po zmianie ubrań, zarówno naszych małych chłopców, jak i tych dużych - którzy też się odświeżyli po ciężkiej pracy, zasiedliśmy przy stole. Podałam nowo wypróbowaną sałatkę, idealną do grilla. Grilla nie było, ze względu na pogodę, ale za to trochę kiełbasek i bagietki, były w sam raz na to popołudnie. Moja koleżanka przygotowała jako dodatek ciastko, które pachniało cudownie migdałami i bardzo nam smakowało. To znany wszystkim piegus, którego może znacie ze smaku, ale nie wiecie jak go przygotować?  Oto kolejno przepisy na smakołyki:


Sałatka do grilla

Składniki:

1 szkl bulionu warzywnego
3/4 szklanki kaszy kuskus
1 puszka kukurydzy
1/2 świeżego ogórka
5 ogórków konserwowych
2 świeże papryki
7 rzodkiewek
1 mała cebula
1/2 puszki ananasa
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka curry
sól i pieprz


Sposób przygotowania:

1. Kuskus zalać gorącym bulionem i pozostawić do wystygnięcia. 
2.Pokroić wszystkie warzywa w kosteczkę, cebulę, ogórka świeżego i rzodkiewkę najdrobniej. 
3. Doprawić majonezem, jogurtem, curry, solą. Wymieszać delikatnie. 

Podajcie z mięsem :) 


Piegus

Składniki:

1 szklanka maku
7 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 mały olejek migdałowy


Sposób wykonania:

1. Ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, makiem, olejem i olejkiem.
3. Dodać białko i wymieszać.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.



Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik