Orzechowy korpus - tort orzechowo-kawowy z malinami
Biszkopt:
6 jajek
10 płaskich łyżek zimnej wody
300 gram cukru pudru
250 gram mąki poznańskiej
małe opakowanie proszku do pieczenia
150 gram zmielonych orzechów włoskich, różne orzechy do przybrania
krem tiramisu:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki cukru
1 serek mascarpone
Możecie zrobić według uznania -krem orzechowy, tiramisu, lub kawowy
Przygotowanie:
Biszkopt: 6 żółtek utrzeć porządnie z cukrem pudrem i wodą - 10 min. Dodać do masy mąkę przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia. Dosypać orzechów (trochę pozostawić do przybrania). Wymieszać. Na koniec ubić białka i delikatnie łyżką drewnianą włączyć do ciasta, powoli i dokładnie mieszając. Wstawić do piekarnika na 175-180 stopni, w nasmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie tortownicy (może być jedna z większych, gdyż ciasta wychodzi sporo. Piec około 45-50 minut.
Krem:
1. Rozpuścić we wrzątku kawę rozpuszczalną w średniej wielkości kubku, następnie połączyć ją ze szklanką mleka. Wstawić do lodówki.
2. Oddzielić żółtka od białek i mikserem zrobić kogel-mogel. Cukier w misie powinnien przykryć wszystkie żółtka. Ja użyłam cukru trzcinowego.
3. Do mikstury dodać mascarpone :). Ubić na sztywno pianę z białek i dodać ją do masy z mascarpone. Wymieszać masę bardzo delikatnie, lecz w miarę szybko, np. drewnianą małą łyżką.
4. Krem należy nałożyć na nawilżone rozpuszczoną kawą płaty upieczonego biszkoptu, a resztą udekorować wierzch tortu.