Wraz z Nowym Rokiem kontynuuję swoje zdrowe odżywianie sprzed roku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wspaniały i aromatyczny keczup, który może być też traktowany jako sos. Wiadomo - żadna dieta nie jest smaczna, jeśli potrawy nie są odpowiednio doprawione. Już przekonałam się, że w wielu stosowanych dotychczas dietach brakowalo mi po prostu smacznych dodatków jakie zwykle dorzucałam do potraw. Są to - keczup, majonez.
Gdy w książce kulinarnej Pysznie i Zdrowo - Kuchnia Polska zobaczyłam przepisy na zdrowy keczup, czy zdrowe majonezy to nadzwyczajnie uradowałam się... że moje nowe odżywianie nie będzie juz takie nudne. Przecież jeśli chcemy jeść zdrowiej, to warto stworzyć swoje własne menu, i przygotowywać te dodatki samemu. Będzie zdrowiej i domowo, ale też będzie taniej... Zacznijmy więc recepturę sałatek i innych smakowitości od wykonania własnego keczupu.
Zdrowiej bo: Domowej roboty keczup zawiera tylko naturalne składniki. Słodycz pomidora podkreślamy przyprawami i miodem - nie dodajemy cukru!
Domowy keczup
2 kg pomidorów
2 papryki
3 cebule
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru
kilka goździkow (zmiksowanych)
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu winnego
3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Pomidory natnij i sparz, zdejmij skrórkę
- Pokrój warzywa w kostkę i gotuj mieszając
- Przetrzyj przez sito wszystkie warzywa
- Dodaj tylko przyprawy i zamieszaj
- Gotuj znów mieszając około 30 min.
- Dodaj ocet, miód i dokładnie przemieszaj
- Następnie sos przełóż do czystych i suchych słoików
- Zakręć szczelnie i odwróć dnem do dołu
- Keczup wytrzymał u mnie około 2 tygodnie
- Warto dobrze zapasteryzować keczup
- Najlepiej pogotować słoiki w garnku z wodą
- Skorzystaj z dowolnego przepisu na pasteryzację keczupu
Uwielbiam domowe przetwory! Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńKetchup jest bardzo dobry, ten wyjątkowo smakowity - z wyczuwalną papryką, co nam bardzo podchodzi :) Polecam
Usuńbardzo lubię takie przepisy, zwłaszcza, że moja córka jest fanką ketchupu :-)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak mój syn :) uwielbia keczup :)
UsuńKechup domowej roboty to sama pycha, ale jeszcze majonez poproszę :-)
OdpowiedzUsuńSpełnię Twoje życzenie na pewno :) Mam przepisy na dwa rodzaje majonezu, które robiłam niedawno :) Roślinny i jajeczny :)
UsuńSuper pomysł - sama bardzo żałuję, że nie mam aż tyle czasu, by wszystko robić samodzielnie w domu...;)
OdpowiedzUsuńChociaż ostatnio wymyśliłam, że zacznę piec chleb! ;)
Akurat czasu mi nie brakuje :) teraz... więc muszę go dobrze wykorzystać :) Jak Ty znajdziesz czas to polecam, nie ma nic lepszego tak jak piszesz od domowego keczupu :) Chleb to bardzo dobry pomysł, zdarza mi się robić raz na jakoiś czas :)
UsuńTo jest przepis, który koniecznie muszę wypróbować :) pytanie tylko, jak długo można go przechowywać?
OdpowiedzUsuńTaki domowy keczup to nie tylko zdrowszy zamiennik tego sklepowego ale także kolejny sposób na zminimalizowanie zużycia plastiku :)
No właśnie, celowo nie napisałam terminu przydatności, bo w książce podano inne dane niż to wypadło u mnie :) u mnie ten keczup był dobry przez 12 dni w lodówce :) Możliwe, że są sposoby na idealne przechowywanie i naturalne pasteryzowanie tak aby keczup był dobry przez miesiąc i dwa.
UsuńBardzo dobry i prosty przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!^^
To prawda, bardzo aromatyczny keczup. Dziękuję i przesyłam też życzenia udanego Nowego Roku :*
UsuńMy też zawsze robimy swój, najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. W tym keczupie wyraźnie czuję paprykę i to mi najbardziej odpowiada :)
UsuńKeczup to podstawa, u nas w domu zawsze musi być go spory zapas :)
OdpowiedzUsuńDla mnie keczup i majonez to najważniejsze dodatki do potraw :) więc teraz mam większy i lepszy wybór :)
UsuńOoo, chociaż nie jestem fanką ketchupu to jakoś to, że jest to zdrowsza wersje składnia mnie do tego, że muszę wypróbować przepis! Mój blog♥
OdpowiedzUsuńAby polubić ten keczup nie potrzeba być fanką keczupu wcale. Mi też nie smakuje kupny keczup, i posmak jego konserwantów, oraz octu. To jest raczej keczup niczym sos - bedzie smakował Ci na pewno.
UsuńDomowe jedzenie na pewno jest najzdrowsze i smaczne, niestety ja jakoś nie mam serca do domowych przetworów, choć miałam kiedyś w planach zrobienie ketchupu z dodatkiem cukinii :) jak na razie na planach się skończyło :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa nabieram coraz większej chęci na domowe przetwory i zaczynam to wdrażac w życie :)
UsuńO rany, taki domowy ketchup to dopiero musi świetnie smakowac!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie domowe przetwory, i zaczynam się do nich wręcz przyzwyczajać :)
UsuńZawsze mam w szafce domowy gęsty sos pomidorowy, bo stosuję go do wielu potraw. Jak się poczyta etykiety w sklepach, to od razu chce się zjeść coś domowego :)
OdpowiedzUsuń