poniedziałek, grudnia 23, 2019 11

pyszności na świątecznym stole - przekąski i piernik

Ostatnie przygotowania do Świąt.. Niektóre dania robić będę po weekendzie. Jednak sporo z przystawek, i ciast mam zrobione. Chciałam Wam pokazać jeden z naszych pierników, który pięknie zaprezentuje się na stole wigilijnym. Piernik robiony jest z dwóch ciast, a przepis na ciasto wewnątrz - z jakiego wykroicie choineczki wzięłam z książki Słowacka Kuchnia Lidla.
Także podsuwam pomysł na dwie przekąski jakie zrobicie na szybko z ciasta francuskiego. Pierwszy będzie dopełnieniem idealnym, lub alternatywą dla pasztecików, smakuje wyśmienicie. Najbardziej  tę przekąskę lubi moje dziecko. Gwiazdki z ciasta francuskiego robicie 'migiem'- foremką a są przepyszne! Druga przekąska na słodko z masą makową, to idealny słodki deser na Boże Narodzenie który wyłożyć można w postaci 'paluchowej' choineczki. :)


Gwiazdki z ciasta francuskiego na słono

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego zwijanego (puff pastry)
10 plasterków sera żółtego typu gouda
400 gram pieczarek
10 plasterków salami
1 duża cebula
sól, pieprz
zioła do posypania
odrobina masła do posmarowania wierzchu

Sposób wykonania:

  • Umyj, pokrój pieczarki na kostkę
  • Pokrój cebulę na drobną kostkę
  • Usmaż na patelni doprawiając przyprawami
  • Pokrój salami na mniejsze kawałki
  • Pokrój ser na mniejsze kawałki
  • Rozgrzej piekarnik na 170 stopni
  • Wyjmij ciasto francuskie z lodówki 10 minut przed wykrawaniem
  • Rozłóż ciasto na stolnicy i wykrawaj gwiazdki foremką
  • Papier wykorzystaj do wyłożenia blachy i na tym rozłóż połowę gwiazdek
  • Wykładaj farsz i przykryj pozostałymi gwiazdkami (2szt ciasta=1 gwiazdka)
  • U mnie grzybowe z cebulą, serowe, i serowo-salami (ostatnie nie na Wigilię)
  • Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (jak urosną i się zarumienią wyjmij)


Paluchy z masą makową - choinka z ciasta francuskiego

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
200 gram masy makowej

Sposób wykonania:

  • Nagrzej piekarnik na 160 stopni
  • Ciasto wyjmij z lodówki 10 min. przed przygotowaniem
  • Rozłóż ciasto jak prostokąt i posmaruj masą makową 
  • Ułóż ciasto mając krótsze boki po lewej i  po prawej
  • Pokrój ciasto od lewego boku na równoległe paski, każdy szeroki do 3 cm
  • Po kolei każdy pasek zwijaj delikatnie jak paluchy 
  • Na koniec przytnij odpowiednio co raz krócej w choinkę
  • Pozostałe resztki możesz dołożyć do choinki, lub upiec obok
  • Pieczemy na papierze z opakowania, 10-15 minut, aż się zarumienią


Piernik nadziewany jasnym ciastem - motyw choinki


Składniki:

Jasne ciasto - 100 gram miękkiego masła,  100 gram cukru pudru, 200 gram mąki tortowej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kokosu (nie musi być), odrobina olejku waniliowego

Ciasto piernikowe - 2 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 szklanki miodu, pół kostki masła (125 gram), 4 jajka, przyprawy korzenne, 3 łyżki kako, czubata łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki śmietany kwaśnej

Sposób wykonania:

  • Pieczemy jasne ciasto
  • Maśło ucieramy z cukrem i kolejno po jednym żółtku
  • Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
  • Ubijamy białka, po trochu dodajemy je do masy maślanej
  • Na koniec wlewamy olejku i mleka, delikatnie mieszamy
  • Blachę smarujemy masłem i obsypujemy mąką
  • Wykładamy ciasto na płasko i pieczemy 20 minut (170 stopni)
  • Po lekkim przestygnięciu wykrawamy choinki foremką
  • Choinki z białego ciasta wkłądamy do zamrażarki na pół godziny
  • Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę na piernik
  • W misce mieszamy suche skł. - mąka, kakao, soda, przyprawy
  • Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, i dodajemy po jednym żółtku
  • Dodajemy miód płynny, i suche składniki z drugiej miski
  • Na koniec dodajemy śmietanę, ucieramy delikatnie
  • Ubijamy w oddzielnej misce białko, i włączamy je do ciasta po trochu
  • Piekarnik cały czas nagrzany na 170 stopni
  • Wyjęte z zamrażarki choinki jasne układamy jedna za drugą w formie
  • Wykładamy po mału i dokładnie ciasto piernikowe przykrywając choinki
  • Pieczemy 50-60 minut, (forma powinna być większa od ciasta i od choinek)
  • Na koniec po wystygnięciu możemy polukrować, lub polać czekoladą


11 komentarzy:

  1. Przepiękne wypieki, będą wspaniale wyglądać na świątecznym stole :) wesołych i bardzo smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w tym roku spędzaliśmy przyjacielską Wigilię u nas, i gwiazdeczki cieszyły się ogromnym 'powodzeniem', zniknęły w mgnieniu oka :) Dziękuję bardzo i również życzę pięknych Świąt Bożego Narodzenia. :)

      Usuń
  2. Piernik na testy biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Wojtek :) piernik jest wyśmienity, i trzeba testować koniecznie :) Pozdrowienia

      Usuń
  3. Ale ślicznie wygląda ten piernik z choinką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu, a ponieważ zrobiłam aż dwa pierniki - na ten wszyscy wzdychając mówili: jest tak piękny i aż szkoda jeść :) drugi piernik z dżemem już prawie zjedzony :) a tego jeszcze sporo zostało ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, oj było pysznie :) polecam przepisy z ciasta listkowego na Nowy Rok. :)

      Usuń
  5. Ten piernik z choinką to na miarę Masterchefa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, dziękuję, ale uwierz, że te z ciasta francuskiego Madzia z Kuchennych Rewolucji mogłaby wprowadzić do każdej restauracji jako przystawkę. Wypróbuj koniecznie :) Pychota!

      Usuń
  6. Cóż to za pyszności. Chętnie spróbuję coś z tych przepisów upichcić. Już nie na święta ale na urodziny a może na nadchodzącego Sylwestra? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik