Ostatnie przygotowania do Świąt.. Niektóre dania robić będę po weekendzie. Jednak sporo z przystawek, i ciast mam zrobione. Chciałam Wam pokazać jeden z naszych pierników, który pięknie zaprezentuje się na stole wigilijnym. Piernik robiony jest z dwóch ciast, a przepis na ciasto wewnątrz - z jakiego wykroicie choineczki wzięłam z książki Słowacka Kuchnia Lidla.
Także podsuwam pomysł na dwie przekąski jakie zrobicie na szybko z ciasta francuskiego. Pierwszy będzie dopełnieniem idealnym, lub alternatywą dla pasztecików, smakuje wyśmienicie. Najbardziej tę przekąskę lubi moje dziecko. Gwiazdki z ciasta francuskiego robicie 'migiem'- foremką a są przepyszne! Druga przekąska na słodko z masą makową, to idealny słodki deser na Boże Narodzenie który wyłożyć można w postaci 'paluchowej' choineczki. :)
Gwiazdki z ciasta francuskiego na słono
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego zwijanego (puff pastry)
10 plasterków sera żółtego typu gouda
400 gram pieczarek
10 plasterków salami
1 duża cebula
sól, pieprz
zioła do posypania
odrobina masła do posmarowania wierzchu
Sposób wykonania:
- Umyj, pokrój pieczarki na kostkę
- Pokrój cebulę na drobną kostkę
- Usmaż na patelni doprawiając przyprawami
- Pokrój salami na mniejsze kawałki
- Pokrój ser na mniejsze kawałki
- Rozgrzej piekarnik na 170 stopni
- Wyjmij ciasto francuskie z lodówki 10 minut przed wykrawaniem
- Rozłóż ciasto na stolnicy i wykrawaj gwiazdki foremką
- Papier wykorzystaj do wyłożenia blachy i na tym rozłóż połowę gwiazdek
- Wykładaj farsz i przykryj pozostałymi gwiazdkami (2szt ciasta=1 gwiazdka)
- U mnie grzybowe z cebulą, serowe, i serowo-salami (ostatnie nie na Wigilię)
- Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (jak urosną i się zarumienią wyjmij)
Paluchy z masą makową - choinka z ciasta francuskiego
opakowanie ciasta francuskiego
200 gram masy makowej
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik na 160 stopni
- Ciasto wyjmij z lodówki 10 min. przed przygotowaniem
- Rozłóż ciasto jak prostokąt i posmaruj masą makową
- Ułóż ciasto mając krótsze boki po lewej i po prawej
- Pokrój ciasto od lewego boku na równoległe paski, każdy szeroki do 3 cm
- Po kolei każdy pasek zwijaj delikatnie jak paluchy
- Na koniec przytnij odpowiednio co raz krócej w choinkę
- Pozostałe resztki możesz dołożyć do choinki, lub upiec obok
- Pieczemy na papierze z opakowania, 10-15 minut, aż się zarumienią
Jasne ciasto - 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru pudru, 200 gram mąki tortowej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kokosu (nie musi być), odrobina olejku waniliowego
Ciasto piernikowe - 2 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 szklanki miodu, pół kostki masła (125 gram), 4 jajka, przyprawy korzenne, 3 łyżki kako, czubata łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki śmietany kwaśnej
Sposób wykonania:
- Pieczemy jasne ciasto
- Maśło ucieramy z cukrem i kolejno po jednym żółtku
- Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
- Ubijamy białka, po trochu dodajemy je do masy maślanej
- Na koniec wlewamy olejku i mleka, delikatnie mieszamy
- Blachę smarujemy masłem i obsypujemy mąką
- Wykładamy ciasto na płasko i pieczemy 20 minut (170 stopni)
- Po lekkim przestygnięciu wykrawamy choinki foremką
- Choinki z białego ciasta wkłądamy do zamrażarki na pół godziny
- Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę na piernik
- W misce mieszamy suche skł. - mąka, kakao, soda, przyprawy
- Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, i dodajemy po jednym żółtku
- Dodajemy miód płynny, i suche składniki z drugiej miski
- Na koniec dodajemy śmietanę, ucieramy delikatnie
- Ubijamy w oddzielnej misce białko, i włączamy je do ciasta po trochu
- Piekarnik cały czas nagrzany na 170 stopni
- Wyjęte z zamrażarki choinki jasne układamy jedna za drugą w formie
- Wykładamy po mału i dokładnie ciasto piernikowe przykrywając choinki
- Pieczemy 50-60 minut, (forma powinna być większa od ciasta i od choinek)
- Na koniec po wystygnięciu możemy polukrować, lub polać czekoladą
Przepiękne wypieki, będą wspaniale wyglądać na świątecznym stole :) wesołych i bardzo smacznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńTak, w tym roku spędzaliśmy przyjacielską Wigilię u nas, i gwiazdeczki cieszyły się ogromnym 'powodzeniem', zniknęły w mgnieniu oka :) Dziękuję bardzo i również życzę pięknych Świąt Bożego Narodzenia. :)
UsuńPiernik na testy biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Wojtek :) piernik jest wyśmienity, i trzeba testować koniecznie :) Pozdrowienia
UsuńAle ślicznie wygląda ten piernik z choinką! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu, a ponieważ zrobiłam aż dwa pierniki - na ten wszyscy wzdychając mówili: jest tak piękny i aż szkoda jeść :) drugi piernik z dżemem już prawie zjedzony :) a tego jeszcze sporo zostało ;)
UsuńPrawdziwe pyszności <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, oj było pysznie :) polecam przepisy z ciasta listkowego na Nowy Rok. :)
UsuńTen piernik z choinką to na miarę Masterchefa :)
OdpowiedzUsuńHe, he, dziękuję, ale uwierz, że te z ciasta francuskiego Madzia z Kuchennych Rewolucji mogłaby wprowadzić do każdej restauracji jako przystawkę. Wypróbuj koniecznie :) Pychota!
UsuńCóż to za pyszności. Chętnie spróbuję coś z tych przepisów upichcić. Już nie na święta ale na urodziny a może na nadchodzącego Sylwestra? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń