niedziela, lipca 14, 2019 10

dwa arbuzowe coolery (z białym rumem i ze sprite)

Co dzisiaj porabialiście? Jak przeminął Wam weekend? Nasz weekend jeszcze się nie skończył, a to dlatego, że mój mąż dopiero rusza do pracy w poniedziałek wieczorem ;). A ten weekend wykorzystaliśmy w pełni na świeżym powietrzu, piątek poza domem, dzisiaj gościliśmy się u nas w ogrodzie ze znajomymi. To wszystko dzięki dobrej pogodzie, jest ciepło, słonecznie i lato przywiozłam z Polski, teraz możemy nacieszyć się nim w Irlandii Północnej... Hmm ciekawe ile jeszcze dni będzie taka piękna pogoda?! W kolejny weekend będzie wpis z przecudownego miejsca, które odkryliśmy całkiem niedawno. Obiecuję, że Wam się spodoba ;) A dzisiaj,.. Chyba ostatnio to taki standard, że wrzucam Wam przepisy na smaczne letnie drinki :) Tak, dużo pijemy latem i to niekoniecznie z procentem. Choć nasi goście chętnie wypijają raz na jakiś czas drinki. A co lubią nasi znajomi? Okazało się, że węgierscy przyjaciele bardzo lubią bacardi. Więc przygotowałam dzisiaj kilka drinków na bazie białego rumu, ale też dwa dla mnie (aktualnie nie piję alkoholu) i dla dzieci zrobiłam odpowiednik bez dodatku rumu. A co w roli głównej? Oczywiście arbuz! O arbuzie pisałam już Wam kilka tygodni temu, robiłam z niego pyszne lody, a inni blogerzy robią mnóstwo smacznych i ciekawych rzeczy z arbuza... Zapraszam na:

Watermelon Bacardi Cooler
Sposób wykonania: 
  • Przygotuj 2 godziny wcześniej kostki lodu
  • W każdej foremce umieść kawałeczki arbuza
  • Wytnij kilka trójkątów z arbuza do zanurzenia w drinku
  • Wsyp po 6 kostek lodu do szklaneczki
  • Zalej do połowy wodą gazowaną i 40 ml rumu bacardi
  • Dopełnij miodem, lub sprite i wciśnij odrobinę soku z cytryny
  • Zanurz po jednym, lub dwie szt trójkątów z arbuza
  • Udekoruj bazylią

Watermelon Sprite Cooler
Sposób wykonania:
  • Przygotuj 2 godziny wcześniej kostki lodu
  • W każdej foremce umieść kawałeczki arbuza
  • Wytnij kilka trójkątów z arbuza do zanurzenia w drinku
  • Wsyp po 6 kosteklodu do szklaneczki
  • Zalej do połowy sprite i sokiem z pół cytryny
  • Dopełnij miodem, i wodą (można gazowaną)
  • Zanurz po jednym, lub dwie szt trójkątów z arbuza
  • Udekoruj bazylią


10 komentarzy:

  1. No powiem Ci kochana, ze wersja z białym rumem......ach, ślinka mi pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bacardi to ulubony rum mojego meża i naszych węgierskich znajomych ;) Ja swego czasu też go lubiłam :) Drinki są bardzo orzeźwijące, a to pewnie za sprawą lodu, arbuza, i soku z cytryny :)

      Usuń
  2. Uwielbiam lato za to, że daje nam wspaniałe możliwości, między innymi spotykania się z rodziną i znajomymi w nieco luźniejszej atmosferze na świeżym powietrzu. A przepis naturalnie zamierzam wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,lato zdecydowanie do tego jest :) Życzę smacznego Tobie i Twoim znajomym :)

      Usuń
  3. Ta wersja z rumem - zapowiada się cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszotka, mniam mniam! Arbuz i rum ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam arbuzy i lubię też rum. Ciekawe jak smakują razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują bardzo ciekawie :) więc warto wypróbować

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik