Co dzisiaj porabialiście? Jak przeminął Wam weekend? Nasz weekend jeszcze się nie skończył, a to dlatego, że mój mąż dopiero rusza do pracy w poniedziałek wieczorem ;). A ten weekend wykorzystaliśmy w pełni na świeżym powietrzu, piątek poza domem, dzisiaj gościliśmy się u nas w ogrodzie ze znajomymi. To wszystko dzięki dobrej pogodzie, jest ciepło, słonecznie i lato przywiozłam z Polski, teraz możemy nacieszyć się nim w Irlandii Północnej... Hmm ciekawe ile jeszcze dni będzie taka piękna pogoda?! W kolejny weekend będzie wpis z przecudownego miejsca, które odkryliśmy całkiem niedawno. Obiecuję, że Wam się spodoba ;) A dzisiaj,.. Chyba ostatnio to taki standard, że wrzucam Wam przepisy na smaczne letnie drinki :) Tak, dużo pijemy latem i to niekoniecznie z procentem. Choć nasi goście chętnie wypijają raz na jakiś czas drinki. A co lubią nasi znajomi? Okazało się, że węgierscy przyjaciele bardzo lubią bacardi. Więc przygotowałam dzisiaj kilka drinków na bazie białego rumu, ale też dwa dla mnie (aktualnie nie piję alkoholu) i dla dzieci zrobiłam odpowiednik bez dodatku rumu. A co w roli głównej? Oczywiście arbuz! O arbuzie pisałam już Wam kilka tygodni temu, robiłam z niego pyszne lody, a inni blogerzy robią mnóstwo smacznych i ciekawych rzeczy z arbuza... Zapraszam na:
Watermelon Bacardi Cooler
Sposób wykonania:
- Przygotuj 2 godziny wcześniej kostki lodu
- W każdej foremce umieść kawałeczki arbuza
- Wytnij kilka trójkątów z arbuza do zanurzenia w drinku
- Wsyp po 6 kostek lodu do szklaneczki
- Zalej do połowy wodą gazowaną i 40 ml rumu bacardi
- Dopełnij miodem, lub sprite i wciśnij odrobinę soku z cytryny
- Zanurz po jednym, lub dwie szt trójkątów z arbuza
- Udekoruj bazylią
Watermelon Sprite Cooler
Sposób wykonania:
- Przygotuj 2 godziny wcześniej kostki lodu
- W każdej foremce umieść kawałeczki arbuza
- Wytnij kilka trójkątów z arbuza do zanurzenia w drinku
- Wsyp po 6 kosteklodu do szklaneczki
- Zalej do połowy sprite i sokiem z pół cytryny
- Dopełnij miodem, i wodą (można gazowaną)
- Zanurz po jednym, lub dwie szt trójkątów z arbuza
- Udekoruj bazylią
No powiem Ci kochana, ze wersja z białym rumem......ach, ślinka mi pociekła :)
OdpowiedzUsuńBacardi to ulubony rum mojego meża i naszych węgierskich znajomych ;) Ja swego czasu też go lubiłam :) Drinki są bardzo orzeźwijące, a to pewnie za sprawą lodu, arbuza, i soku z cytryny :)
UsuńUwielbiam lato za to, że daje nam wspaniałe możliwości, między innymi spotykania się z rodziną i znajomymi w nieco luźniejszej atmosferze na świeżym powietrzu. A przepis naturalnie zamierzam wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńTak,lato zdecydowanie do tego jest :) Życzę smacznego Tobie i Twoim znajomym :)
UsuńTa wersja z rumem - zapowiada się cudnie :)
OdpowiedzUsuńMoże wypróbujesz ? :)
Usuńale pyszotka, mniam mniam! Arbuz i rum ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńTak, te dwa smaki są dla siebie stworzone :)
UsuńUwielbiam arbuzy i lubię też rum. Ciekawe jak smakują razem :)
OdpowiedzUsuńSmakują bardzo ciekawie :) więc warto wypróbować
Usuń