W ten weekend szczególnie mocno świętujemy, ponieważ mój mąż obchodził na początku maja swoje 40ste urodziny. To ten moment, kiedy wkraczamy w Jego drugą (i zresztą niedługo też moją) połowę życia, i choć tego wieku zupełnie nie czujemy, postanowiłam sprężyć siły i przygotować dla Niego coś wyjątkowego. :) O prezentach i planach imprezowych (i innych ;)) tutaj pisać nie będę, ale przepisem na pyszny tort chętnie się podzielę. To ten z tortów, które są bardzo nietypowe w smaku, są wytworne i smaczne. Na bogato. Przepis główny (który trochę zmodyfikowałam) miałam od Dorodne Pomidory. Tort w wersji pierwotnej robiłam na Święta i mój mąż był tak zachwycony, że zażyczył sobie podobny tort na swoją czterdziestkę. Szczególnie zasmakowały nam daktyle, no i oczywiście połączenie bezy z orzechami. Tym razem dekorowałam całymi daktylami, a nie tylko orzechami, ponieważ zaplanowałam wbić w tort 40 sztuk świeczek z połyskujących kolorach i idealnie się to komponowało. Jeszcze jedna uwaga, użyłam jedno jajko więcej, aby zwiększyć rozmiar okręgów. Tort jest szerszy niż zwykle - 27 cm. Zmniejszyłam ilość cukru, a zwiększyłam ilość daktyli w kremie (które stały się naturalnym słodzikiem). Bardzo polecam, bo tort jest wyśmienity.
Beza: 6 białek w temp. pokojowej, 250 gram cukru, 1 łyżka kakao,1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g daktyli, drobno posiekanych, 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych.
Krem: 200 g masła, 70 g cukru pudru,2-3 łyżki alkoholu (amaretto, rumu lub spirytusu),1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach wrzącej wody lub 3 łyżki b. mocnego espresso, 20 sztuk daktyli
Do przybrania: daktyle (mogą być posiekane orzechy) i nutella z daktyli (przepis tutaj)
Sposób Przygotowania:
Sposób Przygotowania:
- Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukier
- Dodać mąkę, kakao i ocet
- Delikatnie, ale dokładnie wmieszać bakalie.
- Na papierze do pieczenia odrysować okręgi o średnicy ok. 25 cm
- Szpatułką albo szprycą cukierniczą przełożyć masę bezową na dwa papiery.
- Nagrzać piekarnik 180 stopni i wstawić bezę
- Piec 5 minut, a później zmniejszyć temperaturę do 140 st.
- Piec jeszcze około 40 minut
- Po upieczeniu bezy powinny wystygnąć
- Masło pokroić na kawałki i mumieścić w misce
- Miksować z cukrem do białości
- Wciąż miksując, dodać kawę oraz rum
- Pierwszy krążek bezowy położyć na talerzu odwrotnie niż się piekł
- Posmarować kremem i przykryć drugim krążkiem
- Posmarować resztą kremu
- Posmarować nutellą daktylową
- Udekorować bakaliami
Wszystkiego najlepszego dla męża. Mój w tym roku też będzie obchodził 40. ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Fajny wiek, taki dojrzały.. :)
UsuńTak się składa, że jutro mam urodziny, ale takiego tortu nie potrafiłabym upiec, nigdy w życiu! Podziwiam!
OdpowiedzUsuńTak myślę, że to nie jest filozofia :)Myślałam o zamówieniu czegoś pokaźnego (piętrowego), ale zgodnie z prośbą zrobiłam sama :) Powiem, że tort jest przepyszny, choć ukroiłam sobie maleńki kawałeczek - już po torcie prawie śladu nie ma. hihi Tym razem to mąż przybrał na wadze, a ja zgubiłam parę kilo :)
UsuńPięknie się prezentował, niestety ja daktyli bardzo nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Choć jeszcze lepiej smakował. Ten tort ma w sobie coś takiego, że wciąga smakiem :) Ja się opierałam dwa dni..
UsuńTort cudnie wygląda- powiem Ci szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam tortu z daktylami;0 kusisz:)Wszystkiego najlepszego dla męża:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to podstawowy przepis od dorodne pomidory i sama byłam zaskoczona, że takie torty istnieją zanim go nie zrobiłam. 'Niebo w gębie' jak to się mówi.
UsuńWszystkiego co najlepsze życzę dla męża ;) a tort wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję w imieniu męża :) Niech się spełni! :) Pozdrawiam Kochana
UsuńNie ma za co :) ja również ciebie pozdrawiam
UsuńSuper! Ale ze facet lubi takie rzeczy?! Jestem w szoku. Ja lubię zdrowy styl odżywiania, ale jednak tort to dla mnie musi być PRAWDZIWY tort!
OdpowiedzUsuńNajlepszego!
Mój mąż był zachwycony :) a najbardziej ucieszyły Go czerwone róże <3
UsuńTort wygląda naprawdę smacznie, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńTort polecam, jest bardzo dobry :) dziękuję
UsuńAleż piękny tort zrobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a wewnątrz według Twojego przepisu :) smaczny!
Usuń