niedziela, lutego 17, 2019 11

figowe poduszeczki

Dzisiaj z rodziną pojechaliśmy przywitać wiosnę, którą już poczuć można w powietrzu od kilku dni. Wszędzie kwitną krokusy i żonkile, a słońce przyświeca kilka godzin dziennie i to już wystarczający powód, aby spędzić z czas w pięknych ogrodach. Na prowiant obowiązkowo przygotowałam przekąskę. Tym razem były to ulubione przez wszystkich zwijane poduszeczki z nadzieniem figowym. Nadzienie figowe w ciastach i deserach pokochaliśmy wszyscy, a szczególnie chętnie zjadamy je jesienią. Zaczęło się od kupnych ciastek wege, potem sama robiłam nawet czekoladę, były moje lody figowe, torty, a teraz zapraszam Was na najnowszy wypiek. 

Figowe poduszeczki
Składniki:

100 gram masła
1 szklanka mąki
1 żółtko
1 cukier waniliowy
100 ml miodu (lub syropu klonowego)
świeże lub suszone figi (200 gram)

Sposób przygotowania:
  • Połączyć składniki na ciasto (można dodać 2 łyżki miodu)
  • Ugnieść i uformować w kulę, włożyć do lodówki
  • Zmiksować owoce figi razem z resztą miodu
  • Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki
  • Rozwałkować na 0.5 cm i wyciąć prostokąty
  • Nadziewać masą figową i zwijać w dowolny sposób
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec 10 minut


11 komentarzy:

  1. Przepis bardzo chętnie wykorzystam, takie słodkości powinny nam zasmakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i szybkie ciastka do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także, szczególnie, jeśli czas ruszać w drogę ;)

      Usuń
  3. U nas też od kilku dni mamy wiosenne temperatury, ale ma przyjść jeszcze ochłodzenie. Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, u nas można rzec: WIOSNA! ;) Smacznego :)

      Usuń
  4. Ponieważ nie przepadam za figami chyba bym wsadziła tam suszone śliwki lub morele ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to musi być dobre! Znam podobny przepis, ale nadziewamy za to marmoladą różaną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie słodkości lubię, choć nie próbowałam kremu figowego :) Ale czekoladę na bazie fig jadłam i bardzo mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie :D Aż bym zjadła :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :) ale one smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik