Deser manger robiłam już w kilku wersjach. A ponieważ wszyscy uwielbiamy jego smak, i lubimy mąkę migdałową to chętnie przygotowuję nowe wersje tego deseru. Przed Walentynkami prócz kilku innych ciekawych wydarzeń (także kulinarnych) przygotowałam ten wspaniały deser, i wszyscy byli zachwyceni. Przełożyłam deser mrożonymi owocami, dzięki czemu nie był mdły w smaku.
Blanc Manger waniliowo-czekoladowe
Składniki:
Masa jasna -300 ml mleka migdałowego
50 gram mąki migdałowej
2 łyżki cukru pudru
15 gram żelatyny (agaru)
50 gram białej czekolady
aromat waniliowy
Masa ciemna - 300 ml mleka migdałowego
50 gram mąki migdałowej
2 łyżki cukru pudru
15 gram żelatyny (agaru)
50 gram gorzkiej czekolady
aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
- Każdą masę przygotowywać oddzielnie, jak budyń:
- Odlać z mleka pół szklanki
- Dosypać do tej połowy szklanki mąkę i wymieszać
- Dosypać cukier puder i wymieszać
- Resztę mleka zagotować
- Dodać aromat i rozpuścić czekoladę
- Potem wlać do gotującego mleka resztę mleka
- Wymieszać i odstawić do przestygnięcia
- Dodać rozpuszczoną w mikrofali żelatynę
- Dokładnie wymieszać i wyłożyć do foremki silikonowej
- Drugą masę przygotować w ten sam sposób
- Przekładając dwie masy owocami
- Jedząc można polać sokiem
Wow, apetycznie brzmi zwłaszcza, że za parę godzin mamy w PL tłusty czwartek, to tak na osłodę dla tych, co niekoniecznie mogą jeść pączki. serdeczności
OdpowiedzUsuńKochanie post mam już na blogu od weekendu :) wtedy o niczym innym nie myślałam tylko o naszej miłości z mężem :) ;)
UsuńWow! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) No, muszę przyznać, że prezentuje się równie dobrze jak smakuje :)
UsuńUwielbiam od czasu do czasu zjeść takie desery, więc jak najdzie mnie na coś takiego ochota to na pewno zrobię to :)
OdpowiedzUsuńU nas w domu wszyscy lubią budynie, puddingi i zimne desery, więc jest dla kogo robić ;)
UsuńOMG ! Jezeli tak smakuje jak wyglada tooo zapisuje przepis ! Toooo cos dla mnie :) Aaah !
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam, bo jest pychota!
UsuńCudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń