Zawsze miesiące karnawału kojarzą mi się mocno z przekąskami, szczególnie tymi tłustymi. Każdego roku robię pączki, faworki, i inne tłuściochy, które uprzyjemniają nam zimne wieczory w domu, ale też mogą być świetną przekąską dla odwiedzających nas znajomych. Właśnie w takie dni, często w weekendy przygotowuję różne szybkie wypieki i staram się, aby naprawdę czas przeznaczony na ich przygotowanie nie zajmował mi więcej niż 20 minut. Dzisiaj propozycja dla fanów przekąsek, choć nie tylko. A plusem moich paluchów jest to, że można je jeść z dowolnym dodatkiem, a nawet bez dodatków (jeśli nie chcemy przesłodzić). Poza tym moją wersję paluchów można zmienić, zmodyfikować na przykład tak, aby zamiast ciasta słodkiego, było to ciasto słone.. A już w ostateczności (braku czasu i chęci na przygotowanie) możecie kupić gotowe ciasto półfrancuskie, lub nawet francuskie i wystarczy je moczyć w dodatkach. Tutaj moja wersja, wg mnie najlepsza. Paluchy z ciasta kruchego wyrobionego na szybko własnoręcznie.
Paluchy z kruchego ciasta
300 gram mąki
1 żółtko
1 jajko
150 gram masła
100 gram cukru pudru
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
- Jajka zmiksować z cukrem pudrem
- Dodać śmietanę i miękkie masło
- Na koniec dodać mąkę i sól
- Zagnieść szybko na gładko
- Włożyć do lodówki na 15 minut
- Rozwałkować na 1 cm
- Wycinać paski i lekko zrolować każdy
- Wstawić do piekarnika na 15 minut/200 stopni
- Można umoczyć w czekoladzie
Lubię kruche, ale paluchów jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńJa również jestem zwolenniczką kruchego ciasta :) Paluchy robiłam po raz pierwszy :) Polecam
UsuńBardzo apetyczne te paluszki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie
Dziękuję :)
UsuńJa lubię ciasto kruche i francuskie :)
Na pewsno są smaczne! jednak mimo, że jestem słodkolubną istota, akurat za kruchym ciastem nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńMadziu, moje ulubione ;) No
UsuńWyglądają trochę jak churrosy :)
OdpowiedzUsuńPaluchy naprawdę na bogato! Jeszcze takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń