Dzisiejszy przepis wrzucam bardzo późno. Nie bez powodu pojawia się o tak późnych godzinach, choć zazwyczaj publikuję też wieczorami. Mamy lato, mamy (a właściwie mieliśmy) weekend. O tej porze roku chętnie jemy wszystko co zimne. Jemy też mnóstwo owoców, szczególnie tych sezonowych. Dzisiaj w roli głównej jeżyny, które pokochał mój synek. Te do deseru tutaj, zebraliśmy gdzieś... w zieleni w NI. Mówię Wam - pycha! To dopiero jest smakołyk lata. A co z nich było? No oczywiście połowa zjedzona na surowo. ;) Druga część poszła na galaretki. A jedna z galaretek jest tylko dla dorosłych! O! Terrina z jeżynami w winie Muscat. :) Coś wspaniałego, szczególnie na spotkanie ze znajomymi w ten weekend. Terrina - to mnóstwo owoców w galaretce. Było dużo owoców, było smacznie i wesoło. A dla dzieci była galaretka bez alkoholu. Róbcie, koniecznie.
Terrina z jeżyn w galaretce z Muscat
Składniki:
500 ml wina typu Muscat (może być inne słodkie)
3 łyżeczki żelatyny
słoik jeżyn
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżeczkach zimnej wody
- Gdy napęcznieje dodać 3 łyżeczki gorącej wody
- Mieszać dokładnie a następnie dodać do wina
- Wymieszać i zalać przygotowane w formie owoce
- Wstawić do lodówki na około 2 godziny
- Aby wyjąć z formy, zanurzyć spód w gorącej wodzie
Już sama nazwa tego cuda mnie mocno zaintrygowała :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo naturalny deser, aczkolwiek tutaj w wersji z alkoholem :) Japończycy robią tą w herbacie (galaretka z żelatyny)
UsuńWygląda pięknie i bardzo letnio :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, lecz.. Nic mi nie mów, szkoda, że lato się kończy :) te owoce będą u nas w NI jeszcze pewnie wczesną jesienią, ale już nie będziemy ich wcinać w ogrodzie .. :(
UsuńMuszę sobie coś takiego spróbować, bo wygląda taki deser smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJets świeży i orzeźwiający, smaczny :) no i oczywiście zdrowy :) Polecam i dziękuję!
UsuńO to dziękuję za skuszenie mnie, bo na pewno coś takiego zrobię :)
UsuńTo super :) napisz jak Ci smakowało :)
Usuń