Składniki:
600 gram cukru
śmietana 48% (może być 42%) 250 ml
50 gram masła niesolonego (może być solone jeśli nie macie soli morskiej)
sól morska
Sposób przygotowania:
- Na średnim ogniu, na patelni rozpuścić 200 gram cukru (na złoty kolor)
- Dodać resztę cukru, śmietanę, masło i sól
- Gotować na średnim ogniu aż osiągnie temp. 118 stopni
- Zdjąć z ognia i lekko przestudzone ubijać aż zgęstnieje (u mnie 20 minut)
- Wyłożyć pergaminem lub folią blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm
- Na foremkę wylać masę krówkową i wyrównać szpatułką
- Po przestudzeniu włożyć do lodówki na kilka godzin
- Jak stwardnieje można pokroić na kostki około 2/3 cm
Pyszne i kaloryczne:) a co tam:)
OdpowiedzUsuńCóż, :) aby zjeść dobrą krówkę trzeba zjeść kalorie ;)
UsuńCzuję przez skórę, że to coś dla mnie! Uwielbiam krówki i wszelkie wyroby krówkopodobne. Tylko trochę mnie to 20-minutowe ubijanie przeraża...
OdpowiedzUsuńMożna ubijać z przerwami :) krówki są tego warte ;)
UsuńA miałam przejść na dietę :-D a tu takie cuda. Kusząco się prezentują, więc chyba pewnego dnia przetestuję :-D
OdpowiedzUsuńNa mnie żadne diety nie działają, czasem chudnę, czasem tyję samoistnie ;) Dziękuję :) Polecam, będziesz zadowolona.
Usuńmnami, chętnie zjadłabym taką krówkę
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili na pewno zrobię by poznać inny smak krówki :)
Krówka jest pyszna, i w przeciwieństwie do polskich kruchych krówek, tutaj wyczuwalne jest też masło ;)
UsuńJejku, nie dawno jadłam w Polskiej kawiarni :) Zakochałam się, tym bardziej się cieszę z tego postu!!! Muszę też napisać, że świetne zdjęcia. Zazdroszczę oka do fotografii :)
OdpowiedzUsuńA w jakiej kawiarni podają angielskie krówki? Chętnie bym odwiedziła i posmakowała. Dzięki za uznanie dla moich fotografii :) Pozdrawiam
UsuńA czym ubijać? Mikserem czy zwykłą trzepaczką? Uwielbiam krówki, a te wyglądają po prostu bosko !
OdpowiedzUsuńDzięki Beatka :) Ja ubijałam mikserem :)
UsuńOstatnio wzięło nas z dziećmi na przygotowywanie krówek, oczywiście znikają w błyskawicznym tempie, nie ma mowy, aby poleżały dłużej niż dwa dni. :)
OdpowiedzUsuńChociaż niezbyt przepadam za krówkami, to tanie z chęcią skosztuje 😊
OdpowiedzUsuńNo tak tłuszcz jest nośnikiem smaku więc dietetyczna krówka jakoś też do mnie nie przemawia.
OdpowiedzUsuń