Gdzie, jak nie w Polsce przekonam się o świeżym smaku sezonowych warzyw i owoców? Truskawki, najlepsze w Polsce, w sezonie, a sezon już się rozpoczął w maju, bo w tym roku jest ogromne ciepło od kilku tygodni. Polskie truskawki są po tysiąckroć lepsze od tych które jemy w NI, więc je jemy! Jemy w domu w Polsce bez cukru, z krzaczka zdjęte, ledwie umyte, nawet z listkiem przypadkowym - zielonym. Jemy kilkanaście razy na urlopie i to nam wystarczy na cały rok. Już o zielonych liściach nie wspomnę, szczaw, szpinak, ulubione, jak z domu babci... W ten sposób mogłam na polskich smacznych warzywach i owocach zrobić słodkie ciasto pachnące wiosną i latem. Jeśli podoba Wam się ta piękna i zdrowa wersja, to już informuję, że przepis pochodzi z książki Polska Kuchnia Lidla według Pawła Małeckiego. Zapraszam.
Składniki:
- zmiksowany szpinak świeży lub mrożony) – 120 g
- młode listki szczawiu – 30 g
- sok z cytryny – 50 ml
- jajka – 2 szt.
- cukier – 100 g
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- olej – 60 ml
- masło – 50 g + niewielka ilość do wysmarowania formy
- mąka pszenna tortowa – 200 g + niewielka ilość do oprószenia formy
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (płaska)
- konfitura truskawkowa – 250 g
- truskawki – 500 g
Sposób wykonania:
- Zmiksować szpinak ze szczawiem i z cytryną
- Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę
- Dodać olej oraz roztopione masło (wystudzone)
- Dodać zmiksowany szpinak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką i nałożyć ciasto
- Wstawić formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 15/18 min
- Tartę wyjąć z piekarnika i położyć na pap, do pieczenia spodem do góry
- Ciasto przekroić na pół i przełożyć konfiturą
- Na wierzchu udekorować konfiturą i truskawkami
- Wstawić do lodówki na około godzinę
Oooo... Fajny przepis. Muszę kiedyś upiec.:)
OdpowiedzUsuńTarta jest super, rozpływa się w ustach :)
UsuńSzpinak i truskawki, nie robiłam takiego połączenia:)
OdpowiedzUsuńA ze szczawiem robiłaś? To jest super smak, te zielone listki dodają delikatnego wiosennego akcentu. Co prawda dałam ich połowę mniej niż w oryginale, ale dla nas okazało się to idealnym rozwiązaniem ;)
UsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, powiem Ci, że bosko wygląda po rozkrojeniu :) a jakie pyszne ;)
UsuńApetyczne ciasto. Chętnie takie zrobię.
OdpowiedzUsuńEwa
Dziękuję :) Jest super świeże i zdrowe :) Po przekrojeniu wygląda bardzo elegancko :) Wszystkie składniki są stabilne i ładnie wyglądają :)
UsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńO dzięki, dzięki :) a jak ładnie w środku, przełożona konfiturą :)
UsuńWow, nie wpadłabym na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńKasiu, czuć zielone i czerwone :) oczywiście truskawki muszą być nasze polskie :)
UsuńSzpinak, szczaw i truskawki i gdzies pomiędzy tym cytryna.....no czuję się zaskoczona :) Wygląda pieknie! Jak zwykle u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu, jak dla mnie mega naturalnie i świeżo :) ale to jest dobre, mówię Ci :)
UsuńBardzo fajny przepis :) Tarta wyglada mega cudnie i bardzo jestem ciekawa jej smaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, starałam się, aby było smacznie i ładnie:) Smak jest dość ostry i wyrazisty :) Polubiłam :)
UsuńŚwietny przepis. Jeszcze nie jadłam takiej tarty, a zapowiada się bardzo ciekawie. Trzeba będzie szybko wypróbować przepis. :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. :)
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszka! W takim razie na pewno wypróbujesz, pochwal się czy smakowało Ci. Pozdrawiam i dziękuję :)
UsuńDziękuję bardzo za przepis, bo z chęcią z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, daj znać jak zrobisz :) POzdrawiam! :)
Usuń