poniedziałek, lipca 10, 2017 2

weekendownik - Carotino zdrowszy olej w kuchni


Po przylocie z Polski postanowiłam dokonać pewnych przemian w mojej kuchni. W ramach takich przemian pisałam Wam już o substancjach słodzących, jak również o przyprawach w kuchni. Tym razem, dzięki namowom mojej przyjaciółki zdecydowałam się na rozejrzenie po regałach sklepowych w poszukiwaniu dobrego oleju. Oczywiście chcę, aby olej do codziennego użytku był dobrej jakości i zdrowszy od 'poprzedników'. Zamienników w różnej formie jest całe mnóstwo, nawet przez myśl mi przeszedł olej kokosowy w sprayu, co jednak uważam za możliwą ewentualność w przypadku braku czegokolwiek innego. Tym razem kupując nowy olej zdałam się na pomoc ekspedientki, która wiedziała dokładnie czego poszukuję i zaproponowała mi zdrowy olej firmy Carotino, będący mieszanką oleju rzepakowego i czerwonego oleju palmowego, pochodzącego z owoców palmy. Dzisiaj, po trzech tygodniach używania go na codzień jestem zadowolona i czuję się lepiej zdrowotnie. Olej, który kupiłam jest produktem, po którego użyciu mój organizm zrelaksował się, i mam wrażenie jakby wszystkie organy odpoczęły. Poza tym po przygotowaniu smażonych potraw nie odczuwam złego samopoczucia, jak było niekiedy w przypadku poprzednich produktów, których używałam do smażenia. Otóż zawsze komponując posiłek myślimy, aby był smaczny i ze zdrowych składników, najlepiej niskokalorycznych i znanego pochodzenia. Nie zdajemy sobie sprawy, że podstawą zdrowego jedzenia są przede wszystkim zdrowe produkty służące do Jego przygotowania,  i łączenia składników. Zbyt duże spożywanie składników o sporej zawartości cholesterolu, tłuszczów i cukrów może prowadzić do różnych schorzeń, typu cukrzyca typu 2, problemy z sercem i innych.Właśnie mając to na uwadze wszyscy stajemy się bardziej selektywni w temacie tego co jemy. Polecam zatem dobrą alternatywę dla wysokokalorycznych olejów.


Smak ma znaczenie. Często sięgając po zamienniki oleju miałam wrażenie, że coś mi nie pasuje w smaku. Próbowałam różnych oliw, których tak naprawdę nie widziałam  już w mojej kuchni na przyszłość. Często z goryczą, lub mocnym cierpkim posmakiem. Być może jednym to odpowiada, ale innym wręcz uniemożliwia jedzenie potrawy. Ponieważ butelka nowego oleju zawiera specjalną załączoną broszurkę, już w sklepie mogłam się dowiedzieć choćby o tym, że olej Carotino nie pachnie i nie smakuje w żaden specyficzny sposób. Smakiem przypomina łagodne masło. I podczas trzymania go w lodówce może On nawet zbliżoną konsystencje przybrać.

Warto kupować olej o gęstej konsystencji, mając świadomość, że jest wydajny. Butelka zwykłego oleju wystarcza na krótko, i olej jest naprawdę rzadki i lejący. Mój nowy olej ma idealną konsystencję i świetnie zachowuje się zarówno podczas smażenia, czy opiekania. Używam go nie tylko na patelni, ale też piekąc mięso w woreczkach w piekarniku, do marynat, oraz do sałatek przy sporządzaniu sosów. Niektóre kobiety używają go do pielęgnacji włosów. Dla mnie ważny jest łagodny smak. Lecz wiedząc jak jest zdrowy, chętnie go dodaję wszedzie. Widzę też jak nadaje potrawom ładny kolor. Jest dość gęsty i wartościowy. 

Kolor Carotino jest mocno złocisty, właściwie prawie czerwony. To dzięki zawartości czerwonego oleju palmowego -  25%. Właśnie to jest największe źródło karotenu, podobnie jak w marchwi, pomidorach, czy w papryce, mają silne przeciwutleniacze. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, hamując procesy starzenia komórek, wszelkie ich uszkodzenia. Są również niezbędne dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

Co jeszcze? Prowitamina A (alfa i beta-karoten), a także witamina E w składzie, a także źródło Omega 3 i Omega 6, których organizm sam nie może wytworzyć, więc są niezbędne w diecieoraz likopenu i co enzymu Q10, który wzmaga energię i żywotność organizmu. Odżywiona skóra, włosy, paznokcie i poprawa cery, w postaci kolorytu i jędrności. To także zauważyłam stosując olej Carotino.

Na pewno słyszeliście o sposobach produkcji oleju,  niekiedy o szkodliwości dla zdrowia. Dotyczy to oleju palmowego, który uzyskiwany ostatecznie w nieodpowiedni sposób uwalnia po użyciu tzw: tłuszcze trans. Sposób produkcji oleju Carotino nie wymaga uwodornienia oleju, przez co jest wolne od uwolnienia się kwasów tłuszczowych trans.

Olej Carotino jest 100% naturalny, dokładnie 75% oleju rzepakowego i 25% czerwonego oleju palmowego, i nie zawiera żadnych innych dodatków, ani konserwantów, czy barwników. Jest o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i wsyokiej nienasyconych, czyli mono-nienasyconych.

Istotne okazuje się pochodzenie oleju, z długowiecznych plantacji certyfikowanych ekologicznie przez RSPO powstałych w Malezji.Plantacje te zachowują najwyższe międzynarodowe standardy i w procesie produkcyjnym stosowane są najlepsze praktyki środowiskowe. Więcej na http://www.carotino.com/.


2 komentarze:

  1. W końcu olej używamy bardzo często. Warto zadbać o to by był dobry ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie używamy, ale najlepiej używajmy ten zdrowszy :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik