Czy obiady muszą być nudne, i wciąż takie same? Niee. A czy wykonanie obiadu musi się wiązać z godzinnym staniem w kuchni przy garnkach? Niee. Dzisiejszy obiad jest jednym z obiadów wprowadzonej od tygodnia przeze mnie diety. Dieta zawiera obiady wyjątkowo wartościowe i sycące, takie które przygotowując w większych ilościach mogę podać także moim chłopakom. Ja jestem zachwycona, i zachwyceni są także inni domownicy, gdyż nowe smaki bardzo im podpasowały. To danie, które wrzucam dzisiaj zdecydowanie polecam kobietom, i osobom, które lubią jedzenie na słodko. Wyjątkowo ten obiad jadłam sama, podczas, gdy tata przygotował sobie i Alexowi obiadek z kuchni węgierskiej. Z mojej diety jestem zadowolona, choćby dlatego, że w ciągu ostatniego tygodnia schudłam aż 2 kg, a sałatką, którą Wam pokazuję jestem najedzona i nasycona (co chyba jest najważniejsze w diecie). Znajdziecie w niej cytrusy, o których zresztą rozpisałam się już sporo w artykułach z serii owoce cytrusowe, a podstawowym mięskiem jest oczywiście drób, który w bardzo szybki sposób możecie dobrze przygotować w szybkowarze. Dla mnie dania tego typu są przepyszne, a do tego wyjątkowe - ponieważ nie przypominam sobie, abym w ciągu ostatnich dni poświęciła na przyrządzenie więcej niż 20 minut. Dokładnie na tyle nastawiamy parowar, a później już tylko posypujemy słonecznikiem, przyprawami i układamy na talerzu z sałatą. Proste? I smaczne!
Sałatka z kurczaka z pomarańczą
Składniki:
pierś z kurczaka 70 gram
1 pomarańcza
nasiona słonecznika
oliwa z oliwek 10 ml
sos sojowy 1 łyżeczka
estragon suszony
kurkuma mielona
imbir mielony
sałata 5 liści
sól morska
pieprz czarny
rozmaryn świeży
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę 2x2 cm.
2. Sparzyć pomarańczę i zetrzeć połowę skórki.
3. W miseczce wymieszać przyprawy, skórkę z pomarańczy, sos sojowy i mięso.
4. Parować mięso w parowarze, lub na sicie na garnku, przykrywając pokrywką. 20 min.
5. Mięso dodajemy do liści sałaty lodowej. Kroimy pomarańcze i dodajemy do sałatki.
6. Odrywamy kilka gałązek rozmarynu i dodajemy do sałatki.
7. Posypujemy słonecznikiem (może być uprażony na suchej patelni).
8. Na koniec polewamy oliwą.
WOW!!! Z pomarańczą to jeszcze nie jadłam :) Jedynie z ananasem!
OdpowiedzUsuńJa takiej z ananasem nie jadłam jeszcze.. Chętnie spróbuję!
Usuń