Po wczorajszych imprezowych wojażach, kiedy rzeczywiście odrobinę odpuściłam dietę (zajadając się kawałeczkiem torta jubilatki oraz jedną z kilkunastu potraw na stole) dziś przyszedł czas na lekką, acz równie przepyszną kolacyjkę jest nią olbrzymi pomidor zapiekany z twarogiem i pestkami dyni. Jest to kolacja bardzo dietetyczna, smaczna i do tego syta. Jak zapewne się domyślacie, jest też banalnie prosta i szybka w wykonaniu. 15 minut wystarczy, aby zjeść smacznie. Dla osób nie stosujących diety proponuję dorzucić kilka składników, a w szczególności zastąpić ser twarogowy chudy, serem mozzarella, lub nawet pokusić się o upieczenie z serem tłustym. Właśnie tak zajadaliśmy ostatnio kolację, ja w wersji o obniżonej wartości energetycznej, mój mąż z szynką, i serem gouda. Ze smakiem pomidora i sera, idealnie współgra bazylia. Uwielbiam i polecam!
Pomidor zapiekany z serem twarogowym i pestkami dyni
Składniki:
Duży pomidor
70 gram twarogu chudego
garść pestek
kilka liści bazylii
pieprz czarny
sól morska
Sposób wykonania:
1. Wydrążyć z pomidora jak najwięcej miąższu, odłożyć go.
2. Wymieszać twaróg razem z solą pieprzem i miąższem.
3. Włożyć mieszaninę twarogową do środka pomidora.
4. Przykryć pestkami dyni i zapiekać 15 minut w piekarniku/160 stopni.
Bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) uwielbiam pomidory pod każdą postacią! :)
OdpowiedzUsuń