Dziś w 'proste i smaczne' dla Was danie główne, które przygotowałam na dzisiejszy obiad. Jest to przede wszystkim danie niskokaloryczne, białkowe mięso drobiowe, w którym także ukryty jest ekstraspalacz. Znajdziesz w tu magez, którego brak może powodować w organiźmie przybieranie na wadze. Ta propozycja jest jednym z szybkich dań, które zrobiłam w ciągu ostatniego tygodnia - stosując dietę niełączenia. Właśnie najistotniejszym plusem tego obiadu jest szybkie przygotowanie, które nie zajęło mi więcej nić 20 minut. Wiadomo, drób najlepszy jest - taki niezbyt długo gotowany. Oczywiście to nie jedyne walory tego pożywienia. Najistotniejszym z nich jest z pewnością smak. Lekko słodkawy i soczysty kurczak zaspokoi smakowe potrzeby Twojego mężczyzny. To jedzenie zachwyci też Twoje dziecko. Danie jest na tyle atrakcyjne, że z pewnością możesz przygotować je dla swoich gości. Uwaga - proporcje składników podane są dla jednej osoby.
Pierś z kurczaka z migdałami
Składniki:
12 dag piersi z kurczaka
25 dag porów (z jasnej części)
10 dag marchwi
1 łyżka płatków migdałowych
5 łyżek bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki oleju
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oprószyć pieprzem i solą. Patelnię posmarować olejem. Podsmażyć mięso z jednej i z drugiej strony po 4 minuty.
2. Por przekroić wzdłuż na pół, wypłukać, pokroić w półplasterki. Marchewkę pokroić w słupki. Warzywa poddusić w bulionie 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz gałką.
3. Pierś z kurczaka posypać podprażonymi migdałami i obłożyć warzywami. Można jeszcze chwilkę poddusić pod przykrywką.
Jeszcze takiej wersji kurczaka nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że ja wcześniej też nie :) to dla mnie zupełna nowość. Ale za to przepyszna :)
Usuń