Na blogu niesamowicie rzadko pojawiają się przepisy na dania główne i przystawki, co jednak nie znaczy, że w tym zakresie nie lubię eksperymentować. :) Zwykle to wszelkiego rodzaju święta, uroczystości, ale też spotkania ze znajomymi są okazją do przygotowywania niekiedy sprawdzonych już potraw, ale zazwyczaj zupełnie nowych i niespotykanych w kuchni polskiej. Choć Empanadas zupełnie przypominają w wyglądzie polskie pierogi, to tak naprawdę ich smak zupełnie odbiega od tych naszych, znanych pierogów. Empanadas są bardzo egzotyczne, pochodzenie ich hiszpańsko-portugalskie sprawia, że pojawiają się w nim ciekawe dodatki w farszu. Zwykle podawane w takich krajach jak Chile, na Majorce, we Włoszech, Indiach i oczywiście w Argentynie. Moje dzisiejsze pierogi są argentyńskie, gdyż rodzaj farszu popularny w tym Państwie najbardziej przypadł mi do gustu - słodki farsz z mięsem mielonym. Tak naprawdę empanadas w zależności od regionu przyrządzania mają zupełnie inne nadzienie i niekiedy wygląd. Można spotkać je nawet na ulicach, podawane na wynos, chociaż głównie przygotowuje się je w domowych warunkach - wtedy są najlepsze. Nawet w samej Argentynie natrafić można na różne formy tych pierogów, zwykle na festiwalach, imprezach lub festynach - podawane jako przystawka lub danie główne. Natomiast w okresie Wielkiego Postu, lub Wielkanocy wypełnieniem jest nadzienie rybne. Empanadas można smażyć lub piec. Na danie natrafiłam w jednej z kulinarnych książek domowych. Moje przesmaczne danie argentyńskie upiekłam specjalnie na nasze spotkanie z przyjaciółmi. Kruche i delikatne ciasto, oraz smaczny i soczysty farsz... Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
Ciasto - 2 żołtka
50 dag mąki
12 dag masła
łyżeczka soli
300 ml piwa
Farsz - 4 białe cebule
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
papryka
2 jajka ugotowane na twardo
20 dag zielonych oliwek
pomidor
olej
sól
pieprz
bazylia
gałka muszkatołowa
mielona słodka papryka
oregano
czosnek
odrobina mleka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z miękkim masłem, żółtkami i solą. Stopniowo wlej piwo. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę.
2. Cebule, paprykę, pomidora i jajka pokrój w kostkę, a oliwki w krążki. Cebule podsmaż na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Mieszaj i podsmażaj. Duś około 15 minut. Dopraw i dodaj pomidora oraz paprykę. Duś do miękkości. Zdejmij z ognia. Dodaj oliwki i jajka. Ostudź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)
Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".