Jak każdy Kraj zgodnie z powiedzeniem: Co Kraj - to obyczaj, również
Zjednoczone Królestwo, gdzie my obecnie żyjemy, ma swoje specjalne świąteczne
menu. Dla Brytyjczyków najważniejszy dzień świąteczny, to 25 grudnia, gdyż nie
obchodzą Oni Wigilii. Najważniejszym posiłkiem w pierwszy dzień świąt jest
śniadanie ( podawane we wczesne południe). Tutaj tradycyjnym daniem jest
pieczony indyk nadziewany kasztanami. Może być też pieczona gęś, która od
wieków jest wystawiana na angielskich stołach, lub kaczka. Ostatnio popularna
jest głowa dzika, zwykle podawana zwolennikom typowej dziczyzny. Do takich mięs
przygotowuje się zagęszczane sosy o nazwie gravy, i żurawinę. Do tego jako
dodatek -pieczone ziemniaki, kapusta, brukselka. Drugą tradycyjną potrawą
mięsną są pieczone parówki w cieście, czyli pigs in blankets. Mogą być zawijane
plasterkami boczku. Takie paróweczki układa się zwykle przy indyku. Po daniu
głównym, czas na deser. Mój ulubiony posiłek, choć powiem Wam, że te angielskie
w ogóle mi nie smakują. Uważam jednak, że akurat ten, na który podam przepis
poniżej - zasługuje na to, aby o nim więcej napisać. Jest wykonywany z wielkim wkładem i sercem całej
rodziny i stanowi on olbrzymią tradycję.
Angielski Christmas Pudding, nazywany też potocznie płonącym przysmakiem, to coś jakby zagęszczona masa bakaliowa. Dla zwolenników tego rodzaju dań w wersji wytrawnej -idealna potrawa na stół. Cała ceremonia przygotowania tego przysmaku trwa dwa miesiące, a przydatność do spożycia nawet kolejne kilka miesięcy.. W ostatnią niedzielę września do kamiennej miski domownicy wrzucają trzynaście składników -symbolizujących Chrystusa i dwunastu apostołów. Suszone owoce, łój wołowy, jajka, bułka tarta, mąka i rum. Ważne jest, aby przemieszać te składniki drewnianą łyżką w kierunku -od wschodu do zachodu, każdy członek rodziny przynajmniej raz,i podczas tego rytuału można wypowiedzieć swoje życzenie. Zapewnia to powodzenie dla wszystkich domowników i jest bardzo rodzinną formą przygotowywania potraw na święta. Poniżej napiszę Wam przepis, który otrzymałam od mojej znajomej i warto spróbować. Bardzo podobnie smakują ciastka Mince Pies, przyrządzane z ciasta kruchego lub ptysiowego i nadziewane bakaliami, łojem i rumem, z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. Kolejne na stole będzie ciasto Dundee Cake, które jest biszkoptem nasączonym whiskey i ze sporą ilością suszonych i kandyzowanych owoców. To ciastko można udekorować migdałami lub orzechami i podobnie jak poprzednie desery jest ciastem, które może bardzo długo być przechowywane. Teraz wspomnę jeszcze o kilku smacznych deserach, które mogą znaleźć się na stołach w UK, a które mi osobiście bardzo smakują. Pierwszy z nich to trifle, który ja jadam od czasu do czasu tak po prostu bez okazji. Jest to smaczny, podawany głównie na zimno, świeży przysmak na cieście (biszkoptowe, bądź kruche) z galaretką i owocami, przykryty słodką masą budyniową i bitą śmietaną. Bardzo ciekawe połączenie zarówno dla miłośników ciasta i owoców. :) Ostatnim ciastem, które przypisałabym, jako typowo świąteczne, to bardzo piękne wizualnie, Chocolate Yule log. Jest ono podłużne i dekorowane na różne sposoby. Do wszystkich deserów można dodawać bitą śmietanę lub Brandy Butter (mieszanka brązowego cukru, masła i brandy).
Angielski Christmas Pudding, nazywany też potocznie płonącym przysmakiem, to coś jakby zagęszczona masa bakaliowa. Dla zwolenników tego rodzaju dań w wersji wytrawnej -idealna potrawa na stół. Cała ceremonia przygotowania tego przysmaku trwa dwa miesiące, a przydatność do spożycia nawet kolejne kilka miesięcy.. W ostatnią niedzielę września do kamiennej miski domownicy wrzucają trzynaście składników -symbolizujących Chrystusa i dwunastu apostołów. Suszone owoce, łój wołowy, jajka, bułka tarta, mąka i rum. Ważne jest, aby przemieszać te składniki drewnianą łyżką w kierunku -od wschodu do zachodu, każdy członek rodziny przynajmniej raz,i podczas tego rytuału można wypowiedzieć swoje życzenie. Zapewnia to powodzenie dla wszystkich domowników i jest bardzo rodzinną formą przygotowywania potraw na święta. Poniżej napiszę Wam przepis, który otrzymałam od mojej znajomej i warto spróbować. Bardzo podobnie smakują ciastka Mince Pies, przyrządzane z ciasta kruchego lub ptysiowego i nadziewane bakaliami, łojem i rumem, z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. Kolejne na stole będzie ciasto Dundee Cake, które jest biszkoptem nasączonym whiskey i ze sporą ilością suszonych i kandyzowanych owoców. To ciastko można udekorować migdałami lub orzechami i podobnie jak poprzednie desery jest ciastem, które może bardzo długo być przechowywane. Teraz wspomnę jeszcze o kilku smacznych deserach, które mogą znaleźć się na stołach w UK, a które mi osobiście bardzo smakują. Pierwszy z nich to trifle, który ja jadam od czasu do czasu tak po prostu bez okazji. Jest to smaczny, podawany głównie na zimno, świeży przysmak na cieście (biszkoptowe, bądź kruche) z galaretką i owocami, przykryty słodką masą budyniową i bitą śmietaną. Bardzo ciekawe połączenie zarówno dla miłośników ciasta i owoców. :) Ostatnim ciastem, które przypisałabym, jako typowo świąteczne, to bardzo piękne wizualnie, Chocolate Yule log. Jest ono podłużne i dekorowane na różne sposoby. Do wszystkich deserów można dodawać bitą śmietanę lub Brandy Butter (mieszanka brązowego cukru, masła i brandy).
Christmas Pudding
składniki:
pudding - 1/2 szkl brandy, 25 dag masła, 1/4 szkl cukru białego, 1/4 szkl
cukru brązowego, 3 jajka, 1 szkl mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka
przyprawy piernikowej, 25 dag tartej bułki, 150 ml mleka, 3/4 szkl sułtanek,
1,5 szkl koryntek, 1 szkl daktyli, 3/4 szkl suszonych moreli, 2/3 szkl smażonej
skórki pomarańczowej, 2/3 szkl smażonych migdałów
sos - 750 ml śmietany (36 %), 1/4 szkl brandy, 1 laska wanilii, 6 żółtek, 5
łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mleka.
przygotowanie:
pudding - Bakalie zalej brandy, odstaw na całą noc. Masło utrzyj z cukrem i
dodawaj jajka cały czas ucierając. Potem dodaj bakalie i resztę składników i
przemieszaj drewnianą łyżką, aż się składniki połączą. Weź płótno (1/1 m),
zanurz we wrzątku i odciśnij, a następnie oprósz mąką. Do środka ułóż kulę z
ciasta i zwiąż ciasno. Całość zawiniętą włóż do wrzątku (duży garnek) i gotuj
4,5 godziny. Wyjmij i ostudź. Rozwiń a następnie włóż do lodówki na dwa
miesiące. Gdy będziesz podawać podgrzej jakieś 45 minut w gorącej wodzie.
sos - Podgrzej śmietanę z brandy i z rozkrojona wanilią, utrzyj żółtka z
cukrem, utrzyj mąkę z mlekiem. Następnie żółtka połącz ze śmietaną cały czas
mieszając, potem dodaj mąkę i podgrzewaj aż zgęstnieje (nie zagotuj).
Na koniec pudding możesz pokroić na kawałki - jak tort i polewać sosem.
Smacznego!