niedziela, kwietnia 12, 2020 16

ciasto pszczółki

Jak wyglądają u nas Święta od strony kulinarnej? No na pewno kolorowo! Nie brak oczywiście jajek, żurku, sałatek, galatu, ale też przygotowałam kilka ciast świątecznych. W tym roku robiłam ciasta z myślą o moich bliskich i głównie o Alexandrze, któremu raz na pół roku (od święta) robię ciasto kinder bueno. Tym razem tort kinder bueno. Standardowo u nas od kilku lat Mazurek - i tutaj specjalnie dla męża zrobiłam Mazurek - w wersji makowiec z sosem wiśnia-biała czekolada. Prócz tego ciastka świąteczne i... 
Małe marzenie mojego dziecka spełnione! Ciasto Pszczółki - w wersji brzoskwiniowo-kubusiowej (można zrobić z samych brzoskwiń i syropu z puszki). U nas wewnątrz krem śmietanowo-jogurtowy zamiast kremu śmietanowo-budyniowego. Dzięki temu ciasto jest stabilne, i w smaku przypomina sernik jaki uwielbiamy w domu wszyscy. Spełniłam marzenia moich domowników, sama jem tylko Mazurek. Jestem bardzo zadowolona bo na naszym stole jest bardzo smacznie i co najważniejsze - wiosennie. Polecam to mocno owocowe ciacho. Nie tylko dzieci będą zachwycone.:) 

Ciasto pszczółki
Składniki:

Dekoracja: 12 sztuk brzoskwiń z puszki, polewa czekoladowa z pary wodnej, płatki migdałowe do dekoracji

Masa brzoskwiniowo-kubusiowa: 1 sok kubuś (u mnie wersja marchew, brzoskwinia, jabłko) 3 budynie, 6 sztuk brzoskwiń z puszki i trochę syropu z puszki, kilka łyżek masła

Masa śmietanowo jogurtowa: 500 ml śmietanki kremowej, 200 gram jogurtu greckiego, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, żelatyna 7 łyżeczek, sok z 1 cytryny

Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szkl. cukru, 1/4 szkl mąki

Sposób wykonania:

  • Nagrzej piekarnik na 175 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Ubij w misce białka z cukrem, dodawaj żółtka, miksuj, na konic domieszaj mąkę
  • Upiecz przez 25 minut i wystudź
  • Zalej żelatynę 10 łyżkami ciepłej wody, powinna spęcznieć
  • W misce ubij śmietanę z cukrami, wmieszaj jogurt i sok. Wymieszaj żelatynę
  • Na ostudzony biszkopt wylej masę jogurtowo-śmietanową
  • Wstaw do lodówki
  • Otwórz dwie puszki brzoskwiń. Z jednej wyjmij kilka brzoskwiń i zlej syrop
  • Zmiksuj brzoskwinie z syropem w blenderze
  • Z soku kubuś odlej szklankę i wsyp do niej budynie. Dokładnie wymieszaj
  • W garnku przygrzej resztę soku Kubuś zmasłem, dodaj też zmiksowane brzoskwinie
  • Po zagotowaniu wlej wymieszane budynie i ponownie zagotuj. Przestudź masę
  • Wylej masę kubusiowo-brzoskwiniową na schłodzoną masę jogurtowo-śmietanową
  • Wyjmij 12 brzoskwiń z puszki i udekoruj je rozpuszczoną czekoladą oraz płatkami
  • Nałóż równo na kubusiowo-brzoskwiniowej masie


16 komentarzy:

  1. Pomysłowo wykonane cieszą oko i podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciasto marzenie okazało się bardzo smaczne i rzeczywiście cieszyło oko :)

      Usuń
  2. Przyznam, że takiego pszczółkowego ciasta jeszcze nie miałam okazji skosztować, prezentuje się wyśmienicie, przepis natychmiast przygarniam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest orzeźwiające i mocno owocowe :) dziękuję i polecam zrobić!

      Usuń
  3. Jakie to świetne! Muszę to zrobić! Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to zobaczyłam w necie i usłysząłam to achhh mojego synka, to powiedziałam dokładnie tak samo jak TY :) I zrobiłam! Polecam

      Usuń
  4. Nie widziałam nic bardziej słodszego! Urocze to ciasto i wierz mi, że spróbujemy przy najbliższej okazji 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, wierzę oczywiście! Nie znam osoby, która by nie zrobiła widząc to ciacho :) Smacznego więc!

      Usuń
  5. U mnie w święta tradycyjnie - jajka, żurek i ciasta typu makowce, serniczki :) poszalałabym z innymi wypiekami kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też tradycyjnie :) makowiec był na cieście mazurkowym, babka była. Ale powiem, że musiałam coś zrobić nowego -zawsze tak robię. Przynajmniej jedno ciacho, lub tort musi być inny.

      Usuń
  6. Niesamowicie wygląda! Aż zrobiło się jakoś słonecznie, letnio :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzoskwiniowe pszczółki! No bomba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne pszczółki - od razu wesoło się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie urocze ciasto :) muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik