Jak wyglądają u nas Święta od strony kulinarnej? No na pewno kolorowo! Nie brak oczywiście jajek, żurku, sałatek, galatu, ale też przygotowałam kilka ciast świątecznych. W tym roku robiłam ciasta z myślą o moich bliskich i głównie o Alexandrze, któremu raz na pół roku (od święta) robię ciasto kinder bueno. Tym razem tort kinder bueno. Standardowo u nas od kilku lat Mazurek - i tutaj specjalnie dla męża zrobiłam Mazurek - w wersji makowiec z sosem wiśnia-biała czekolada. Prócz tego ciastka świąteczne i...
Ciasto pszczółki
Dekoracja: 12 sztuk brzoskwiń z puszki, polewa czekoladowa z pary wodnej, płatki migdałowe do dekoracji
Masa brzoskwiniowo-kubusiowa: 1 sok kubuś (u mnie wersja marchew, brzoskwinia, jabłko) 3 budynie, 6 sztuk brzoskwiń z puszki i trochę syropu z puszki, kilka łyżek masła
Masa śmietanowo jogurtowa: 500 ml śmietanki kremowej, 200 gram jogurtu greckiego, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, żelatyna 7 łyżeczek, sok z 1 cytryny
Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szkl. cukru, 1/4 szkl mąki
- Nagrzej piekarnik na 175 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Ubij w misce białka z cukrem, dodawaj żółtka, miksuj, na konic domieszaj mąkę
- Upiecz przez 25 minut i wystudź
- Zalej żelatynę 10 łyżkami ciepłej wody, powinna spęcznieć
- W misce ubij śmietanę z cukrami, wmieszaj jogurt i sok. Wymieszaj żelatynę
- Na ostudzony biszkopt wylej masę jogurtowo-śmietanową
- Wstaw do lodówki
- Otwórz dwie puszki brzoskwiń. Z jednej wyjmij kilka brzoskwiń i zlej syrop
- Zmiksuj brzoskwinie z syropem w blenderze
- Z soku kubuś odlej szklankę i wsyp do niej budynie. Dokładnie wymieszaj
- W garnku przygrzej resztę soku Kubuś zmasłem, dodaj też zmiksowane brzoskwinie
- Po zagotowaniu wlej wymieszane budynie i ponownie zagotuj. Przestudź masę
- Wylej masę kubusiowo-brzoskwiniową na schłodzoną masę jogurtowo-śmietanową
- Wyjmij 12 brzoskwiń z puszki i udekoruj je rozpuszczoną czekoladą oraz płatkami
- Nałóż równo na kubusiowo-brzoskwiniowej masie
Pomysłowo wykonane cieszą oko i podniebienia.
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciasto marzenie okazało się bardzo smaczne i rzeczywiście cieszyło oko :)
UsuńPrzyznam, że takiego pszczółkowego ciasta jeszcze nie miałam okazji skosztować, prezentuje się wyśmienicie, przepis natychmiast przygarniam. :)
OdpowiedzUsuńJest orzeźwiające i mocno owocowe :) dziękuję i polecam zrobić!
UsuńJakie to świetne! Muszę to zrobić! Koniecznie!
OdpowiedzUsuńJak to zobaczyłam w necie i usłysząłam to achhh mojego synka, to powiedziałam dokładnie tak samo jak TY :) I zrobiłam! Polecam
UsuńUroczo to wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) nas też pszczółki oczarowały!
UsuńNie widziałam nic bardziej słodszego! Urocze to ciasto i wierz mi, że spróbujemy przy najbliższej okazji 😍
OdpowiedzUsuńDzięki, wierzę oczywiście! Nie znam osoby, która by nie zrobiła widząc to ciacho :) Smacznego więc!
UsuńU mnie w święta tradycyjnie - jajka, żurek i ciasta typu makowce, serniczki :) poszalałabym z innymi wypiekami kiedyś:)
OdpowiedzUsuńU nas też tradycyjnie :) makowiec był na cieście mazurkowym, babka była. Ale powiem, że musiałam coś zrobić nowego -zawsze tak robię. Przynajmniej jedno ciacho, lub tort musi być inny.
UsuńNiesamowicie wygląda! Aż zrobiło się jakoś słonecznie, letnio :)
OdpowiedzUsuńBrzoskwiniowe pszczółki! No bomba!
OdpowiedzUsuńFajne pszczółki - od razu wesoło się robi :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze ciasto :) muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuń