Dzisiaj obiecane przepisy na domowe majonezy i żeby było dla każdego coś smacznego, wrzucam recepturę w wersji roślinnej i taką z żółtek. Pierwszy przepis na majonez jest świetną alternatywą dla majonezu tradycyjnego. Zasmakuje osobom, które z róznych względów nie mogą jeść jajek. Lub po prostu dodajcie go do sałatek, tak aby zjeść smacznie, ale mniej kalorycznie.
Majonez roślinny.. zdrowiej bo: przyrządzany na mleku sojowym ma mniej kalorii i tłuszczów nasyconych niż tradycyjny
Oczywiście podstawą w domu jest tradycyjny majonez, a tutaj mamy majonez domowy, czyli zdrowy już sam w sobie bez ulepszaczy, spulchniaczy - 100 % naturalny. Smak i konsystencja tego majonezu są wyśmienite i idealne do jarzynowych sałatek, które zwykło się robić w polskich domach. Warto docenić takie wykonanie, a jedna łyżeczka majonezu do kanapki każdego dnia doda smaku naszemu jedzeniu.
Majonez na żółtkach..Zdrowiej bo: w majonezie o takim składzie mamy dobre proporcje kwasów tłuszczowych
Domowy majonez roślinny 600 ml
250 ml mleka sojowego
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
300 ml oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
- Miksuj mleko z octem i z musztardą (około 3 minuty)
- Dolewaj olej cieńkim strumieniem nie przerywając miksowania
- Miksuj tak około 10 minut
- Przełóż do czystego słoika i wstaw do lodówki
- U mnie majonez był zdatny do użycia przez 8 dni
Domowy majonez na żółtkach 500 ml
Składniki:
4 żółtka
10 ml octu winnego
1 łyżeczka musztardy
400 ml oleju
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Sposób wykonania:
- Zmiksuj żółtka z octem i z musztardą
- Delikatnym strumieniem dolewaj olej miksując
- Po wlaniu oleju dopraw i miksuj do gładkości
- Przelej do czystego słoika i przechowuj w lodówce
- U mnie majonez był zdatny do użycia przez 10 dni
Majonez jest prosty do przyrządzenia, kiedyś zrobiłam i muszę przyznać, ze smakował wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńNigdy wczesniej nie robiłam, ale rzeczywiście, jest banalnie prosty i powtarzam go właśnie bo mamy braki w domu :)
Usuńktóry z nich jest lepszy? czy jest jakaś wyraźna różnica w smaku?
OdpowiedzUsuńJest różnica w smaku i w konsystencji. Nie czuć mleka sojowego, ale roślinny jest pienisty, a żółtkowy bardziej kremowy. Mi smakuje lepiej ten mniej zdrowy. Ale jesli tylko dodajemy do smaku do małej ilości sałatki, na raz - to proponuję wykorzystać przepis zdrowszy, roślinny. natomiast jeśli robisz większą ilość i będziesz jadła kilka razy - polecam żółtkowy. Dlatego właśnie najlepiej zrobić dwa, i jeść je naprzemiennie. Ja teraz robię mniejszą ilość, bo robiłam dwa majonezy na raz i część roślinnego mi się zmarnowała - nie zdążyliśmy zjeść przez te dni.
UsuńWłaśnie wczoraj, w Szczecinie był targ zdrowej żywności. Kupiłam na nim majonez roślinny o smaku chrzanowo-czosnkowym. Rewelacja. Ale Twój przepis na pewno wykorzystam, bo widzę, że to nie jest wcale takie skomplikowane.
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałam, ze domowy majonez może być tak dobry, ale niestety nie mogliśmy zjeść takiej ilości nawet w trójkę. Ta więc warto zrobić połowę składników. Polecam Kasiu.
UsuńO nigdy nie miałam okazji robić majonezu w ten sposób :) na pewno jest bardzo smaczny! :)
OdpowiedzUsuńNam smakowały te majonezy, choć wolimy wersję z żółtek :)
UsuńZ chęcią skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mi bardzo odpowiadają :) szkoda, że tak krótko można je przechowywać.
UsuńTakiego nigdy nie próbowałem :D
OdpowiedzUsuńA jaki próbowałeś do tej pory? Który z przepisów tutaj Cię najbardziej zainteresował?
UsuńTe przepisy są nowe dla mnie, przygotowuję majonez domowy z jednego przepisu, ale mogę to zmienić.
OdpowiedzUsuńTak, zawsze warto próbowac nowości. Ja chetnie poznałabym Twoja recpeturę. :)
UsuńMój mąż robi świetne domowe majonezy. Wersja roślinna to dla mnie spore zaskoczenie.
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia zjadać majonezy :);) ciekawe jaki jeszcze mogłabym przygotować, aby podszedł nam smakowo .. :) Wersja roślinna tak - ale w mniejszej ilości od tej z żółtek :) póki co
UsuńW sumie raczej nie stosuję majonezu :D
OdpowiedzUsuńMy bez majonezu żyć nie możemy.. ;) nawet jesli w którymś momencie zastąpimy go sosem, oliwką, itp, to i tak nam brakuje tego smaku.
UsuńLubię takie zdrowe i domowe propozycje.
OdpowiedzUsuńJa też je plubiłam :)
UsuńPodziwiam, bo mnie by się nie chciało robić ;) A na pewno zdrowszy i smaczniejszy niż ten ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńTak sobie postanowiłam, że zmienimy radykalnie zawartość naszej lodówki... i małymi krokami próbujemy zbilansować tę żywność. Te majonezy są bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu. Ja przeznaczam na zrobienie zapasów dodatków do potraw, czy domowej granoli jeden dzień w tygodniu (2 dodatkowe godziny), oprócz standardowego gotowania i wiem co jem... naprawdę warto wygospodarować ten czas..dla zdrowia swojego i bliskich
UsuńTradycyjny majonez na żółtkach robiłam w domu i fajnie smakował, majonez roślinny to dla mnie nowość, chętnie spróbuję tej wersji :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to też nowość, choć ja wolę jeść jednak majonez z żółtek :)
Usuńja tylko winiary:) innego nie przelknę
OdpowiedzUsuńNiestety też lubię jego smak, ale mimo to znalazłam inny zdrowy i te też przygotowuję w domu.
UsuńJa też robię czasem domowy majonez, także taki wegański - bez żółtek :)
OdpowiedzUsuń