niedziela, sierpnia 18, 2019 8

knedle domowe - palce lizać!

Witajcie, szybciutko pedzę z przepisem dla Was. Dzisiaj był bardzo 'leniwy', rodzinny dzień. Do tego stopnia, że nawet nie chciało mi się zaglądać na bloga. A tyle mam ciekawych rzeczy do publikowania, choć przyznam, że ostatnio jestem tą w domu, która spędza najmniej czasu przed tv, czy komputerem. Tak naprawdę dopieszczam kwestie domowe, i jestem ogromnie szczęśliwa, że mogłam np. posegregować wszystkie swoje kolekcje książek, czy też poukładać porcelanę przysłaną z Polski..
Nadeszła też moja ubrana ponad trzy lata temu sukienka ślubna, którą wyparowałam i wisi od dwóch dni w salonie, (nie mam jeszcze chęci jej schować do mojej garderoby). Och jak dobrze, że nie sprzedałam jej w Polsce, teraz mam pamiatkę, a jak ją zobaczyłam to aż sie popłakałam. Bo powiem Wam, że uwielbiam swoja sukienkę, i uwielbiam być żoną. Jestem dumna z naszej miłości i z naszego małżeństwa :) Więc chyba zrozumiałe jest, że wzruszyłam się. Łza w oku zakręciła mi sie też, kiedy otworzyłam przepiśnik rodzinny i zobaczyłam przepis na domowe knedle.
I wiecie co? Dzisiaj zrobiłam na podwieczorek. Wysżło 14 sztuk. 6 bardzo dużych ze śliwkami i reszta z jagodami. Ciasto jest delikatne, ale się nie rozpada. Miałam dwa rodzaje (pozostałych w domu) śliwek i jagody mrożone. Mój mąż zjadł cały talerz knedli i aż go wylizał. Nawet Alexander zjadł dwa knedle z jagodami. Ja uwielbiam ze śliwkami... Do nich dodałam odrobinę jogurtu owocowego (polewa). Tak więc polecam z czystym sumieniem. 

Knedle domowe
Składniki:

0,5 kilograma ziemniaków ugotowanych
1 pełna szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka masła
sól
owoce 
jogurt/cukier
Sposób wykonania:
  • Ugotować ziemniaki i zlać wodę
  • Jeszcze ciepłe zetrzeć przez sitko
  • Do ziemniaków dodać masło
  • Ugnieść dosolić i ostudzić
  • W tym czasie przygotować owoce
  • Wyłożyć kulke ziemiaków na stolnicę
  • Wysypać mąkę w środek i wbić jajko
  • Zagnieść bardzo szybko, podsypywać trochę mąką
  • Uwałkować długi wałek na szerokość 8 cm
  • Ciąć wałek na kilkanaście części
  • Wstawić wodę w garnku i zagotować
  • Każdą cześć ciasta rozgnieść tworząc wgłębienie
  • Na knedle ze śliwkami zrobić większe wgłębienia
  • W otwór nadziewać owoce i zamknąć
  • Ukulać dłońmi w knedle 
  • Od razu wkładać do wody
  • Polecam śliwkowe gotować oddzielnie od jagodowych




8 komentarzy:

  1. Powiem tak, że ślicznie wyglądają ale przenigdy ich nie jadłam niestety :D

    ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, udały mi się te knedle i przyznam, że ja też dłuuuugo nie jadłam domowych knedli. Ale od czego się ma ręce i fajną kuchnię, w której wszystko nam 'wychodzi' ;) Staram się nie jeść zbyt często mącznych dań. Ostatnio wręcz wybieram warzywa i owoce. Ale gdy tak popatrzyłam w przepis i przypomniałam sobie ich smak...

      Usuń
  2. Bardzo dawno ich nie jadłam, na pewno minęło kilka lat! Koniecznie muszę zrobić,tym bardziej, że Twoje zdjęcia narobiły mi smaka. 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, na pewno zaspokoisz swój apetyt na długo. Choć powiem Ci, ze mój mąż stwierdził iż mogę robić co tydzień :D

      Usuń
  3. Ja to nawet nie pamiętam jak one smakują, bo x lat temu je jadłam i z chęcią skosztowałabym smak swojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak trochę z dala od domowych wyrobów mącznych, więc też rzadko jadam :) Ale powiem Ci, że chyba zrobię jeszcze raz...

      Usuń
  4. Knedle ze śliwkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Zdecydowanie muszę sobie je zrobić w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam koniecznie, to banalny przepis - a będziesz zachwycona :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik