Hej hej znajomi. Dzisiaj miał być inny przepis, ale jakoś tak mi kolorystycznie nie pasował do wczorajszego wpisu i opublikuję go za tydzień. A teraz dla Was kolejna propozycja idealnie pasującą na lato. Przepisy są znów na zimno, i znowu dwa. Wiem, że lubicie, więc zapraszam Was na kawę mrożoną o smaku jagodowym, a dla tych, którzy podobnie jak ja nie piją kawy, mam smaczną, aromatyczną herbatę mrożoną o smaku jagodowym. Pewnie ten pierwszy przepis wydaje Wam się trochę nietypowy, niespotykany. Okazuje się, że jagody idealnie wręcz pasują do kawy. Co więcej taka kawa jest wyjątkowo aromatyczna. Piliśmy z mężem taką w ubiegłe wakacje w kawiarni w Polsce, tyle, że wtedy do kawy dodana był ogromna porcja bitej śmietany. Pychotka! Tak więc z myślą o naszej rodzince przygotowałam napoje mrożone. Dla męża kawę z nutką jagodową, a dla mnie (dla Alexandra też mniejszą porcję) herbatę mrożoną. Innowacją jest mleko skondensowane jako dodatek do obu napojów. Może nie jest to najzdrowsza wersja (możecie zastąpić mlekiem zwykłym). ;)
Kawa/herbata mrożona o smaku jagodowym
Składniki:
1 szklanka mocnej kawy (rozrzedzone espresso)
1 szklanka mocnej herbaty jagodowej
kostki lodu z jagodami (borówkami) wewnątrz
syrop Monin o smaku jagodowym
mleko skondensowane z puszki
Sposób przygotowania:
- Zamroź kostki lodu, w każdej umieść po jednej jagodzie
- Przygotuj pojedyncze espresso, rozcieńcz je w letniej wodzie
- Lub przygotuj swoją ulubioną kawę i przecedź przez sitko
- Zaparz herbatę jagodową w szklance wody
- Ostudź, lub wstaw szklanki do lodówki
- Po zamrożeniu kostek wsyp je do wysokich naczyń
- Jedną szklankę zalej kawą a drugą szklankę herbatą
- Jeśli robisz w specjalnych shakerach, możesz wstrząsnąć
- Wlej do każdego z napojów po trochu mleka skondensowanego
- Na koniec wpuść odrobinę syropu monin (dla koloru)
- Podawaj od razu, na zimno, ze słomką
- Możesz udekorować bitą śmietaną
Uwielbiam pić kawę mrożoną, w szczególności jak upały na zewnątrz. Jagodowej wersji co prawda nie piłam, ale wszystko przede mną ;)
OdpowiedzUsuńJagodowy smak jest idealnie skomponowany w tej kawie :) Same jagody (borówki angielskie) dają już taki ciekawy posmak. Ale można dolać odrobinę moninu. :) Powiem Ci, że posmakowałam odrobinę przygotowując, i nie różniła się ta kawa od kupionej w profesjonalnej kawiarni. ;) A na koniec zjadłam borówki i były nasiąknięte kawą. Aktualnie nie piję kawy, ale herbate wypiłam z ogromnym apetytem! Polecam również herbatę
UsuńLubię tradycyjny smak kawy z mlekiem i taką zazwyczaj robię latem
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona cappuccino :) Ale ostatnio nie piję :) Mój mąż był zachwycony!
UsuńKawę mrożoną zwłaszcza, lubię chyba w każdej postaci, nawet jesli wielu rodzai jeszcze nie piłam :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie tęsknię za smakiem kawy, ale za to aromat kawy uwielbiam chłonąć od rana :) Aktualnie przyrządzam codziennie mężowi kawę z chemexu :) Uwielbiam się w to 'bawić', mam na to czas i jak sie nawącham... ;)
UsuńBardzo ciekawi mnie smak takiej kawy w połączeniu z herbatą, spróbuję zrobić, bo na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńA tak, to nie piłam, no może łyczka ;) Mąż pił kawę, a my z synkiem herbatę.
UsuńNigdy wcześniej o takich nie słyszałam, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNowości są do wypróbowania, wiec polecam Kasiu :)
UsuńBardzo ciekawa jestem smaku tego napoju :)
OdpowiedzUsuńKawy, czy herbaty? :)
Usuń