niedziela, kwietnia 28, 2019 8

keks angielski

Tak sobie w tym roku pomyślałam, że zasmakuję trochę cukierni angielskiej i zrobię oprócz tradycyjnej babki keks - bardzo popularne w UK ciasto, przepełnione bakaliami. Keks angielski od polskiego z pewnością różni się tym, że nasącza się go po upieczeniu syropami, a w najlepszym wydaniu brandy (tu poleca się cherry). Keks angielski jest mocno wilgotny, jest sycący i bardzo ciężki, gdy go podniesiemy. Poza tym zazwyczaj gospodynie go bogato dekorują bakaliami, choć to już zależy od domostwa. U mnie udekorowałam bardzo bakaliowo, jednak zastąpiłam suszone morele brzoskwiniami z puszki, z których syrop zlałam i wymieszałam na ciepło z marmoladą morelową. Dzięki temu miałam syrop do podlania całego keksu po upieczeniu. Jednak pamiętajcie, że jeśli będziecie trzymać keks dłużej niż 2-3 dni, to świeże owoce z wierzchu należy zjeść do tego czasu, lub usunąć i zastąpić je bakaliami. Ja tak zrobiłam, po dwóch dniach, zresztą w Poniedziałek Wielkanocny wyruszyliśmy w kilkudniową podróż i musiałam przygotować prowiant na drogę i pobyt. Zatem elegancko rozdzieliłam keks i przygotowałam go w innej formie niż ta świąteczna, którą widzicie na zdj. (dekoracyjna). Część keksu oczywiście przetrwało owinięte w folii w lodówce, i jedliśmy go z naszymi gośćmi jeszcze kilka dni po Świętach. Tak naprawdę keks angielski to takie ciasto, które im dłużej leży, tym lepsze jest! I to się sprawdziło. 

Keks Angielski
Składniki:

bakalie: garść suszonej żurawiny, garść suszonych rodzynek, garść suszonych daktyli, garść skórek kandyzowanych z cytryny i z pomarańczy, posiekane orzechy 150 gram, Do dekoracji: orzechy, daktyle, migdały, morele (u mnie brzoskwinie), można udekorować kandyzowanymi wiśniami (jeśli uda Wam się kupić)

ciasto: pełna szklanka mąki pszennej, 6 jajek, szklanka brązowego cukru, kostka miękkiego masła, 1 czubata łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, alkohol do polewania, lub syrop z wody i konfitury morelowej

Sposób wykonania:
  • Mąkę mieszamy w misce z bakaliami (zostawiamy trochę bakali do dekoracji)
  • Miksujemy masło krótko i dodajemy cukier, ucierając całość kilka minut
  • Dodajemy do masy maślanej po jednym jajku i miksujemy co chwilę
  • Do ostatniego jajka dosypujemy łyżkę mąki i miksujemy chwilę
  • Dodajemy trochę skórek z cytrusów i wsypujemy mąkę z bakaliami
  • Na koniec delikatnie mieszamy te bakalie w cieście kilka razy
  • Tortownicę smarujemy i obsypujemy, nastawiamy piekarnik na 150 stopnii
  • Wykładamy równomiernie ciasto i wyrównujemy
  • Pieczemy 30 minut w 150 stopni a potem  przez 2 godziny w temperaturze 140 stopni
  • Jeśli cchemy jeść keks po kilku dniach - to pieczemy krócej
  • Jeżeli chcemy jeść keks po 2 tygodniach pieczemy jak najdłużej
  • Przed jedzeniem keks smarujemy syropem (konfitura z wodą, alkohol z konfiturą)
  • Dekorujemy bakaliami


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest smaczny! Kiedyś nie lubiłam keksu, ale ten angielski jak dla mnie mógłby stać na moim stole co miesiąc :)

      Usuń
  2. Keksy bardzo lubię.
    Chetnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! O to właśnie mi chodziło :) zachęciłam :)

      Usuń
  3. Dzisiaj mamy już inny plan na cistao ale jutro robimy to 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Dla piąteczki to musi być ciacho za ciachem :) no chyba, że z brandy - to już dla dwójki ;) pozdrawiam

      Usuń
  4. Piękny keks wyszedł! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik