niedziela, grudnia 09, 2018 16

Piernik Staropolski

Czy zgodzicie się ze mną, że nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez prawdziwego, aromatycznego piernika? Nie wiem jak u Was to wygląda, ale w moim domu rodzinnym z lat dzieciństwa zawsze były trzy podstawowe ciasta pieczone i jedno kupowane tortowe. Wśród tych ciast domowych był piernik. Tak myślę, że piernik to takie ciasto bez którego nie ma Świąt grudniowych, no bo kiedy jak nie teraz? ;). A teraz postanowiłam przygotować taki pyszny piernik, tym razem w wersji po staropolsku wg Pawła Małeckiego. Zrobiłam go z wielką chęcią, bo w tym roku będziemy się gościć u rodziny, i  przed wyjazdem z okazji Świąt, piec ciast już nie będę. A apetyt na piernik mam ogromny. Moja rodzinka też bardzo polubiła moje pierniki, choć robię je rzadko, ot od Święta ;)  Piernik jest pyszny i przełożony jest marmoladą, wypełniony orzechami i obłożony marcepanem, a także czekoladą. Ponieważ nie jest to mój przepis, podaję składniki, a recepturę znajdziecie na stronie Lidl. Klik. A tu Klik znajdziecie inne przepisy z książki - Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego. Polecam Wam bardzo :) 

Piernik Staropolski

SKŁADNIKI
CIASTO
  • masło – 200 g
  • miód – 150 g
  • przyprawa do piernika – 40 g
  • kakao – 15 g
  • kardamon mielony – 3 szczypty
  • cynamon – 0,5 łyżeczki
  • jaja rozmiar L – 4 szt.
  • cukier trzcinowy – 50 g
  • mąka żytnia pełnoziarnista – 60 g
  • mąka pszenna tortowa – 80 g
  • mąka ziemniaczana – 20 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • soda – 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie – 50 g
POWIDŁA DO PRZEŁOŻENIA
  • powidła – 250 g
  • miód – 50 g

POLEWA CZEKOLADOWA

  • śmietanka 30% UHT – 100 ml
  • miód – 30 g
  • czekolada deserowa – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • masło – 20 g
  • masa marcepanowa – 400 g
  • orzechy włoskie – 100 g


16 komentarzy:

  1. wyglaąda przepysznie, aż mi się go zachciało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mega pyszny i czego też nie widać na zdjęciu spory (ciężki) także będzie na Święta jak znalazł :)

      Usuń
  2. Przepis z przyjemnością wykorzystam, przyda się taka piernikowa odmiana na naszym wigilijnym
    stole. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że pierniczki to już tradycja, a tym razem będzie piernik ?
      Ten jest bardzo smaczny, a co ważne wilgotny i polany czekoladą. :)

      Usuń
  3. Zjadłabym taki ale sama go nie upiekę bo wypieki mi nigdy nie wychodzą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc może Ktoś Ci pomoże? Wiesz, ja Ci powiem, że ja zdecydowanie lepiej lubię zjeść wypieki innych osób, choć przyznam, że z czasem w kuchni idzie mi coraz lepiej :) Już nie mogę się doczekać, kiedy zawitamy u teściów i zjem pyszne ciasta u mamy mojego męża :)

      Usuń
  4. U mnie raczej nie może byc świąt bez makowca według przepisu babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się makowiec musi być w Święta zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie :) ale piernik uwielbiam zjeść właśnie teraz.. Myślę, że makowiec będę jadła u teściów :) Smacznego Madziu.

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od patrzenia na zdjęcie ślinka mi cieknie! Co prawda upiekłam już pierniczki na choinkę, ale na święta pierników nigdy za wiele ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, to ten moment najbardziej odpowiedni w roku :)

      Usuń
  7. Ależ wspaniały piernik! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, najlepszy jaki w życiu jadłam :) szczerze choć trochę sobie 'słodząc', ale cóż, nie wszystko co robimy sami, nam smakuje najlepiej - w tym przypadku TAK :) Przesyłam pozdrowienia

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik