Gdy są moje urodziny, to obowiązkowo musi być ciemny tort. W sumie nagłowiłam się trochę, który najchętniej bym zrobiła i zjadła, a tak naprawdę zjadłam tylko jeden kawałek. Abyście się nie odstraszyli informuję, że jest pyszny i ogromny! Ale ja jestem na diecie. Jednak zwykłam robić torty na nasze urodziny i nie mogłam sobie pozwolić, aby tym razem było jakiekolwiek odstępstwo. I całe szczęście, że tort się udał, bo mieliśmy tym razem niespodziewanych gości, których mogłam poczęstować smakowitym snickersem. Fotki środka nie zdążyłam zrobić (dziś mój mąż chwycił dwa ostatnie kawały), ale w środku prezentuje się dokładnie tak, właśnie stąd zaczerpnęłam przepis. Ja dodatkowo udekorowałam biszkoptami, aby był bardziej stabilny. Bardzo Wam polecam, bo jest pyszny!
Składniki:
Ciasto
175 gr mąki
175 ml wody
75 gram kakao
275 gram cukru
2 jaja
75 ml oleju
175 ml kremowego jogurtu
1 łyżeczka pr. do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Mus karmelowy 200 g sosu karmelowego
400 g kremu do bitej śmietany
60 gramów masła orzechowego
10 g żelatyny
40 g (opcjonalnie) cukier w puder
Dodatki 150 gram polewy czekoladowej
100 ml bitej śmietany
1 łyżeczka miodu
500 g sosu karmelowego
100 gram smażonych i niesolonych orzechów ziemnych
Biszkopty, snickersy, oreo, jeżyny do udekorowania
Sposób wykonania:
Ciasto
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- Zagotować wodę. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni
- Następnie w misce wyłożyć jajka, dodać cukier, sól
- Wymieszać. Wyłożyć olej, jogurt i przegotowaną wodę.
- Wymieszać. Na koniec dodać suche składniki
- Zmiksować szybko
- Piec 45-55 minut
Mus karmelowy
- Przygotować 2 porcje sosu karmelowego po 100 ml
- Najpierw rozpuścić żelatynę w 100 ml zimnej wody
- Następnie ubić bitą śmietanę
- Ogrzać żelatynę na parze
- Dodać 1 łyżeczkę karmelu do żelatyny
- Resztę karmelu i masło orzechowe dodać do ubitej śmietany
- Następnie wmieszać żelatynę mikserem przy niskiej prędkości
- Do drugiej części sosu karmelowego (500 ml) dodać posiekane orzechy
- Wyciąć 3 blaty i umieścić na jednym połowę musu karmelowego
- Nałożyć połowę sosu karmelowego z orzechami (250 ml)
- Przykryć drugim blatem
- Na drugim blacie zrobić to samo i nałożyć ostatni blat na wierzch.
- Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny
Polewa
- Przygotować glazurę: rozprowadzić czekoladę w śmietanie,
- Można dodać trochę orzechów laskowych i miodu
- Polewać lekko torcik pozwalając spływać czekoladzie
- Udekorować czekoladą, ciastkami, owocami i batonami
Wczoraj jadłam snickersa, ale podejrzewam, żę ni był nawet w połowie tak dobry jak twój :)
OdpowiedzUsuńNie myślałam, że ciasto (tort) może być aż tak dobre :) Co tu dużo mówić, snickers jest pyszny :)
UsuńSmak snickersów pamiętam jako coś wspaniale pysznego, domyślam się, jaki smak mógł mieć Twój
OdpowiedzUsuńJeszcze nie składałam Ci życzeń - na nie zawsze pora, mimo, że urodziny przecież już miałaś - Zdrowia Ci życzę, samych wspaniałych chwil! ❤
Bardzo Ci dziękuję. Lubię ten czas ,swoich urodzin. Jakoś tak jest, że ciemne torty bardzo mi do jesieni pasują :)
UsuńPieknie wygląda.Skorzystam z przepisu.bez tych ciasteczek.taki klasyczny tort.Prawdziwy.
OdpowiedzUsuńMasz rację, taki klasyczny tort zawsze lepiej smakuje, ja dołożyłam biszkopty i dekorację dla wyglądu. Potem trzeba to zdjąć za każdym razem. Ale też czasem, gdy wykonuję torty (modyfikując je) mam troszkę problem z konsystencją. Zazwyczaj wychodzą mi dość płynne kremy i niestabilne torty. A ten o dziwo, nawet bez tej 'ramy' byłby stabilny ;)
UsuńTort pięknie i smakowicie się prezentuje, chętnie bym skosztowała, a i sympatyczne życzenia urodzinowe pozostawiam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, jest mi miło. :) Przyjemnego wieczoru
UsuńUwielbiam snickersa, więc tort zjadłabym w momencik :P
OdpowiedzUsuńNie daliśmy rady nawet my. To chyba dlatego, że ja zjadłam niewiele ;) Tort był smaczny, i olbrzymi, ledwo go utrzymałam w ręce. :)
Usuń