Dla nas tak naprawdę lato jeszcze się nie skończyło, a wakacje wciąż trwają, bo tutaj gdzie jesteśmy życie toczy się jakoś tak wolniej. Z południa Polski przejechaliśmy przez Centralną, i już teraz jesteśmy na północy, co jak się okazało było idealnym rozwiązaniem dla nas. Bo jeszcze wczoraj grzaliśmy się na piasku, w ciepłych dla nas temperaturach (24 stopnie), a potem poszliśmy na najpiękniejszą plażę jaką kiedykolwiek widziałam w Polsce, tylko po to aby puszczać latawiec Alka. Jeśli lato to oczywiście letnie owoce i ... gofry! Kochani, mam dla Was gościnny przepis od kogoś zaprzyjaźnionego, kto raczył nas w ogrodzie rarytasami w postaci tego pysznego deseru. Porwałam z przepiśnika tej osoby dwa przepisy na różne gofry. My jedliśmy klasyczne na słodko, ale udało mi się spisać jeszcze inny bardzo oryginalny przepis na nietypową wersję z cukinią.. (tutaj nie widać). Ponoć wychodzą wyjątkowo smaczne. Nie ma to jak zjeść w Polsce gofry, polane domowymi przetworami uzyskanymi z ogrodu, na świeżym powietrzu, z bliskimi..
Gofry klasyczne
Składniki:
500 gram mąki pszennej
30 gram cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
350 ml mleka
80 gram masła
4 jajka
Sposób przygotowania:
- Rozpuścić masło w rondelku
- W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, sól
- Do tej miski pomału dolewać mleko ubijając mikserem
- Następnie dodać rozpuszczone masło i ubijać
- Zwiększyć obroty, aby dobrze napowietrzyć
- Piec gofry na gofrownicy przez około 4 minuty
Gofry z cukinią
Składniki:
250 gram mąki
1 cukinia
250 gram masła
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Rozpuścić masło w rondelku
- Zetrzeć cukinię na drobnej tarce
- Dobrze odcisnąć z soku startą cukinię
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę
- W drugiej miseczce wymieszać żółtka z mąką
- Dodać rozpuszczone masło
- Na koniec dodac cukinię i wymieszać delikatnie
- piec około 4 minuty w gofrownicy
Kocham gofry, zresztą, chyba wszyscy u mnie w domu:D Zawsze gdy przyjeżdżam do domu na weekend mój Dziadek wola że zjadłby gofra..:D No to nie mam innego wyjścia jak tylko je zrobić:D Te z cukinią to nowość dla mnie:)
OdpowiedzUsuńFajnie maja z Tobą, jesteś w domu wybawicielką ;) Wiem co to znaczy apetyt na gofry :) czasem się zdarza i mi :) Dla mnie gofry z cukinią to też niespodzianka, ale pewnie kiedyś w wolnej chwili je zrobię :)
UsuńWyglądają bajecznie i narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńKasiu, koniecznie wypróbuj :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam gofry w wersji podstawowej bez jakichkolwiek innych dodatków. Najlepiej smakują mi z cukrem pudrem ;)
OdpowiedzUsuńCzasem mnie chwyta chęć na takie zwykłe z cukrem pudrem :) ale te w gościnie, wyjątkowo pyszne - więc nie odmawiam :)
UsuńKlasyczne też robię na masełku, a z cukinią....nie wpadlabym na taki pomysł :)
OdpowiedzUsuńI ja bym nie wpadła, ale przepis od koleżanki mam :) jestem ich smaku bardzo ciekawa.. :)
UsuńGofry z cukinią... Muszę to zjeść!
OdpowiedzUsuńMi mówić nie musisz.Jestem też w kolejce do ich zrobienia :) Póki co umiem przygotować tylko wersję podstawową ;)
UsuńDawno nie miałam tak dużej ochoty na gofry jak po przeczytaniu tego tekstu :)
OdpowiedzUsuńGdy widzę na ulicy ludzi z gofrem w ręku, od razu pędzę do budki ;) właśnie takie coś zdarza mi się raz w roku w Polsce. Ale tym razem w gościnie :)
Usuń