niedziela, czerwca 10, 2018 4

torcik makowy z musem z czarnych porzeczek - Kuchnia Lidla

Witajcie w tę przyjemną niedzielę. Dzisiaj troszkę upały odpuściły w Irlandii Północnej. Powiem szczerze, że nawet cieszę się tym lekkim, rześkim powiewem i chmurkami na niebie. Ostatnie dni wykorzystaliśmy na przebywanie na świeżym powietrzu, oraz na testowanie prezentu Alexandra - autka, które dostał na swoje 5 urodziny. Tak więc czas pięknej pogody został idealnie wykorzystany na spacery. Tych już też mamy pod dostatkiem po ostatnim urlopie w Polsce. Nasze 'przed wakacje' były bardzo udane. To cieszy, bo powróciliśmy wypoczęci i bardzo opaleni. Z kolei teraz szykujemy się na party urodzinowe synka. Dla Was mam wspaniały przepis pochodzący oczywiście z książki Kuchnia Lidla - tym razem wg Pawła Małeckiego. Torcik makowy jest ciastem podawanym na zimno i możecie wykorzystać do jego przyrządzenia przeróżne owoce. Oczywiście najlepiej jeśli będą to owoce sezonowe. Jak widzicie torcik ma wspaniały kolor. U mnie pojawiają się porzeczki czarne z gotowego syropu ze słoiczka, do dekoracji użyłam trochę porzeczek, a część jagód. W przepisie znajdziecie sposób na przygotowanie syropu (ja miałam gotowy). Zachęcam szczególnie w upalne dni do takiego wypieku, który potem serwujecie z lodówki. To torcik, który zrobiłam w dniu urodzin synka i do wieczora już go nie było. Pyszny o wyrazistym smaku torcik na gorące dni.


Torcik makowy z musem z czarnych porzeczek


Składniki:

BISZkOPT MAKOWY

  • jajka, rozmiar L – 4 szt. (białka oddzielone od żółtek)
  • cukier trzcinowy – 80 g
  • mąka pszenna tortowa – 80 g
  • mielony mak - 70 g
  • rodzynki – 30 g
  • oliwa – 2 łyżki

MUS Z CZARNYCH PORZECZEK

  • czarne porzeczki – 200 g
  • cukier – 100 g
  • żelatyna – 10 g
  • woda – 50 ml
  • śmietanka 30% - 400 ml

PONCZ DO NASĄCZENIA TORTU

  • woda – 30 ml
  • cukier – 30 g
  • nalewka wiśniowa – 50 ml

DODATKI

  • kakao
  • świeże owoce


Sposób wykonania:

  • Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier
  • Rodzynki namoczyć w nalewce wiśniowej 
  • Do ubitej piany dodać żółtka, dokładnie wymieszać
  • Wsypać przesianą mąkę oraz mielony mak – wymieszać
  • Na koniec wsypać odsączone i posiekane rodzynki
  • Wlać oliwę i ponownie wymieszać
  • Masę równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C - 190°C  /10-12 min
  • Kiedy ciasto przestygnie, wyciąć z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm
  • Namoczyć żelatynę w wodzie. Ubić śmietankę
  • Porzeczki z cukrem zagotować na patelni. Dodać napęczniałą żelatynę
  • Całość dokładnie miksować i odstawić do przestygnięcia (nie ostygnięcia)
  • Letnią masę porzeczkową stopniowo łączyć z ubitą śmietaną
  • Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić i mieszać z pozostałą nalewką wiśniową 
  • Wycięty krążek biszkoptu umieścić na dnie tortownicy o średnicy 21 cm
  • Skropić ponczem, a następnie posmarować połową musu z czarnych porzeczek
  • Położyć kolejny krążek, również skropić go ponczem i wyłożyć pozostałą część musu
  • Wyrównać. Wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu
  • Posypać kakao i udekorować świeżymi owocami


4 komentarze:

  1. Makowy......kocham :) Jednak porzeczki wymieniłabym na inne owoce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W roku ubiegłym robiłam z morelami i brzoskwiniami :) był pyszny :)
      No.. powiem Ci, że u nas im kwaśniej i 'ostrzej' tym bardziej oryginalnie i nawet synek zjada wręcz łykając w całości :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, gdy tylko żar z nieba 'się leje', w głowie mam całe mnóstwo takich torcików na zimno :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik