Witajcie w tę przyjemną niedzielę. Dzisiaj troszkę upały odpuściły w Irlandii Północnej. Powiem szczerze, że nawet cieszę się tym lekkim, rześkim powiewem i chmurkami na niebie. Ostatnie dni wykorzystaliśmy na przebywanie na świeżym powietrzu, oraz na testowanie prezentu Alexandra - autka, które dostał na swoje 5 urodziny. Tak więc czas pięknej pogody został idealnie wykorzystany na spacery. Tych już też mamy pod dostatkiem po ostatnim urlopie w Polsce. Nasze 'przed wakacje' były bardzo udane. To cieszy, bo powróciliśmy wypoczęci i bardzo opaleni. Z kolei teraz szykujemy się na party urodzinowe synka. Dla Was mam wspaniały przepis pochodzący oczywiście z książki Kuchnia Lidla - tym razem wg Pawła Małeckiego. Torcik makowy jest ciastem podawanym na zimno i możecie wykorzystać do jego przyrządzenia przeróżne owoce. Oczywiście najlepiej jeśli będą to owoce sezonowe. Jak widzicie torcik ma wspaniały kolor. U mnie pojawiają się porzeczki czarne z gotowego syropu ze słoiczka, do dekoracji użyłam trochę porzeczek, a część jagód. W przepisie znajdziecie sposób na przygotowanie syropu (ja miałam gotowy). Zachęcam szczególnie w upalne dni do takiego wypieku, który potem serwujecie z lodówki. To torcik, który zrobiłam w dniu urodzin synka i do wieczora już go nie było. Pyszny o wyrazistym smaku torcik na gorące dni.
Torcik makowy z musem z czarnych porzeczek
Składniki:
BISZkOPT MAKOWY
- jajka, rozmiar L – 4 szt. (białka oddzielone od żółtek)
- cukier trzcinowy – 80 g
- mąka pszenna tortowa – 80 g
- mielony mak - 70 g
- rodzynki – 30 g
- oliwa – 2 łyżki
MUS Z CZARNYCH PORZECZEK
- czarne porzeczki – 200 g
- cukier – 100 g
- żelatyna – 10 g
- woda – 50 ml
- śmietanka 30% - 400 ml
PONCZ DO NASĄCZENIA TORTU
- woda – 30 ml
- cukier – 30 g
- nalewka wiśniowa – 50 ml
DODATKI
- kakao
- świeże owoce
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier
- Rodzynki namoczyć w nalewce wiśniowej
- Do ubitej piany dodać żółtka, dokładnie wymieszać
- Wsypać przesianą mąkę oraz mielony mak – wymieszać
- Na koniec wsypać odsączone i posiekane rodzynki
- Wlać oliwę i ponownie wymieszać
- Masę równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C - 190°C /10-12 min
- Kiedy ciasto przestygnie, wyciąć z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm
- Namoczyć żelatynę w wodzie. Ubić śmietankę
- Porzeczki z cukrem zagotować na patelni. Dodać napęczniałą żelatynę
- Całość dokładnie miksować i odstawić do przestygnięcia (nie ostygnięcia)
- Letnią masę porzeczkową stopniowo łączyć z ubitą śmietaną
- Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić i mieszać z pozostałą nalewką wiśniową
- Wycięty krążek biszkoptu umieścić na dnie tortownicy o średnicy 21 cm
- Skropić ponczem, a następnie posmarować połową musu z czarnych porzeczek
- Położyć kolejny krążek, również skropić go ponczem i wyłożyć pozostałą część musu
- Wyrównać. Wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu
- Posypać kakao i udekorować świeżymi owocami
Makowy......kocham :) Jednak porzeczki wymieniłabym na inne owoce :)
OdpowiedzUsuńW roku ubiegłym robiłam z morelami i brzoskwiniami :) był pyszny :)
UsuńNo.. powiem Ci, że u nas im kwaśniej i 'ostrzej' tym bardziej oryginalnie i nawet synek zjada wręcz łykając w całości :)
Bardzo letnia propozycja :)
OdpowiedzUsuńTak, gdy tylko żar z nieba 'się leje', w głowie mam całe mnóstwo takich torcików na zimno :)
Usuń