Kremówka. Marzenie, ciastko rozpływające się w ustach, maślane, budyniowe, śmietanowe. Znakomite ciastko na weekend. Kremówkę jemy dwa, trzy razy w roku, mamy w Polsce swoją ulubioną cukiernię, która robi je wyjątkowo dobrze. Ja pokusiłam się o wypróbowanie w domowych warunkach, przy użyciu rękawa cukierniczego, chciałam aby były nie tylko smaczne, ale także efektowne. Skorzystałam z przepisu Kuchni Lidla - Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego. To dobrze znana mi książka kucharska z której przepisów korzystam przy okazji weekendowych wypieków. Kuchnia pachnie domowymi deserami, tak, jak pachną kremówki. Kto ich nie lubi? Znane są w Europie, a może i w innych zakątkach ziemi... Mój maż bardzo miło wspomina kremówki domowe - robione przez swoją mamę na Słowacji. To kremówki śmietanowe i z drugą warstwą budyniową, bardzo podobne do tych znanych nam w Polsce pod nazwą napoleonki. Moje kremówki mają jedną warstwę kremu (śmietanowo-budyniowego), i zawierają alkohol. Z kolei ciasto jest kruche, nie - typowe listkowe, ani też francuskie. Polecam je osobom, które lubią oryginalne smakołyki.
Bardzo kruche i bardzo puszyste kremówki
Składniki:
Ciasto: 220 gram mąki pszennej,
1 i 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany
kilka łyżek zimnej wody
10 gram masła
10 ml spirytusu
1 łyżeczka cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
500 ml oleju
Krem: 50 ml wody
100 gram cukru
4 żółtka
6 gram żelatyny
40 ml spirytusu
400 ml śmietanki UHT 30 %
Dodatki: cukier puder
świeże owoce
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie
- Dodać żółtka, spirytus, sól, masło, cukier puder, śmietanę
- Posiekać nożem a następnie zagnieść wszystkie składniki
- Ciasto wyrabiać ugniatając pięścią i czasem uderzając o stolnicę
- Wyrobione ciasto zwinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 min
- Rozgrzać olej, po wyjęciu ciasta rozwałkować je bardzo cienko
- Wyciąć z ciasta okręgi na 8 cm i podsmażać je na patelni
- Usmażone ciastka wykładać na papier i ostudzić
- Z wody i z cukru ugotować syrop
- Żółtka ubić mikserem dolewając pomału gorący syrop
- Ubić na puszystą masę, w tym czasie zalać żelatynę 40 ml wody
- Po napęcznieniu żelatynę rozpuścić w mikrofali
- Następnie żelatynę dodać do masy jajecznej
- Dodać do masy spirytus i zamieszać
- Pozostawić do wystygnięcia
- Ubić śmietankę i do letniej masy wmieszać
- Wstawić do lodówki i gdy krem będzie chłodny przełożyć ciastka
- Na koniec posypać cukrem pudrem i udekorować owocami
Nigdy jeszcze nie robiłąm sama, ale teraz ślinka mi leci :)
OdpowiedzUsuńA miałam jeść mniej słodkości.....
U mnie odstawienie słodyczy się nie sprawdza :) Za to lepiej się czuję stosując zamienniki cukru białego :) kremówki nie wyobrażam sobie niskokalorycznej.. chyba, że o czymś jeszcze nie wiem :) No cóż jedną można. ??? Pozdrawiam Madziu i życzę miłego czwartku :)
UsuńWyglądają pysznie i choć nie przepadam za słodkim,to raz na jakiś czas nie pogardziłabym taką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, jesteś jednak w tej nielicznej grupie ludzi, którzy za słodyczami nie przepadają.. :) super :)
Usuń