Kolejny weekend to kolejna wyprawa z rodzinką poza miasto. Tym razem zabieramy ze sobą prowiant w postaci pysznego serniczka z rabarbarem. Wykonanie moje nieco odbiega od propozycji oryginalnej, ze względu na mniejszą ilość twarogu (zamiast 1 kg, tylko 400 gram które aktualnie miałam w domu). Jest to ciasto bez glutenu, na zdrowej mące i bez cukru. Zastępujemy to odpowiednikami. Za to rabarbar jest tym warzywem, które niedawno pojawiło się w naszych sklepach i udało mi się dostać czerwoniutkie pędy. Uwielbiamy serniczki, nawet w wersji 'ciasto z serem', uwielbiamy też rabarbar - za jego wyrazisty smak.. Proponuję wersję oryginalną z 1 kg sera białego (twaróg trzykrotnie mielony). Przepis pochodzi z książki Jeść Zdrowiej Kuchnia Lidla.pl. Smacznej niedzieli dla Was!
Sernik z rabarbarem
Składniki:
Spód - 150 gram mąki migdałowej
150 gram mąki ryżowej
150 gram mąki kukurydzianej
5 łyżek ksylitolu
160 gram masła
70 ml mleka
Masa serowa - 6 jajek
1 szkl cukru
170 gram masła
50 gram mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 kg twarogu
Rabarbar - 500 gram rabarbaru
3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
- Mielimy wszystkie składniki spodu w malakserze
- Zagniatamy ciasto w jednolitą masę
- Formę smarujemy masłem i oblepiamy ją ciastem
- Jajka miksujemy z cukrem
- Dodajemy kolejno masło, mąkę, ziarenka l. wanilii, twaróg
- Po uzyskaniu masy przelewamy do formy
- Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki (szer.formy)
- Mieszamy z cukrem pudrem i układamy na masie
- Sernik wstawiamy do piekarnika -160/170 stopni
- Na najniższej półce ustawiamy blachę z wodą
- Pieczemy 90 minut, potem uchylamy drzwiczki piekarnika
Sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam :) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńDobrze to smakowało :) następnym razem zrobię z większej ilości twarogu :) Smak z dzieciństwa, gdy zajadałam się drożdżówkami z rabarbarem.. :)
UsuńSernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam :) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńMadziu, jest przesmaczny :) :)
UsuńTeż jeszcze nie jadłam takiego sernika, a rabarbar uwielbiam, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że tak lubisz rabarbar jak ja :) Polecam!
Usuń