niedziela, marca 11, 2018 10

bananowy chlebek czekoladowy - weekendownik



Zapraszam na zdrowy chlebek bananowy, którego prawdziwym atutem jest mocno czekoladowy smak, a także wilgotna konsystencja :) Jest to rodzaj deseru, który choć słodki, cukru nie posiada w składzie. Możecie go dać dziecku ze świadomością, że otrzymał zdrowy posiłek. Chlebek zabierzecie też ze sobą jako prowiant w podróż. :) A tak poza tym, jest przesmaczny! Proponuję piec w formie w rozmiarze 15X25, jest to idealny rozmiar do podanych składników. Zapraszam po inne przepisy Chocolate Success.


Czekoladowy chlebek bananowy




Składniki:

3 banany
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl kakao
1/2 łyż proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
120 gram masła
2 jajka
2 łyżki miodu
garść bakali
szczypta soli
1/4 szkl jogurtu nat.
aromat waniliowy


Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i utrzyj
  2. Obrane banany rozgnieć i zmieszaj z masą maślaną
  3. W misce połączyć wszystkie sypkie składniki
  4. Sypkie składniki wsypać do masy maślanej
  5. Po wymieszaniu dodaj miód, jogurt i aromat
  6. Rozdrobnij bakalie i wsyp, lekko zamieszaj
  7. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni 
  8. Wylej ciasto do formy i wstaw na 50 min
  9. Po wyłączeniu piekarnika, zostaw przez 15 min





10 komentarzy:

  1. Dziękuję Ci bardzo za przepis i mimo, że nigdy nie pichciłam chleba to z chęcią to zmienię, bo taki na pewno jest smaczny i na dodatek zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyobraź sobie, że ja zazwyczaj próbowałam chlebka bananowego kupnego. Był to jeden kawałek, na więcej nie miałam apetytu. Ale gdy zrobisz swój, przekonasz się, że jest to po prostu smaczne :) Poza tym bardzo zdrowe, wyobraź sobie ile słodyczy dodaje banan, kiedy to nie musisz specjalnie słodzić, a masz naprawdę coś słodkiego do podjedzenia :) polecam

      Usuń
  2. Ja do bananów podchodzę ostrożnie, ale ten chlebek wygląda bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe, dlaczego podchodzisz ostrożne do bananów? Może daj mi znać, co jest z nimi nie tak. Wiesz, ja kiedyś nie lubiłam bananów (smak), ale to się zmieniło już parę lat temu. :) Chlebek mi zasmakował i co ciekawe pomimo ilości bananów, sporo mdlącego smaku znika wewnątrz takiego wypieku. :)

      Usuń
  3. Przepis bardzo chętnie wykorzystam, smaki jakie lubimy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to bardzo ważne, aby lubić ten smak. Pewnie wiele zależy od bananów. Warto użyć średnio dojrzałych. :) polecam, bo nam też zasmakował :)

      Usuń
  4. Ja nie bardzo lubię, ale córka z mężem chętnie by zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już powód, aby zrobić ;) Smacznego!

      Usuń
  5. Świetna sprawa, ja też go widzę jako spód do tortu. Taki "wypaśny" byłby tort, ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, ze o tym też pomyślałam :) i całkiem spory :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik