Zapraszam na zdrowy chlebek bananowy, którego prawdziwym atutem jest mocno czekoladowy smak, a także wilgotna konsystencja :) Jest to rodzaj deseru, który choć słodki, cukru nie posiada w składzie. Możecie go dać dziecku ze świadomością, że otrzymał zdrowy posiłek. Chlebek zabierzecie też ze sobą jako prowiant w podróż. :) A tak poza tym, jest przesmaczny! Proponuję piec w formie w rozmiarze 15X25, jest to idealny rozmiar do podanych składników. Zapraszam po inne przepisy Chocolate Success.
Czekoladowy chlebek bananowy
Składniki:
3 banany
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl kakao
1/2 łyż proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
120 gram masła
2 jajka
2 łyżki miodu
garść bakali
szczypta soli
1/4 szkl jogurtu nat.
aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i utrzyj
- Obrane banany rozgnieć i zmieszaj z masą maślaną
- W misce połączyć wszystkie sypkie składniki
- Sypkie składniki wsypać do masy maślanej
- Po wymieszaniu dodaj miód, jogurt i aromat
- Rozdrobnij bakalie i wsyp, lekko zamieszaj
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni
- Wylej ciasto do formy i wstaw na 50 min
- Po wyłączeniu piekarnika, zostaw przez 15 min
Dziękuję Ci bardzo za przepis i mimo, że nigdy nie pichciłam chleba to z chęcią to zmienię, bo taki na pewno jest smaczny i na dodatek zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWyobraź sobie, że ja zazwyczaj próbowałam chlebka bananowego kupnego. Był to jeden kawałek, na więcej nie miałam apetytu. Ale gdy zrobisz swój, przekonasz się, że jest to po prostu smaczne :) Poza tym bardzo zdrowe, wyobraź sobie ile słodyczy dodaje banan, kiedy to nie musisz specjalnie słodzić, a masz naprawdę coś słodkiego do podjedzenia :) polecam
UsuńJa do bananów podchodzę ostrożnie, ale ten chlebek wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, dlaczego podchodzisz ostrożne do bananów? Może daj mi znać, co jest z nimi nie tak. Wiesz, ja kiedyś nie lubiłam bananów (smak), ale to się zmieniło już parę lat temu. :) Chlebek mi zasmakował i co ciekawe pomimo ilości bananów, sporo mdlącego smaku znika wewnątrz takiego wypieku. :)
UsuńPrzepis bardzo chętnie wykorzystam, smaki jakie lubimy. :)
OdpowiedzUsuńTak, to bardzo ważne, aby lubić ten smak. Pewnie wiele zależy od bananów. Warto użyć średnio dojrzałych. :) polecam, bo nam też zasmakował :)
UsuńJa nie bardzo lubię, ale córka z mężem chętnie by zjedli :)
OdpowiedzUsuńA to już powód, aby zrobić ;) Smacznego!
UsuńŚwietna sprawa, ja też go widzę jako spód do tortu. Taki "wypaśny" byłby tort, ;)
OdpowiedzUsuńA wiesz, ze o tym też pomyślałam :) i całkiem spory :)
Usuń