niedziela, lutego 25, 2018 8

jogurt jaglany z melbą na omlecie owsianym - Weekendownik


Śniadania niedzielne mają do siebie to, że smakują wyjątkowo dobrze. Bo rodzinnie. Choć rzeczywiście my jako rodzina na ilość czasu spędzanego razem narzekać nie możemy (mój mąż pracuje tylko trzy dni w tygodniu) to jednak te niedziele są wyjątkowe, bo synek nie idzie do szkoły. Takie trochę późniejsze śniadanka zazwyczaj bywają wymyślne i po prostu smaczne. Mogę poświęcić na ich przygotowanie sporo czasu. Już jakiś czas temu natknęłam się gdzieś w Internecie na nieco inny (niż zwykle) przepis na omlet z owsianki. Pomyślałam - czemu nie spróbować. Lubimy biszkopt, naleśniki, omlety, więc będzie tym razem taki duży śniadaniowy omlet. To świetna i zdrowa propozycja, która idealnie nadaje się na drugie śniadanie dla każdego. Aby dopełnić smaku, nałożyłam na omlet przygotowany wcześniej jogurt z kaszy jaglanej i na wierzch owoce melba, czyli mieszankę mrożonych brzoskwiń i malin z jogurtowo lodowym ciasteczkiem. Podczas jedzenia proponuję polać lekko syropem klonowym. Śniadanko jest mieszanką słodko kwaśnych smaków i będziecie nim zachwyceni. Polecam!  

Jogurt jaglany z melbą na omlecie owsianym


Składniki:

 Jogurt - 100 gram kaszy jaglanej
500 ml mleka roślinnego (kokosowe lub inne)
Kilka łyżek syropu np. z agawy, lub klonowego
garść malin i brzoskwiń + sok z cytryny

Omlet - 3 jajka
1 łyżka syropu
1/3 szklanki pł. owsianych
1/3 szkl. wody
wiórki kokosowe
proszek do pieczenia


Sposób przygotowania:

  • Kaszę pogotuj na małym ogniu na sucho
  • Gdy będzie pachniała ciastem, odstaw
  • Następnie zalej kaszę wodą, i zlej. Tak 2-3 razy.
  • Zalej kaszę mlekiem i gotuj na małym ogniu
  • Gdy kasza się rozgotuje dodaj do niej słodzik
  • Po zamieszaniu i ostudzeniu dodaj owoce i syrop
  • Mikserem dokładnie ubij te składniki z kaszą
  • Zmiksuj 3 białka i dodaj syrop. Dodawaj żółtka.
  • Zmiksuj pł. owsiane, proszek, wiórki i wodę
  • Wylej do formy i piecz 10 minut w temp 180 stopni.
  • Po przestudzeniu polej np. sokiem lub syropem
  • Udekoruj omlet dokładając owoce (brzoskwinie, maliny)


8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie <3 z chęcią wypróbuję ten przepis <3

    Zapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Natalia :) polecam to zdrowe i smaczne śniadanko :) oczywiście już przeglądam Twój kulinarny blog i widzę same smakołyki ! Zapraszam częściej, szczególnie w niedziele popołudniu po dawkę nowych przepisów :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję :) niedzielne śniadanko musi być smakowite ;)

      Usuń
  3. Jeszcze nie jadłam nigdy melby, a brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jadłaś owoce tego typu na lodach lub na bitej śmietanie :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik