niedziela, października 01, 2017 6

rolada z mięsa mielonego w kapuście


Jesienny obiad powinien być nie tylko smaczny, ale też rozgrzewający i pożywny. Dzisiaj mam dla Was zaskakujące danie w niedzielnych kulinariach. Przyzwyczaiłam się do zamieszczania przepisów na desery w weekendy, bo rzeczywiście w naszym domu słodkości robionych przeze mnie nie brakuje. Szczególnie od piątku do soboty, coś do kawy i herbatki musi być. Tym razem zamieszczam przepis na danie obiadowe, które zasmakowało całej mojej rodzince. Przede wszystkim rolada w kapuście okazała się nową wersją gołąbków ulepszonych o smak pieczeni rzymskiej. Czyli najlepsze potrawy w jednej. Istotny dla smaku okazuje się tutaj rodzaj mięsa, które musi być mieszane i dobrej jakości. Mięso mielone to w mieście, gdzie żyjemy ciężki temat, bo z pewnością wykonanie tego dania w Polsce nie jest tak ogromnym wyzwaniem, jak zrobienie go w Irl. Północnej. Ogromny wybór mieszanek mięsnych w Polsce umożliwia przygotowanie jedzenia pierwszej klasy, a w Irlandii nam w ogóle regionalne mięso nie smakuje. Po skomponowaniu mielonego z polskich sklepów, pozostaje przystąpić do 'warzenia'. Mi polska kuchnia bardzo kojarzy się z potrawami kapuścianymi i tak, jak na Słowacji, czy w kuchni węgierskiej z domu rodzinnego mojego męża - dania są paprykowe, tak w Polsce kapuściane. Nie bez powodu moją teściową podczas Jej pobytu w naszym domku uraczyłam polskim bigosem, i gołąbkami. Kuchnia Polska baaardzo smakuje i dzisiaj nowa potrawa z kapustą w roli głównej. Polecam ten rarytas bez dwóch zdań!



Rolada z mięsa mielonego w kapuście



Składniki:

1 kg mieszanego mięsa mielonego
kilka dużych liści kapusty
1 średnia cebula
1 czerstwa bułka
1 natka pietruszki
1 jajko
przyprawy


Sposób wykonania:

1. Liście umyć i wykroić głąb.
2. Liście gotować w garnku przez 20 minut.
3. Bułkę namoczyć w wodzie.
4. Cebulę posiekać.
5. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką, cebulą i z przyprawami.
6. Liście podłożyć i posmarować mięsem. Zwinąć.
7. Roladę na blaszce piec 1 godzinę w temp. 175 stopni.


6 komentarzy:

  1. Odkąd mam dla kogo gotować, uwielbiam takie inspiracje kuchenne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, ja mam dokładnie tak samo. Skoro już widzisz inspirację, to na pewno sprawdzisz się w tej roli żony. Mężczyźni to uwielbiają, a kobiety na tym także korzystają :) Potrawa w sumie dość tradycyjna.. i kto by pomyślał, że ten pospolity gołąbek ewaluuje formy pieczeni :)

      Usuń
  2. Czyli takie gołąbki gdyby dodać do tej rolady ryż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie :) Ale w całości jest to pieczeń i wypuszcza dużo soku :) mniammm

      Usuń
  3. Rolada pyszna i baaardzo fotogeniczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to się zgadza :) tak,fajny kolorek ma ta rolada :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik