poniedziałek, maja 22, 2017 6

domowe lody śmietankowe z kruszonką Kuchnia Lidla

Hej, hej :) My niedzielną porą postanowiliśmy sobie dogodzić. Jako że nasz synek podjada każdego dnia sorbety i lody wodne, zazwyczaj w zamrażarce tylko takie mamy. Tym razem zdecydowałam się uraczyć nas dorosłych szczególnie. Po raz pierwszy (serio) zrobiłam lody śmietankowe z przepisu Pawła Małeckiego ze słodkiej Kuchni Lidla. Oczywiście zgodnie z receptą książkową szczególnie polecam upiec do nich kruszonkę, bo ta niesamowicie komponuje się z zimnym lodem i ze smakiem owoców. No, powiem Wam, że lody te w mgnieniu oka, zaraz po zamrożeniu, zniknęły z pojemniczka. Zatem zapraszam na stronkę Lidla po dokładny przepis! Polecam na gorące, letnie dni.


Domowe lody śmietankowe z kruszonką

SKŁADNIKI

LODY ŚMIETANKOWE

  • woda – 50 ml
  • cukier – 100 g
  • jaja – 4 szt.
  • mleko skondensowane – 150 g
  • śmietanka 30% UHT – 600 ml

KRUSZONKA MIGDAŁOWA

  • mąka pszenna, tortowa – 100 g
  • cukier trzcinowy – 100 g
  • migdały – 50 g
  • żółtko – 1 szt.
  • masło – 100 g

GORĄCE MORELE 

  • morele świeże – 600 g
  • woda – 250 ml
  • cukier – 100 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • woda – 50 ml


6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie idzie go opisać :) są wyborne i trzeba je po prostu zrobić :)

      Usuń
  2. I ta kruszonka bardziej nawet do mnie trafia niż same lody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przewyborne w smaku i do tego bardzo ładnie się prezentują, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik