środa, maja 11, 2016 2

kwiat mniszka lekarskiego - sezonowe smakołyki

Ponoć najważniejszą częścią mniszka lekarskiego jest jego korzeń. Nic dziwnego - bo bez niego nie byłoby z pewnością łodygi i kwiatu. Właśnie dlatego zamierzam pozostawić korzeń na ostatni dzień cyklu poświęconego mleczowi. Szczerze powiedziawszy przystapiłam chyba w najbardziej odpowiedniej kolejności do sprawdzenia kilku przepisów, które otrzymałam od mamy mojej koleżanki. Jako pierwsze pojawiają się żółciutkie kwiaty mniszka lekarskiego. Żółte, piękne i wiosenne. One wręcz pozytywnie mnie nastrajają i przyjęta ostatnio spora dawka herbatki z tego kwiatu bardzo mi smakowała. Osobiście zrobiłam i wypróbowałam herbatę z kwiatu mlecza, oraz syrop. Poniżej przedstawiam te dwie, atakże kilka innych ciekawych propozycji na przygotowywanie smakołyków z płatków mniszka lekarskiego. Zanim jednak do tego przejdę, chcę Wam opowiedzieć o przygotowaniach do ich sporządzenia. Kwiaty mlecza zbieraliśmy z pola tuż przy lesie, tam gdzie właściwie nie docierają auta. Pąki były spore, i zdrowe. Uzbieraliśmy je chyba w 15 minut i wyszło tego jedno wiaderko. Po przywiezieniu do domu opłukałam wszystkie, a następnie położyłam na ręczniku wszystkie kwiaty płatkami do dołu, tak, aby wyszły z nich robaczki. Po godzinie są gotowe do użycia. Zaczynamy!
Syrop z kwiatu mniszka lekarskiego

Składniki:

ok 150 kwiatów mleczu
1 litr wody
2 szklanki cukru
sok z 2 cytryn

Sposób wykonania:

1. Płatki z kwiatów mniszka wybrać do garnka z wrzącą wodą i około minutę gotować. Na koniec przykryć pokrywką i pozostawić na całą noc w garnku.
2. Następnego dnia rano przez gazę przelać całą zawartość z garnka do drugiego garnka. W ten sposób powstanie odcedzony wywar, który będzie bazą do wykonania syropu z mniszka. Mój wywar był dość zielonkawy, aż musiałam to skonsultować. Jednak wynika to z pewnością z klimatu w którym rozwija się mniszek.
3. Wywar ten należy znów zagotować, po dodaniu do niego cukru i soku z cytryny. Przemieszać i gotować na małym ogniu ponad godzinę. Im dłużej tym syrop będzie gęściejszy. 
4. Syrop możecie dodawać do herbaty, lub do ciast. Można go przechowywać jeszcze około pół roku w chłodnym miejscu.
Herbata z kwiatu mniszka lekarskiego

Składniki:

10 sztuk pączków mniszka
1 szklanka wody
kilka kropli soku z cytryny
cukier wg uznania

Sposób wykonania:

1. Można wykonać z wywaru z płatków mniszka. Zaleca się jednak wykonanie z całych pączków. 
2. Zalać pączki mniszka gorącą wodą i przykryć na 10 minut. 
3. Następnie usunąć pączki i skropić sokiem z cytryny, ewenualnie dosłodzić. 
4. Herbatę z mniszkiem można łączyć z owocami, ziołami, lub innymi herbatami oraz przygotować jako lemoniadę. 


Ciasteczka owsiane z kwiatem mniszka lekarskiego

Składniki:

1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
2 jajka
5 kropli olejku waniliowego
1/2 szklanki maki wrocławskiej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków mniszka

Sposób wykonania:

1. Wymieszać olej, miód, olejek waniliowy i jajka.
2. Wymieszać mąkę, płatki owsiane, płatki mniszka.
3. Połączyć rzadkie składniki ze stałymi składnikami.
4. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
5. Wyłożyć na papierze ciastka. Uformować je według uznania.
6. Piec w piekarniku około 15 do 20  minut.
Wino z kwiatu mniszka lekarskiego 

Składniki:

1 garnuszek płatków mniszka
4 litry wody
2 pomarańcze ze skórką
1 cytryna ze skórką
6 szklanek cukru
1 op. drożdży winiarskich
2 szkl. rodzynek

Sposób wykonania:

1. Do wina wybieraj płatki tylko mocno żołte, nie zielone.
2. Doprowadzić wodę do wrzenia i zalać nią płatki mniszka. Pozostawić pod przykryciem przez trzy dni.
3. Pomarańcze i cytryny obrać i wyciąć dokładnie biały miąższ (usunąć). Pozostawić połowę skórek, bez białego miąższu. 
4. Dodać skórki do mieszaniny mniszka i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać cukier. Wymieszać dokładnie.  Ostudzić.
5. Dodać plasterki pomarańczy i cytryny, oraz drożdże i rodzynki. 
6. Przełożyć wszystko do garnka z otwartą pokrywą i nakryć gazą, lub przescieradłem bawełnianym., zabezpieczyć gumką. 
7. Miedzy 2 a 7 dniem mieszanina przestanie fermentować. Należy przecedzić mieszaninę do butelek. 
8. Nie zamykać butelek korkiem, a zabezpieczyć gazą i gumką przez 1 dzień, tak, aby cała fermentacja się zakończyła. Po tym czasie zamknąć korkiem. 
9. Najlepiej przechowywać przez sześć miesięcy do momentu pierwszego spożycia. 
Balsam z kwiatu mniszka lekarskiego

Składniki:

150 ml oleju z mniszka 
15 gram wosku pszczelego
10 kropli olejku lawendowego
10 kropli olejku z rozmarynu
10 kropli olejku orientalnego

Sposób wykonania:

1. Przygotować olej z mniszka lekarskiego zaparzając suszone mlecze w oliwie z oliwek, lub w oleju lekkim. 
2. W małym naczyniu podgrzać olej z mniszka lekarskiego, a następnie dodać wosk, i podgrzewać, aby się stopił. 
3. Zdjąć z ognia i po jakimś czasie dodać wszelkie olejki. Dokładnie wymieszać i wlać do mniejszych pojemniczków. 


2 komentarze:

  1. Mam ochotę wypróbować ten syrop, no i oczywiście herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo go Tobie polecam, jest smaczny i ponoć zdrowy :) poza tym jego przygotowanie jest bardzo proste :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik