Ponoć najważniejszą częścią mniszka lekarskiego jest jego korzeń. Nic dziwnego - bo bez niego nie byłoby z pewnością łodygi i kwiatu. Właśnie dlatego zamierzam pozostawić korzeń na ostatni dzień cyklu poświęconego mleczowi. Szczerze powiedziawszy przystapiłam chyba w najbardziej odpowiedniej kolejności do sprawdzenia kilku przepisów, które otrzymałam od mamy mojej koleżanki. Jako pierwsze pojawiają się żółciutkie kwiaty mniszka lekarskiego. Żółte, piękne i wiosenne. One wręcz pozytywnie mnie nastrajają i przyjęta ostatnio spora dawka herbatki z tego kwiatu bardzo mi smakowała. Osobiście zrobiłam i wypróbowałam herbatę z kwiatu mlecza, oraz syrop. Poniżej przedstawiam te dwie, atakże kilka innych ciekawych propozycji na przygotowywanie smakołyków z płatków mniszka lekarskiego. Zanim jednak do tego przejdę, chcę Wam opowiedzieć o przygotowaniach do ich sporządzenia. Kwiaty mlecza zbieraliśmy z pola tuż przy lesie, tam gdzie właściwie nie docierają auta. Pąki były spore, i zdrowe. Uzbieraliśmy je chyba w 15 minut i wyszło tego jedno wiaderko. Po przywiezieniu do domu opłukałam wszystkie, a następnie położyłam na ręczniku wszystkie kwiaty płatkami do dołu, tak, aby wyszły z nich robaczki. Po godzinie są gotowe do użycia. Zaczynamy!
Syrop z kwiatu mniszka lekarskiego
Składniki:
ok 150 kwiatów mleczu
1 litr wody
2 szklanki cukru
sok z 2 cytryn
Sposób wykonania:
1. Płatki z kwiatów mniszka wybrać do garnka z wrzącą wodą i około minutę gotować. Na koniec przykryć pokrywką i pozostawić na całą noc w garnku.
2. Następnego dnia rano przez gazę przelać całą zawartość z garnka do drugiego garnka. W ten sposób powstanie odcedzony wywar, który będzie bazą do wykonania syropu z mniszka. Mój wywar był dość zielonkawy, aż musiałam to skonsultować. Jednak wynika to z pewnością z klimatu w którym rozwija się mniszek.
3. Wywar ten należy znów zagotować, po dodaniu do niego cukru i soku z cytryny. Przemieszać i gotować na małym ogniu ponad godzinę. Im dłużej tym syrop będzie gęściejszy.
4. Syrop możecie dodawać do herbaty, lub do ciast. Można go przechowywać jeszcze około pół roku w chłodnym miejscu.
Herbata z kwiatu mniszka lekarskiego
Składniki:
10 sztuk pączków mniszka
1 szklanka wody
kilka kropli soku z cytryny
cukier wg uznania
Sposób wykonania:
2. Zalać pączki mniszka gorącą wodą i przykryć na 10 minut.
3. Następnie usunąć pączki i skropić sokiem z cytryny, ewenualnie dosłodzić.
4. Herbatę z mniszkiem można łączyć z owocami, ziołami, lub innymi herbatami oraz przygotować jako lemoniadę.
Ciasteczka owsiane z kwiatem mniszka lekarskiego
Składniki:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
2 jajka
5 kropli olejku waniliowego
1/2 szklanki maki wrocławskiej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków mniszka
Sposób wykonania:
1. Wymieszać olej, miód, olejek waniliowy i jajka.
2. Wymieszać mąkę, płatki owsiane, płatki mniszka.
3. Połączyć rzadkie składniki ze stałymi składnikami.
4. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
5. Wyłożyć na papierze ciastka. Uformować je według uznania.
6. Piec w piekarniku około 15 do 20 minut.
Wino z kwiatu mniszka lekarskiego
Składniki:
1 garnuszek płatków mniszka
4 litry wody
2 pomarańcze ze skórką
1 cytryna ze skórką
6 szklanek cukru
1 op. drożdży winiarskich
2 szkl. rodzynek
Sposób wykonania:
1. Do wina wybieraj płatki tylko mocno żołte, nie zielone.
2. Doprowadzić wodę do wrzenia i zalać nią płatki mniszka. Pozostawić pod przykryciem przez trzy dni.
3. Pomarańcze i cytryny obrać i wyciąć dokładnie biały miąższ (usunąć). Pozostawić połowę skórek, bez białego miąższu.
4. Dodać skórki do mieszaniny mniszka i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać cukier. Wymieszać dokładnie. Ostudzić.
5. Dodać plasterki pomarańczy i cytryny, oraz drożdże i rodzynki.
6. Przełożyć wszystko do garnka z otwartą pokrywą i nakryć gazą, lub przescieradłem bawełnianym., zabezpieczyć gumką.
7. Miedzy 2 a 7 dniem mieszanina przestanie fermentować. Należy przecedzić mieszaninę do butelek.
8. Nie zamykać butelek korkiem, a zabezpieczyć gazą i gumką przez 1 dzień, tak, aby cała fermentacja się zakończyła. Po tym czasie zamknąć korkiem.
9. Najlepiej przechowywać przez sześć miesięcy do momentu pierwszego spożycia.
Balsam z kwiatu mniszka lekarskiego
Składniki:
150 ml oleju z mniszka
15 gram wosku pszczelego
10 kropli olejku lawendowego
10 kropli olejku z rozmarynu
10 kropli olejku orientalnego
Sposób wykonania:
1. Przygotować olej z mniszka lekarskiego zaparzając suszone mlecze w oliwie z oliwek, lub w oleju lekkim.
2. W małym naczyniu podgrzać olej z mniszka lekarskiego, a następnie dodać wosk, i podgrzewać, aby się stopił.
3. Zdjąć z ognia i po jakimś czasie dodać wszelkie olejki. Dokładnie wymieszać i wlać do mniejszych pojemniczków.
Mam ochotę wypróbować ten syrop, no i oczywiście herbatkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo go Tobie polecam, jest smaczny i ponoć zdrowy :) poza tym jego przygotowanie jest bardzo proste :)
Usuń